Rețete delicioase
Înapoi la
Nu Skin
YOUNG&BEAUTIFUL
Adevarata Stare de Bine

Rețeta de cozonac Scărlătescu te ajută să-i dai gata pe cei dragi de sărbători

Adina Saleh
Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețeta de cozonac Scărlătescu te ajută să-i dai gata pe cei dragi de sărbători

Caracteristici

Rețeta de cozonac Scărlătescu este printre cele mai apreciate și căutate. Astfel că, în cazul în care vrei să faci acest desert nelipsit de pe mesele românilor în zilele de sărbători, dar și pentru a-ți impresiona familia sau oaspeții, noi îți venim în ajutor. Îți prezentăm câteva dintre cele mai delicioase rețete de cozonaci.

cozonac intreg frumos rumenit asezat pe o masă

Rețeta de cozonac a lui Chef Scărlătescu

Cozonacul este desertul care nu lipsește din meniul românilor la ocaziile speciale, deși nu este un preparat foarte simplu de realizat. Rețeta de cozonac Scărlătescu îți va fi de ajutor dacă intenționezi să-l prepari pentru prima dată în viața ta, deoarece este simplu de făcut. Chiar dacă nu ești novice în pregătirea cozonacilor, cu această rețetă îi vei impresiona pe toți cei care se vor înfrupta din el. Rețeta este una specială, dar care păstrează gustul autentic românesc.

Ingrediente:

  • 1 kg făină;
  • 250 grame zahăr;
  • 450 grame lapte;
  • 5 ouă;
  • 60 grame drojdie;
  • 300 grame unt belgian;
  • 500 grame nucă;
  • 200 grame rahat;
  • 150 grame ciocolată belgiană;
  • 30 grame portocală confiată;
  • 30 grame coajă de lămâie.

Mod de preparare:

  1. Se amestecă drojdia cu 100 ml. lapte și trei linguri cu făină. Se lăsă compoziția (maiaua) să crească până când își dublează volumul.
  2. Laptele se fierbe împreună cu zahărul, apoi se amestecă până se dizolvă.
  3. Gălbenușurile se freacă cu sarea.
  4. Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiată și maiaua. Se frământă bine până se obține un aluat omogen, consistent și elastic.
  5. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit aproximativ o oră.
  6. Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata belgiana, rahat si stafide si se rulează.
  7. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou.
  8. Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină și se lasă la dospit aproximativ două ore.
  9. Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.

Citește și: Gustos in orice sezon: cozonac cu cacao si stafide

 un cozonac frumos rumenit deasupra, asezat pe o masa si feliat si umplut cu nuca si rahat

Secretele din rețeta de cozonac Scărlătescu

Iată câteva trucuri pe care este bine sa le cunoști atunci când vrei să prepari un cozonac. Acestea sunt mereu respectate în rețeta de cozonac Scărlătescu.

  • Unul dintre secretele de bază ale rețetei de cozonac Scărlătescu se referă la necesitatea ca ingredientele să aibă aceeași temperatură. Înainte cu 3-4 ore de a te apuca de treabă, așterne-le pe masă, în bucătărie.
  • Cuptorul trebuie să fie la înălțimea preparatului: preîncălzește-l la 160 de grade și coboară spre final temperatura la 140 de grade ca să coci cozonacul ca la carte. 
  • Mixează ouăle cu puțină sare, iar cozonacul tău va avea o culoare atât de apetisantă.

citește și:Incearca si tu reteta noastra de cozonac cu rahat

Trucurile lui Scărlătescu pentru cozonaci pufoși

Un cozonac pufos și moale e practic o reverie a gusturilor. Iar Chef Scărlătescu știe mai bine decât oricine ce le trebuie acestor deserturi pentru a deveni fabulos de catifelate.

Astfel, specialistul în gastronomie subliniază importanța de a lucra numai cu ingrediente de calitate. Conform vedetei de la Chefi la cuțite, chiar și novicele în bucătărie pot obține preparate fabuloase cu materii prime de valoare.

Mai departe, temperatura la care coci e la fel de importantă. Acele valori pe care le regăsești în cărțile de bucate nu sunt doar orientative și nu trebuie ignorate. Astfel, pentru rețeta de cozonaci Scărlătescu, dospește minunea ta de desert la o temperatură de 35 de grade, cu o umiditate de 80.

Dacă în bucătărie e cald și bine, și cozonacul va crește mare și frumos. Așa că nu ține geamul deschis și nici ușile, protejând minunea ta de aluat de curent și frig.

Folosește întotdeauna ingrediente călduțe pentru prepararea cozonacului, nici reci, nici fierbinți. 

Aceeași temperatură trebuie să o aibă și vasul în care frămânți. Clătește-l cu apă caldă și șterge-l apoi cu un șervețel ca să îl pregătești pentru găzduirea cozonacului. 

Cozonac tradițional cu cacao și nucă

În continuare vă prezentăm o rețetă de cozonac tradițională. Deși, este diferită de rețeta de cozonac Scărlătescu, este, de asemenea, una la îndemâna tuturor, atât la a celor pricepuți, cât și la a celor mai puțin îndemânatici în bucătărie.

Ingrediente:

  • 2 kg făină;
  • 9 ouă;
  • 250 grame unt;
  • 500 ml lapte;
  • 50 grame drojdie de calitate;
  • 500 grame zahăr;
  • esență de vanilie și portocale;
  • 5 grame sare;
  • coajă de la o lămâie;
  • 100 grame ulei;
  • umplutură de cacao și nucă.

Mod de preparare:

  1. Se prepară maiaua din circa 3 linguri făină care se pun într-un castron și se opăresc cu jumătate din cantitatea de lapte fierbinte. Se bate până devine o pastă moale ca o alifie.
  2. Între timp, se bat ouăle întregi cu restul de lapte și se adaugă esențele.
  3. Când maiaua a crescut, se adaugă peste făină. Se toarnă compoziția de ouă cu lapte, iar apoi untul topit, coaja de lămâie și portocala.
  4. Acest amestec se frământă bine 35-45 de minute neîntrerupt.
  5. La frământat se ung mâinile cu ulei și se continuă frământarea până când coca face bule de aer. Aluatul rezultat nu trebuie să fie tare, ci mai mult moale.
  6. Dacă este prea dens, se mai adaugă ulei și se continuă frământatul.
  7. Aluatul se acoperă cu un șervet curat și gros, se pune la căldură și se lasă să crească . 
  8. Când coca a crescut bine, se iau pe rând bucăți, se întind puțin, se presară umplutură și apoi se rulează. Pune apoi în tăvi de cozonac lungi și înalte, pregătite cu hârtie unsă cu unt.
  9. Se unge cozonacul cu gălbenuș amestecat cu ulei ca o maioneză și se presară cu zahăr pentru aspect. Coptul nu trebuie să dureze mai mult de 60 de minute.

Citește și:Afla cum se prepara un aluat de cozonac

un cozonacfrumos rumenit si taiat umplut cu nuca alaturi de un cutit pe masa unde este asezat

Rețeta de cozonac tradițional-Jamila

Următoarea rețetă de cozonac aparține renumitei Jamila, care explică prin intermediul filmulețului de mai jos care sunt toți pașii de urmat pentru pregătirea apetisantului cozonac pe care-l recomandă. Oare poate face concurență rețetei de cozonac a lui Scărlătescu? Rămâne să verifici!

Ingrediente:

  • 1kg făină;
  • 500 ml lapte;
  • 150 grame de unt;
  • 5 gălbenușuri;
  • 200 grame de zahăr;
  • 20 grame de drojdie;
  • semințele de la o păstaie de vanilie;
  • un praf de sare;

Crema:

  • 250 grame de mac;
  • 300 grame de rahat;
  • 3 linguri de cremă de ciocolata;
  • 150 grame de zahăr;
  • 6-7 linguri de lapte;

Mod de preparare:

  1. În primul rând se face maiaua adăugându-se drojdia uscată într-un bol, iar peste ea se pun două linguri de făină, puțin zahăr (cam jumătate de lingură) și puțin lapte cald.
  2. Se amestecă pentru a încorpora toate ingredientele. Mixează bine și apoi lasă aluatul moale obținut la dospit.
  3. Cât timp dospește maiaua, se va amesteca zahărul cu laptele călduț.
  4. Amestecă apoi toate ingredientele folosind un mixer în care vei pune făina, maiaua, gălbenușurile și laptele călduț, apoi mixează.
  5. Adaugă vanilia, sarea și untul puțin câte puțin pentru a se omogeniza ușor. Continuă să mixezi aluatul.
  6. Se scoate din mixer și se va lăsa la dospit timp de aproximativ o oră, până când își dublează volumul.
  7. Cât timp crește aluatul, trebuie pregătită crema de mac. În acest sens, pune laptele într-o cratiță pe foc, adaugă zahărul și amestecă, iar apoi include macul și lasă să fiarbă timp de câteva minute, până se va îngroșa suficient.
  8. Scoate aluatul și împarte-l în două cu ajutorul unei raclete. Una dintre jumătăți o vei tăia din nou în trei bucăți egale.
  9. Se ia fiecare bucată și se întinde cu mâna unsă cu puțin ulei, aplatizând aluatul. Adaugă apoi crema de ciocolată întinsă și rahatul, după care vei rula aluatul ca pe un sul.
  10. La fel vei proceda și cu celelalte doua bucăți de aluat.
  11. Apoi se vor împleti cele trei suluri, din care vei obține un cozonac împletit.
  12. Se adaugă în tava de cozonac tapetată cu hârtie și se lasă 15 minute la dospit, până când își dublează volumul.
  13. Procedează la fel cu celelalte bucăți de aluat, dar la umplutură folosește macul pregătit.
  14. După ce au dospit, unge cu ou cozonacii pe deasupra și presară mac. La final, pulverizează zahăr pentru o notă mai crocantă.
  15. Pune cozonacii la cuptor pentru aproximativ 40 de minute.

Descoperă toți pașii urmărind video-ul de mai jos al Jamilei.

Rețetă cozonac Sorin Bontea

Știi că nu ne place să facem discriminări și de aceea adăugăm alături de rețeta de cozonac Scărlătescu și pe aceea a colegului său de la Chefi la cuțite. O regăsești în filmulețul de mai jos!

Indiferent dacă alegi rețeta de cozonac Scărlătescu sau pe cea tradițională, cu siguranță nu vei da greș dacă vei respecta indicațiile, iar la final te vei putea bucura de gustul și mirosul îmbietor al cozonacului.

Surse:a1.ro, jamilacuisine.ro, romaniatv.net, romanialibera

Surse foto: visualhunt.com

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    Ai nevoie de un SFAT?

    Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

    întreabă

    LIKE si intra in universul divelor!