Fa o calatorie in perioada copilariei cu o calduta supa de perisoare!

Cuprins
In vremurile copilariei mele, am crescut cu o bunicuta rabdatoare care stia sa-mi faca toate "poftele", cum spunea ea. Checuri, tarte, prajituri - orice imi doream sa rontai, ea avea mereu timp sa-mi prepare. Dar marea mea bucurie venea la fiecare pranz cand o supa de perisoare calduta ma ametea cu aromele ei si ma adormea usor intr-un somn lin, de copil.
Supa de perisoare
Ingrediente:
- un sfert de cana de ulei de masline extra-virgin
- 2 cepe mari, taiate in jumatati pe lungime si apoi feliate in diagonala
- 2 linguri de zahar brun
- 1 kg de rosii oparite, curatate de coaja si apoi taiate in cubulete
- 4 cani de supa de pui
- 2 linguri de zeama proaspata de lamaie
- sare grunjoasa si piper negru proaspat macinat
- 0.5 kg de carne de porc tocata
- un albus mare
- o lingura si jumatate de amidon
- coaja rasa de la o lamaie
- 2 linguri de coriandru tocat
- 2 cepe verzi, tocate marunt
- smantana (optional)
Preparare:
1. Intr-un vas mediu pentru supa, incinge uleiul. Adauga ceapa, acopera si gateste la foc moderat spre ridicat, amestecand ocazional, pana cand s-a inmuiat - cam 3-4 minute. Ia capacul si gateste pana cand ceapa a capatat o usoara nuanta maronie, cam inca 5 minute. Adauga zaharul brun si gateste timp de 1 minut. Adauga rosiile si zeama lor, supa de vita si zeama de lamaie, asezoneaza cu sare si piper si da in clocot, apoi lasa sa fiarba la foc mic timp de 10 minute.
2. Intre timp, intr-un bol de dimensiuni medii, amesteca carnea de porc cu albusul de ou, amidonul, coaja de lamaie, 2 linguri de sare grunjoasa, o lingurita de piper si jumatate din cantitatea de coriandu si ceapa verde. Avand mainile usor umezite, ruleaza perisoarele, cam de dimensiunea unei linguri.
3. Adauga perisoarele la supa, acopera si gateste-le la foc moderat pana cand sunt patrunse - cam 5 minute. Amesteca in supa de perisoare restul de coriandru si ceapa verde. Pune supa in boluri mari si atunci poti adauga si smantana pentru un plus de savoare romaneasca.
De fiecare data cand gust o supa: perisoare, legume, condimente... mereu o compar cu cea a bunicii si niciuna nu se ridica la inaltimea asteptarilor mele. Dragostea pe care ea o investea s-a pierdut in bucatariile lipsite de suflet a marilor restaurante si de multe ori sunt sigura ca retete simple, ca aceasta, preparate in bucataria fiecareia, vor salva copiii de la a deveni "oameni mari" prea repede. Totusi, ma intreb daca o sa mai regasesc acea supa de perisoare calduta care ma va adormi in interior, spre o lume a copilariei...


