Rețete delicioase
Înapoi la

Două rețete exotice: Moutabal și Baba Ganoush

Două rețete exotice: Moutabal și Baba Ganoush

Sorin Vlad

Timp de gătire:
15-30 minute
Dificultate:
Rețete ușoare
Două rețete exotice: Moutabal și Baba Ganoush

Caracteristici

Moutbal si Baba Ganoush sunt două rețete despre care pot spune că sunt mai greu de pronunțat decât de gătit. Ocupă un loc de cinste în bucătăria arabă și le-am selectat pentru că sunt ușor de preparat, foarte aromate și gustoase. Una dintre marile probleme în cazul rețetelor orientale este, în general, găsirea unui echilibru între mirodenii.

Toate mâncărurile arabe și mare parte din cele turcești și grecești se bazează pe un amestec de mirodenii care le fac de neuitat. Totuși echilibrul componentelor îl poți învăța după mai multe încercări. Este un joc al proporțiilor pe care trebuie să îl stăpânești prin antrenament. 

Oricum, eu consider că bucătăria nu este un loc în care trebuie să copiezi ce îți spun alții. Este important să înveți elementele de bază, dar trebuie să te folosești de ele și să creezi propriile preparate. Un fel de semnătura a ta. Dar iar vă spun povești și nu trecem la problema pentru care suntem aici.

Cum prepari Moutabal

Veți spune că este o salată de vinete ceva mai sofisticată. Da, poate fi și asta, dar este ceva ce anglofonii numesc „dip and eat” și puteți să o considerați ca fiind un aperitiv sau, cum îi spun cei din jurul Mediteranei, „Mezze”.

moutabal

Pentru Moutabal aveți nevoie de cel puțin o vânătă de aproximativ 300-400 de grame sau de două mai mici. În general, cele mici sunt mai dulci.

Puneți vânăta pe grătar (dacă faceți grătar cu prietenii) sau o puteți coace la foc deschis pe aragaz (așa capătă o tentă de afumătură), ori cum am făcut eu, în cuptor electric (am pus vânăta într-o tavă, am trecut cuptorul pe grill cu ventilatie și încălzire generală și am pus tava cât am putut de sus, aproape de rezistența care se înroșește și imită grillul). Am făcut și câteva mici găuri în vânătă, ca să nu explodeze, și am lăsat-o la cuptor cam 20 de minute.

Uneori, însă, poate să fie nevoie de mai mult. Vă veți da seama când este gata, deoarece coaja se va arde bine și veți vedea că se înmoaie vânăta și lasă zeamă. O scoateți din cuptor. O puneți într-un vas și o acoperiți cu folie alimentară sau cu o simplă pungă de plastic, după care o lăsați la răcit, atât cât să poată fi curățată.

Luați apoi „carnea” vinetei și lăsați-o să se scurgă de zeamă, după care amestecați-o cu toate ingredientele: tahini (pastă de susan), iaurt (de preferat grecesc, fiindcă nu are atâta apă), usturoi, o lingură de suc de lămâie sau lime (care e mai aromat, pe cuvânt), puțin ulei de măsline extravirgin, sare și piper după gust.

Dacă vreți să îi dați o tentă ușor picantă, puteți folosi puțină boia iute, iar dacă este și afumată, este perfect!

Ingrediente:

- 1 vânătă de aproximativ 300-400 de grame;

- ¼ cană de tahini (cam 2 linguri pline);

- ¾ cană de iaurt;

- 2 căței de usturoi tocați mărunt;

- 1 lingură de suc de lămâie (sau de lime);

- 2 linguri de ulei de măsline;

- sare, piper.

Cum prepari Baba Ganoush 

Baba Ganoush stil Ottolenghi este un alt preparat pe bază de vânătă care se poate spune că este frate cu Moutabal. Nu este chiar frate geamăn, dar diferențele de preparare sunt minime.

baba ganoush

Varianta pe care o propun este inspirată de unul dintre marii chefi din Marea Britanie, Yotam Ottolenghi.

Vânătă a fost pregătită în același mod precum la Moutabal. Diferențele apar la adăugarea celorlalte componente: iaurt, melasă de rodii, suc de lime și usturoi.

De data aceasta, am ales să coc usturoiul în cuptor, fiindcă în felul asta se face mai moale și capătă un gust mai bun. Pentru un Baba Ganoush autentic, ar trebui să adăugați și o cantitate mică de tahini, dar am ales această variantă deoarece este mai ușoară.

Și în cazul acesta se poate folosi un blender pentru a amesteca toate componentele, dar cred că vânăta își păstrează textura mult mai bine folosind o furculiță.

Ingrediente:

- 1 vânătă de 300-400 de grame;

- 2 linguri de iaurt;

- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin;

- 1 ½ linguriță de sirop de rodie (se poate pune puțină sare în siropul cumpărat);

- 2 linguri de suc de lămâie sau de lime;

- 2 căței de usturoi copți în cuptor;

- 1 lingură de pătrunjel verde tăiat mărunt;

- sare, piper.

Pe Sorin îl puteți găsi și aici.

Articolul urmator
Pâine de hrișcă: 3 rețete sănătoase
Pâine de hrișcă: 3 rețete sănătoase
Ce bărbat îți va rupe inima în două?
Incepe quiz
Ce bărbat îți va rupe inima în două?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.