Impresioneaza cu un tort facut in casa!

Impresioneaza cu un tort facut in casa!
Laura Laurentiu
Joi, 24.09.2009

Prima data am facut acest tort dintr-o joaca, dintr-un rest de chec. De la intaia degustare a devenit preferatul fetei mele, ea il doreste atat la ocazii speciale cat si fara nici un motiv anume, decat ca ii este ei pofta - asa cum a fost si acum.

Ingrediente:  Pentru un tort de 20/28 cm

Blat de cacao:

  • 3 oua
  • 2 linguri de apa rece
  • 5 linguri de zahar
  • 3 linguri cu varf de faina
  • 2 linguri cu varf de cacao cernuta, inchisa la culoare

Crema:

  • 600 ml smantana pentru frisca + 2 linguri de zahar praf
  • 300 de grame de alune de padure (sau nuci, migdale)
  • 300 de grame de zahar
  • 10 grame de gelatina granulata

Crema pentru asamblare:

  • 120 de grame de unt
  • 2 linguri de zahar pudra
  • esenta de vanilie

Glazura:

  • 100 de grame de ciocolata cu lapte
  • 3 linguri de smantana pentru frisca (lichida)
  • 50 ml. lichior de ciocolata pt. insiropat (optional)

Preparare:

Pentru blat, se separa albusurile de galbenusuri, se pun intr-un vas incapator, se adauga apa rece si se bat spuma tare. Se adauga zaharul si se continua baterea pana la completa dizolvare. Se amesteca faina cu cacaua cernuta. Se adauga galbenusurile la compozitia de albusuri si se amesteca usor, cu miscari circulare de jos in sus, preferabil folosind un tel in forma de para. Se adauga faina amestecata cu cacaua si se omogenizeaza cu grija, sa nu se lase spuma. Se toarna intr-o tava unsa cu grasime si tapetata cu faina sau captusita cu hartie de copt (eu prefer aceasta varianta) si se coace in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius, timp de 20-25 de minute, pana ce o scobitoare infipta in mijlocul blatului iese curata. Se lasa sa se raceasca complet. (Precizez ca se pot folosi si alte tipuri de blat pentru acest tort, cu la fel de mult succes).
odata racit, blatul se taie in doua pe orizontala:

  

Cele doua blaturi obtinute se taie in fasii cat mai egale, cam de 1,5 cm. latime:

 

Se caramelizeaza 300 de grame de zahar tos intr-o craticioara, cand incepe sa se topeasca se adauga alunele si se tin impreuna pe foc pana ce zaharul are o culoare aurie (se supravegheaza permanent sa nu se arda). Se rastoarna amestecul pe o suprafata unsa cu ulei si se lasa sa se raceasca.

  

Cand s-a racit, griliajul de alune se zdrobeste sau se macina:

 

Se pune gelatina la hidratat in 2-3 linguri de apa rece.

Se bate frisca si se indulceste cu cele 2 linguri de zahar pudra, se continua baterea pana se obtine o compozitie ferma.

Se topeste gelatina in bain-marie, amestecand permanent. Se amesteca gelatina topita cu 3-4 linguri de frisca. Peste frisca batuta se pun 2 treimi din griliajul macinat (1 treime se pastreaza pentru ornat) si se adauga imediat si frisca amestecata cu gelatina. Se omogenizeaza totul, amestecand usor, cu miscari circulare pe verticala, de jos in sus. Aceasta este crema:

 

Crema se da la rece.

Tortul se monteaza intr-o forma dreptunghiulara captusita cu folie alimentara - eu am folosit tava in care am copt blatul.

Pe fundul tavii se aseaza fasii de blat, cu distante intre ele de aproximativ 1 cm.:

  

Se stropesc usor fasiile de blat cu lichior (optional).

Crema se pune intr-un sprit de ornat cu deschizatura mare (eu i-am indepartat varful complet) si se umplu spatiile dintre fasiile de blat:

  

Se acopera spatiile cu crema cu alte fasii de blat.

 

Spatiile ramase libere, intre acestea, se completeaza cu crema, la fel ca la stratul inferior.

Se continua asamblarea la fel, eu am obtinut 3 straturi:

 

Se da tortul la frigider pentru 3 ore, apoi se scoate si se rastoarna pe platoul de servit, indepartand folia:

  

Pornind de aici, se poate orna in orice fel se doreste. Nefiind o ocazie speciala, eu am ales o varianta foarte simpla.

Untul, esenta de vanilie si zaharul pudra se mixeaza impreuna, pana formeaza o crema spumoasa (gustul acesteia nu se va distinge in preparatul final).

Se unge suprafata tortului cu aceasta crema si se da la frigider sa se intareasca bine (sau 10 minute la congelator):

  

Marginile tortului se imbraca in griliajul de alune pastrat. Ciocolata se topeste impreuna cu frisca in bain marie, pana la obtinerea unei compozitii fluide, care se toarna pe suprafata tortului si se "ajuta" usor, cu un cutit, raspandirea ei. Se mai presara griliaj si asta e tot:

 

Iata o sectiune:

 

De fapt, aspectul sectiunii este destul de spectaculos incat sa nu necesite foarte mult decor la suprafata, dupa parerea mea si e delicios!

Aceasta reteta ti-a fost oferita de: http://cuinabanateana.blogspot.com/ .

 

Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Placinte pe placul tuturor
De incercat: Dovlecei crocanti la cuptor!
Desert de vara: Rapid si racoros - Cataif cu frisca

 
 Subiecte de pe forum:

Preparate rapide, idei pentru criza de timp
Ce mai gatim?
Silueta viselor vs. mancatul rapid
Mai exista genul de "femeie la cratita"?

 

Vezi si
Sirop de curmale: beneficii și utilizări
Sirop de curmale: beneficii și utilizări
Raluca Margean | Joi, 24.09.2009
Cușcuș: beneficii și idei de rețete
Cușcuș: beneficii și idei de rețete
Raluca Margean | Joi, 24.09.2009
Articolul urmator »
Cele mai bune condimente pentru pui
Cele mai bune condimente pentru pui
Raluca Margean | Sâmbătă, 24.08.2024
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?
Ce fel de casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (154)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cea mai bună cremă de vanilie cu unt
Andreea Baluteanu | Vineri, 19.07.2024
Alexia (anonim)
18 martie 2013 10:10

Multumesc mult de reteta. O sa incerc sa il fac, pentru ca tot am cautat o reteta ca asta... am mancat mai demult de la Cofetaria Deliciile Kronstadt si mi-a ramas in minte atat aspectul, cat si gustul. O sa il incerc pentru ziua mea si sigur nu o sa dau gres. Multumesc inca o data!

mihaela negrea (anonim)
10 noiembrie 2010 16:04

e super imi place si lam incercat merita sa-l incercati si voi

manuela (anonim)
29 octombrie 2009 14:02

super de-abia astept sa-l fac.

alina (anonim)
14 octombrie 2009 20:08

arata tare apetisant...desi eu nu ma dau in vant dupa torturi...si pare simplu de pregatit.

beauty28
4 octombrie 2009 22:10

cu siguranta am sa-l incerc.multumesc pt explicatii si fotografii.e pe intelesul tuturor.

anca (anonim)
28 septembrie 2009 20:08

arata super!o sa-l incerc si eu

aliona (anonim)
27 septembrie 2009 17:05

trebuie sa fie foarte gustos, dar niguitor.

carmenuta_007
26 septembrie 2009 16:04

mi se pare prea complicat, eu prefer sa cumpart blatul si sa fac doar crema acasa, oricum arata destul de bine din imagini

danciu valerica (anonim)
26 septembrie 2009 15:03

arata spectaculos ,cred ca e si delicios

teo74 (anonim)
25 septembrie 2009 16:04

bravoooo! e super, o sa-l incerc si eu!

alinamariabadea (anonim)
25 septembrie 2009 13:01

super tare!!! cu detalii,cu poze...asa da!multumesc

danaeda (anonim)
25 septembrie 2009 09:09

Arata super!!!! Si gustul cred ca e la fel. O sa-l incerc si eu. Multumesc pt. reteta.

Ne găsești pe