Rețete delicioase
Înapoi la

Rețetă de mămăligă: cum o faci ca la bunica acasă

Rețetă de mămăligă: cum o faci ca la bunica acasă

Redactor Raluca Margean

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
1-2 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fierbere
Calorii:
200
Rețetă de mămăligă: cum o faci ca la bunica acasă

Caracteristici

Când eram mică și mergeam la țară, la bunici, mămăliga era mâncarea de bază în casă. Bunica găsea tot felul de combinații cu mămăligă și toate ieșeau delicioase. Îmi plăcea tare mult s-o văd în bucătărie, cum amesteca vârtos în mămăligă sau cum gătea cu grijă tot felul de mâncăruri. Din mâinile bunicii ieșeau întotdeauna cele mai gustoase preparate.

Au trecut mulți ani de-atunci, dar mămăliga a rămas una dintre preferințele mele culinare și gândul îmi zboară la bunica de fiecare dată când amestec în mămăligă.

Mămăligă - rețetă și mod de preparare

Ce-mi place la acest preparat, pe lângă faptul că este gustos și sănătos, este că nu e greu de făcut, rețeta fiind una foarte simplă. Însă, ca să iasă ca la carte (așa cum o făcea bunica), mămăliga are un secret: timpul de preparare.

Ingrediente necesare pentru mămăliga tradițională:

  • 4 căni de apă (dacă vreți să fie tare) sau 5 căni de apă (pentru mămăligă moale)
  • 1 cană de mălai
  • 1 linguriță de sare
  • 1 bucățică mică de unt
  • 1/2 de cană de parmezan ras și o linguriță în plus pentru garnitură  

Mod de preparare al mămăligii:

  1. Pune apa la fiert, adăugând lingurița de sare. Când începe să fiarbă apa, adaugă mălaiul puțin câte puțin și începe să amesteci cu o lingură de lemn. Este important să nu adaugi mălaiul deodată, pentru că se vor forma cocoloașe. Continuă să amesteci mălaiul până începe să se îngroașe, în jur de 5 minute.
  2. Dă focul mai încet și continuă să amesteci în mod constant (din 5 în 5 minute sau mai des), în așa fel încât să nu se formeze cocoloașe. Timpul de fierbere recomandat este de aproximativ 20-30 de minute. Mălaiul trebuie să fie gătit suficient de bine ca să se simtă aroma dulce a porumbului și să nu ai probleme cu digestia.
  3. După ce ai fiert mălaiul suficient, oprește focul și adaugă în mămăligă bucata de unt. Amestecă până când untul se topește parțial și apoi adaugă o jumătate de cană de parmezan. Amestecă bine până ce brânza și untul se topesc. Acoperă mămăliga și las-o să stea 5 minute până se îngroașă. Transferă apoi amestecul într-un vas de servire sau pe un tocător de lemn și adaugă restul de parmezan ras peste mămăligă, ca garnitură.

Tot ce mai trebuie să faci este s-o savurezi din plin! Poți folosi mămăliga ca fel principal sau ca garnitură pentru un alt preparat, pentru că mămăliga este o alternativă sănătoasă la pâine. Aceasta este una dintre cele mai bune rețete de mămăligă pe care le-am încercat până acum, dar dacă vreți și alte rețete gustoase, vă recomand să încercați mămăliga în straturi sau delicioasa rețetă de mămăligă la cuptor.

Surse foto: Pinterest

Articolul urmator
Salata Mimoza: rețeta originală
Salata Mimoza: rețeta originală
Ce fel de bunică vei fi?
Incepe quiz
Ce fel de bunică vei fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.