Rețete delicioase
Înapoi la

Magiun de Topoloveni: rețeta care te va ajuta să cucerești orice mofturos

Magiun de Topoloveni: rețeta care te va ajuta să cucerești orice mofturos

Dana Ungureanu

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețete la ceaun
Magiun de Topoloveni: rețeta care te va ajuta să cucerești orice mofturos

Caracteristici

Magiunul de prune este un produs tradițional românesc foarte îndrăgit și apreciat de întreaga familie și care poate îmbogăți cu gustul lui dulce-acrișor orice rețetă preparată în casă, de la plăcinte până la prăjituri și cozonaci. Pe lângă faptul că este foarte gustos și sățios, acest preparat are și foarte multe beneficii asupra sănătății, deoarece are zahăr natural, neprelucrat, în compoziție. Astfel, nu suprasolicită pancreasul și este bun chiar și pentru persoanele care suferă de diabet. Pentru a te bucura de acest deliciu de sezon, îți vom spune în rândurile următoare cum să obții cel mai bun magiun de Topoloveni!

Beneficiile magiunului de prune

Calitățile deosebite pe care le au prunele au fost cunoscute din vremuri străvechi, iar conservate sub formă de magiun, acestea oferă foarte multe beneficii organismului. În primul rând, se spune că acest preparat este foarte bogat în antioxidanți, motiv pentru care este recomandat nu numai în sezonul rece, ci poate fi consumat chiar și primăvara sau vara, în diferite rețete delicioase.

De asemenea, magiunul este bogat și în fibre, poate stimula digestia și este eficient în tratarea constipației. Tot pe lista cu beneficii pentru sănătate se adaugă și aportul însemnat de potasiu, magneziu, fier, calciu și seleniu. Mai mult decât atât, consumul de magiun protejează sistemul nervos și cel muscular.

Nutriționiștii mai spun că magiunul de prune întărește sistemul imunitar, ajută la detoxificarea organismului și stimulează absorbția de calciu, magneziu și vitamina D. Este recunoscut și pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății oaselor și dinților.

borcane cu magiun de Topoloveni

Magiunul reglează și tensiunea arterială. Conținutul de potasiu intervine la nivel arterial și preîntâmpină accidentele cardiovasculare. Consumul acestui aliment delicios, 100% natural, este benefic pentru sănătatea inimii.

Faimosul preparat românesc, obținut din fierberea prunelor, ajută și la normalizarea ficatului. Acesta conține vitamina C și combate artrita reumatoidă.

Un beneficiu la fel de important precum cele menționate anterior este și acela că ține la distanță virusurile gripale. Dacă vei consuma magiun de prune cu un pahar de lapte fiert, vei ține la distanță răceala, deoarece antioxidanții care intră în contact cu calciul din lapte îți întăresc sistemul imunitar în fața virusurilor și infecțiilor de sezon.

Nu în ultimul rând, magiunul îi oferă organismului carbohidrați buni. Prunele sunt recomandate des de medici pentru doza necesară zilnic de carbohidrați. 

Rețetă tradițională de magiun de Topoloveni

În mod tradițional, magiunul de Topoloveni se prepară la ceaun, în curte, iar principalul risc în producția acestuia este afumarea. Astfel, este recomandat să se amestece constant compoziția, în special în partea finală a procesului de preparare, de preferat la foc mic.

În mod optim, trebuie săpate două gropi, una sub ceaun și alta lângă ceaun. În cea de lângă ceaun se va produce jar constant, care va fi mutat treptat în groapa de sub ceaun. Prunele se spală, se îndepărtează codițele și sâmburii, apoi sunt puse în ceaun, împreună cu trei sau patru căni de apă pentru a porni fierberea. De regulă, prunele se pun întregi la fiert, însă, dacă îți dorești ca magiunul să aibă o textură mai fină, poți să dai fructele prin mașina de tocat. Astfel, nu va mai fi necesar să adaugi apă la fierbere.

În timpul procesului de fierbere, la foc mic, este necesar ca prunele să fie amestecate constant, timp de patru sau cinci ore, până când magiunul scade cam la 70% din volumul inițial și capătă o culoare vișiniu întunecată, aproape neagră, având o consistență bogată. Magiunul trebuie să se desprindă cu ușurință de pe marginea ceaunului, iar când se răcește, lingura trebuie să stea dreaptă în el.

La final, preparatul se toarnă în borcane sterilizate în prealabil și se ține la loc uscat și răcoros, de preferat în cămară, timp de câteva luni.

Cum să prepari acasă faimosul magiun

În cazul în care nu dispui de timp și nici nu ai condiții pentru a prepara faimosul magiun de prune în mod tradițional, îl poți prepara chiar acasă.

Spală foarte bine prunele, îndepărtează codițele și sâmburii, apoi pune-le într-o cratiță adâncă, cu capac. Preîncălzește cuptorul la 160 de grade, apoi lasă prunele să fiarbă timp de 6-8 ore. Este recomandat să verifici și să amesteci prunele o dată pe oră în primele patru ore, din 30 în 30 de minute în următoarele două ore și din 15 în 15 minute în timpul rămas.

femeie care toarna gem in borcane

Odată ce ai obținut faimosul preparat tradițional, poți să îl torni în borcane și să îl consumi așa cum îți dorești.

Așa cum am menționat anterior, magiunul de prune nu are nevoie nici de zahăr, nici de conservanți. Zaharurile din fructe sunt suficiente, iar dacă este fiert cât trebuie, magiunul se va păstra foarte mult timp în cămară.

Aceasta este rețeta tradițională de preparare a magiunului, însă poți găsi și alte metode de a găti delicioasele fructe de toamnă. De exemplu, unele gospodine preferă să adauge nucă sau rom la finalul procesului de fierbere.

Cum să consumi magiunul

Tradiționalul magiun de Topoloveni poate fi consumat ca atare, întins pe felii de pâine, alături de o ceașcă de ceai sau de lapte cald, însă poate fi adăugat în diferite rețete de prăjituri, plăcinte sau cozonaci.

Deserturi cu magiun de prune:

  • Clătite;
  • Cornulețe cu gem de prune;
  • Plăcintă cu gem de prune;
  • Negresă cu magiun;
  • Prăjitură de post cu gem și nuci;
  • Fursecuri cu magiun tradițional și nuci;
  • Tartă cu gem și scorțișoară;
  • Cozonac;
  • Prăjitură cu foi;
  • Tapioca cu lapte și magiun.

clatite umplute cu magiun de prune

Clătite cu gem de prune, cea mai simplă rețetă

În cazul în care nu ai suficient timp pentru a prepara rețete elaborate de prăjituri sau de cozonac, îți prezentăm mai jos o rețetă de clătite cu gem de prune. Sunt foarte ușor de făcut și foarte gustoase!

Ingrediente:

  • 2 ouă;
  • 1 litru de apă minerală;
  • 500 g făină;
  • 1 praf de sare;
  • 1 linguriță de îndulcitor natural pe bază de stevie sau 1 linguriță de miere;
  • puțin ulei.

Adaugă pe rând ingredientele într-un recipient adânc, apoi amestecă-le foarte bine. Este recomandat să începi cu făina, apoi să continui cu ouăle, sarea, iîdulcitorul și uleiul, iar la final apa. Este important să obții o compoziție omogenă, care are o textură aerată. Pentru a verifica dacă mai este necesar să adaugi făină sau apă, verifică consistența aluatului cu ajutorul unui polonic, pentru a vedea cât de gros sau de subțire este. Trebuie să obții un aluat lichid, care poate fi preparat ușor în tigaie.

Odată ce te-ai asigurat că ai compoziția corectă pentru clătite, poți să treci la procesul de preparare. Este important să întorci clătitele pe fiecare parte, apoi să le așezi pe farfurie. La final, după ce acestea sunt gata, poți să le lași câteva minute să se răcească, apoi să le umpli cu două sau trei lingurițe de gem de prune. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Rețeta de cozonac care se desface fâșii
Rețeta de cozonac care se desface fâșii
Cât de bine îți cunoști corpul? Testul pe care orice femeie ar trebui să îl facă
Incepe quiz
Cât de bine îți cunoști corpul? Testul pe care orice femeie ar trebui să îl facă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.