Rețete delicioase
Înapoi la

Mâncare de bame: beneficii și idei de rețete

Redactor Raluca Margean

Bame sau okra este o plantă comestibilă, în formă de păstăi. Cunoscută și sub denumirea de degete de doamne, bhindi, bamia sau gumbo, bame este cea mai importantă cultură de legume din regiunile tropicale și subtropicale ale lumii. Mâncarea de bame se face din păstăile fragede și delicioase, însă în unele părți ale lumii se consumă și frunzele, mugurii și florile sale. Se spune că bamele au și beneficii pentru sănătate, așa că află din acest articol toate informațiile utile despre această legumă!

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețete la tigaie
Calorii:
100
Mâncare de bame: beneficii și idei de rețete

Caracteristici

Ce sunt bamele?

Bame este denumirea păstăii plantei Abelmoschus esculentus sau Hibiscus esculentus. Păstaia este verde, are o formă lungă și subțire, iar înăuntru conține șiruri de semințe albe minuscule.

Originară din Etiopia, planta bame crește cel mai bine în climatele calde și umede. Marii exportatori de bame sunt India, Nigeria, Sudan, Pakistan, Ghana, Egipt, Arabia Saudită, Mexic și Camerun, însă este cultivată și în SUA, unde a fost adusă de sclavi și coloniști cu multe secole în urmă.  

Păstăi de bame
Sursa foto: Pixabay.com

De obicei, păstăile sunt comestibile, însă în anumite părți ale lumii, de exemplu în Africa de Vest, se consumă și frunzele, mugurii și florile de bame. Din semințe uscate se poate face ulei, un produs asemănător brânzei dulci și un aditiv sau înlocuitor de cafea.

Cum se gătesc corect bamele?

Semințele din păstaie eliberează un lichid mucilaginos (lipicios, vâscos) atunci când sunt tocate și gătite, ceea ce a dus la utilizarea plantei bame în principal pentru a îngroșa supele sau pentru a face tocană. Totuși, păstaia de bame se poate servi și prăjită, murată sau la grătar.

Înainte de a face orice mâncare de bame, trebuie să speli și să usuci bine planta. De-abia după aceea, bame poate fi tăiată sau feliată pentru a fi gătită. Felul în care feliezi bame variază de la o gospodărie la alta, planta putând fi tăiată în rondele, feliată pe lungime sau tăiată în diagonală. Bineînțeles, ea poate fi lăsată și întreagă.

Dacă vrei să reduci cantitatea de vâscozitate a bamei gătite, unii bucătari îți sugerează s-o înmoi în oțet sau apă acidulată înainte de gătit, iar după aceea s-o usuci foarte bine. De asemenea, bame poate fi pusă pe grătar, la foc foarte mare sau poate fi prăjită sub formă de sote înainte de a o adăuga la alte rețete.

Iată cât timp trebuie să lași mâncarea de bame pe foc, în funcție de metoda de gătit folosită:

  • Prăjită (tocată sau întreagă) - 6-12 minute;
  • La abur (întreagă) -5 minute;
  • La grătar (întreagă) -2-3 minute pe fiecare parte;
  • Adăugată la supe și tocănițe (tocată) - 15-20 minute.

Important de știut! Aroma plantei bame este destul de subtilă, din acest motiv ea este de obicei gătită cu ingrediente tari, picante.

Beneficiile bamelor

Bame este bogată în vitaminele A și C, precum și în antioxidanți care ajută la reducerea riscului de afecțiuni grave de sănătate precum cancerul, diabetul, accidentul vascular cerebral și bolile de inimă. De asemenea, bamele reprezintă o sursă bună de: magneziu, folat, vitamina K și B6.

Bame tăiate bucăți mici
Sursa foto: Pixabay.com

Valoarea nutrițională a unei porții de bame este următoarea:

  • Calorii: 35
  • Proteine: 3 grame
  • Grăsime: 0 grame
  • Carbohidrați: 7 grame
  • Fibre: 4 grame
  • Zahăr: 4 grame

Această plantă are mai multe beneficii asupra sănătății, motiv pentru care mâncarea de bame ar trebui să se regăsească mai des în dieta ta. Iată care sunt proprietățile sale:

1. Conține o mulțime de antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși naturali care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi care pot deteriora celulele. Radicalii liberi sunt principalii responsabili pentru oxidarea celulelor și provocarea apariției bolilor grave, precum cancer.

Antioxidanții din bame sunt polifenolii, inclusiv vitaminele A și C. Bamele conțin, de asemenea, o proteină numită lectină care poate inhiba creșterea celulelor canceroase la om. Studiile care utilizează compuși concentrați din bame au arătat că aceștia inhibă creșterea celulelor canceroase de sân cu până la 63%. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma definitiv proprietatea bamelor de blocare a cancerului.

2. Poate susține sănătatea inimii și a creierului

Polifenolii scad riscul de probleme cardiace și accident vascular cerebral prin prevenirea cheagurilor de sânge și reducerea daunelor radicalilor liberi. Antioxidanții din bame aduc beneficii creierului, prin reducerea inflamației de la nivelul acestui organ vital.

Studiile în laborator au arătat că mucilagiul, substanța groasă găsită în bame, se poate lega de colesterol în timpul digestiei, astfel încât acesta să fie eliminat din organism.

3. Controlează nivelul de zahăr din sânge

Conform cercetărilor efectuate pe animale, bamele pot ajuta la prevenirea absorbției zahărului în timpul digestiei și prin urmare, la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge. Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest efect benefic la oameni.

Oamenii de știință spun că persoanele cu diabet pot apela la mâncare de bame pentru a-și păstra redus nivelul de zahăr din sânge, însă pacienții ar trebui să discute mai întâi cu un doctor specialist, deoarece s-a descoperit că această plantă poate interacționa cu metformină, un medicament prescris în diabet.

4. Poate fi de folos femeilor însărcinate

O cană de bame conține 15% din valoarea zilnică de acid folic, un nutrient util pentru femeile însărcinate. Folatul ajută la reducerea riscului de defecte ale tubului neural, care pot afecta creierul și coloana vertebrală a fetusului.

Riscuri și precauții

Mâncarea de bame consumată în mod excesiv poate avea și efecte negative la unele persoane, precum:

Probleme gastrointestinale - Bamele conțin fructani, un tip de carbohidrați care pot provoca diaree, gaze, crampe și balonare la persoanele cu probleme intestinale existente.

Pietre la rinichi - Bamele sunt bogate în oxalați, compuși care pot crește riscul de pietre la rinichi la persoanele care s-au confruntat cu această problemă de sănătate anterior.

Inflamație - Bamele conțin solanină, un compus toxic care poate declanșa dureri articulare, artrită și inflamație prelungită la unii oameni.

Coagularea sângelui - Vitamina K ajută la coagularea sângelui, iar conținutul ridicat de vitamina K din bame îi poate afecta pe cei care folosesc medicamente pentru subțierea sângelui (warfarina sau Coumadin).

Bame: rețete turcești

Există mai multe modalități de a prepara bame, însă rețetele turcești sunt printre cele mai delicioase. Iată 2 feluri de mâncare de bame turcești de care nu te vei mai sătura.

1. Bame în ulei de măsline

Această rețetă este super simplă, perfectă pentru vegetarieni, dar nu numai. Ai nevoie de 30 de minute pentru a găti această mâncare de bame, iar ingredientele menționate sunt pentru 4 persoane.

Ingrediente:

  • 500 grame de bame tinere
  • 2 roșii mari, tocate mărunt sau 1 cutie de 400 g de rosii tocate
  • 1 ceapă mare, tăiată în jumătate și feliată rondele
  • 1 ardei capia roșu fără semințe, tocat mărunt
  • 2 căței de usturoi curățați și tăiați felii subțiri
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță de boia dulce
  • 1 praf sare și piper

Mod de preparare:

  1. Spală bine bamele, apoi îndepărtează tulpinile, având grijă să nu tai prea mult în jos în păstaie, pentru ca mucilagiul să rămână în bame.
  2. Încinge uleiul de măsline într-o tigaie și adaugă ceapa tăiată felii.
  3. Călește ceapa până începe să devină transparentă, apoi adaugă bamele și amestecă ușor, până când uleiul de măsline a acoperit păstăile.
  4. Adaugă ardeiul roșu și prăjeștei ușor timp de 2-3 minute, apoi adaugă roșiile și usturoiul. Amestecă bine.
  5. Presară zahăr, boia de ardei, sare și piper, apoi amestecă din nou.
  6. Acoperă tigaia și lasă să fiarbă ușor timp de aproximativ 30 de minute.
  7. Când este gata, se ia de pe foc, se lasă la racit și se servește la temperatura camerei.

Notă: Timpul de gătire depinde de mărimea bamelor. De obicei, se verifică după aproximativ 20 de minute și se ia de pe foc dacă bamele sunt fierte, deoarece altfel planta va deveni prea moale, se va despica la capete și va elibera mucilagiul.

2. Mâncare de bame turcească cu carne

Mâncare de bame cu carne
Sursa foto: Pexels.com

Această rețetă de bame cu carne este delicioasă și poate fi făcută cu miel, vită sau pui. Secretul său constă fierberea lungă și lentă, pentru ca aromele să se întrepătrundă bine împreună.

Ingrediente:

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 4-6 pulpe de pui
  • 1 ceapă mare, tocată fin
  • 3 căței de usturoi tocați mărunt
  • 2 linguri pastă de roșii
  • 400 g roșii tocate mărunt
  • 1 ardei iute roșu tocat
  • 600 g bame
  • 1 linguriță de sare
  • 50 ml suc de lămâie proaspăt stors
  • 250 ml supă de pui, de legume sau apă

Mod de preparare:

  1. Pune ulei într-o tigaie adâncă la foc mediu, adaugă bucățile de pui și prăjește-le până se rumenesc ușor, Apoi pune-le deoparte pe o farfurie.
  2. Adaugă ceapa în tigaie și călește-o câteva minute, până când devine moale și translucidă.
  3. Adaugă usturoiul, călește timp de 30 de secunde și apoi adaugă pasta de roșii.
  4. Amestecă bine, apoi adauă roșiile tocate și ardeiul iute.
  5. Adaugă bucățile de pui în tigaie împreună cu bamele, sucul de lămâie, sarea și bulionul. Amestecă bine și lasă tocana să fiarbă la foc mic timp de 40 - 45 de minute, până când bamele și bucățile de pui sunt fragede.
  6. Când sunt gata, ia tigaia de pe foc, las-o 5 minute să se odihnească și apoi servește-o la masă.

Mâncare de bame cu carne de porc

Tocană de bame pe o farfurie
Sursa foto: Pexels.com

Pentru mâncarea de bame cu carne de porc am ales o rețetă din Filipine, cunoscută sub denumirea de Adobong. Se prepară cu sos de soia și are un gust deosebit.

Ingrediente:

  • 12 bucăți de bame
  • 250 de grame de carne de porc
  • 4 linguri sos de soia
  • 2 linguri de oțet alb
  • 3 căței de usturoi măcinați
  • 1 cană de apă
  • ½ linguriță de zahăr
  • 3 linguri ulei de gătit
  • Sare și piper negru măcinat - după gust

Mod de preparare:

  1. Încinge uleiul într-o tigaie și adaugă usturoiul. Călește la foc mediu până când usturoiul devine ușor maroniu.
  2. Pune carnea de porc în tigaie și prăjește timp de 2 minute. Adaugă apoi sosul de soia și apa. Acoperă tigaia și gătește la foc mic timp de 30 de minute sau până când carnea de porc devine fragedă. Se poate adăuga mai multă apă dacă lichidul scade.
  3. Toarnă oțetul, apoi lasă amestecul să fiarbă din nou.
  4. Pune bamele în tigaie, amestecă, acoperă și gătește timp de 5 minute.
  5. Adaugă zahărul, puțină sare și piper și amestecă bine.
  6. Transferă apoi într-un bol de servire și mănâncă tocana astfel pregătită.

Mâncare de bame la cuptor cu usturoi

Mâncare de bame cu ardei iute pe o farfurie
Sursa foto: Unsplash.com

Pe lângă tocană, bamele se pot pregăti și la cuptor, condimentate bine cu usturoi și ardei cayenne. Iată o rețetă super simplă, care este gata în 15 minute.

Ingrediente:

  • 500 de grame de bame
  • 1 lingură de boia uscată
  • 1 lingură de pudră de usturoi
  • ½ linguriță de sare
  • ½ linguriță de ardei cayenne
  • 1 lingură unt topit vegetarian

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 230 grade Celsius și tapetează o tavă cu hârtie de copt.
  2. Spală și usucă bine bamele, apoi îndepărtează-le vârfurile și taie-le în bucăți de 1 cm.
  3. Combină condimentele într-un vas mic și presară-le peste bamele tăiate. Amestecă bine.
  4. Adaugă untul topit peste bame și amestecă din nou.
  5. Întinde bamele pe foaia de copt și introdu-le în cuptor timp de 15 minute.

Mâncare de bame cu somon și garnitură de orez

Bamele prăjite în tigaie se pot consuma cu somon și garnitură de orez. Iată o rețetă simplă pe care o poți pregăti oricând.

Tocană de bame într-o oală
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 15 bucăți de bame proaspete tăiate pe lungime
  • 1 ceapă medie, tăiată julienne
  • 1 usturoi proaspăt tocat
  • 3 roșii fără semințe, tăiate julienne
  • 1 ardei gras rosu fără sâmburi, tăiat julienne
  • 2 ardei portocalii, fără semințe și tăiați mărunt
  • Sare și piper - după gust
  • 2 linguri de vin alb

Pentru servire:

  • Orez basmati fiert, asezonat cu un praf de sare
  • Somon la grătar, uns cu ulei de măsline extravirgin și asezonat cu sare și piper
  • Coaja de la un sfert de lămâie
  • Coriandru tocat grosier

Mod de preparare:

  1. Încinge 1 lingură de ulei de măsline într-o tigaie, la foc mediu.
  2. Când uleiul este cald, adaugă bamele și prăjește-le puțin până devin ușor crocante. Adaugă ceapa și usturoiul, prăjește-le puțin, apoi adaugă roșiile, ardeiul roșu și portocaliu.
  3. Prăjește până se înmoaie toate legumele, apoi condimentează cu sare și piper, după gust.
  4. Deglasează cu 2 linguri de vin alb rece.
  5. Pentru servire, așează o porție de orez basmati în centrul farfurii, apoi acoperă cu o porție mare de bame. Servește cu somonul la grătar, adăugând lămâie și coriandru.

Rețeta de mâncare de bame la borcan

Dacă vrei să încerci niște murături noi, poți înlocui tradiționalii castraveți sau conopidă murată cu bame. Iată cum să le pui la borcan ca să obții cele mai bune murături. 

Borcan cu murături din bame
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 1 kg de bame, păstăi mici proaspete
  • 3 căței de usturoi
  • 3 lingurițe de sare de conserve
  • 3 lingurițe de semințe de mărar
  • ¾ linguriță boabe de piper întreg
  • 1 ½ cană de oțet alb cu 5% aciditate
  • 1 ½ cană apă

Mod de preparare:

  1. Pune în borcane sterile cât mai multe păstăi de bame, cu vârfurile îndreptate în sus.
  2. În fiecare borcan adaugă 1 cățel întreg de usturoi, 1 linguriță de sare de conserve, 1 linguriță de semințe de mărar și 1/4 linguriță de boabe întregi de piper.
  3. Adaugă în borcane cât mai multe păstăi de bame cu vârful în jos, având grijă să nu le zdrobești.
  4. Pune oțetul și apa la fiert, apoi umple borcanele până la 1/2 cm de margine.
  5. Pune capacele pe borcane și adaugă-le într-o baie de apă clocotită timp de 10 minute.
  6. Scoate borcanele cu bame și lasă-le să se răcească complet.
  7. Pune murăturile într-un loc răcoros timp de 4-6 săptămâni pentru a obține cea mai bună aromă.

Așadar, mâncarea de bame este o idee foarte bună atunci când vrei un preparat delicios la prânz sau cină. Această plantă este foarte versatilă pentru gătit și, în plus, este plină de nutrienți, fiind deosebit de sănătoasă. Ține cont de sfaturile noastre culinare pentru a pregăti corect mâncarea de bame și vei vedea cât de mulțumită vei fi de preparatul tău. 

Surse foto: Pixabay.com, Pexels.com, Unsplash.com, iStock.com

Surse articol: Healthscopemag.comMedicalnewstoday.com, Turkeysforlife.com, Cookingorgeous.com, Panlasangpinoy.com, Lanascooking.com

Articolul urmator Tărâțe de psyllium: rețete și beneficii

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.