Rețete delicioase
Înapoi la

Zacuscă de fasole verde: o reţetă uşoară și delicioasă

Zacuscă de fasole verde: o reţetă uşoară și delicioasă

Redactor Andreea Baluteanu

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețete la tigaie
Zacuscă de fasole verde: o reţetă uşoară și delicioasă

Caracteristici

Pentru mine, zacusca de fasole verde poartă gustul copilăriei! Numai simpla amintire a acestei minunății gastronomice e capabilă nu numai să îmi aducă papilele gustative în al nouălea cer, dar îmi evocă și amintiri neprețuite. Astfel, zacusca de fasole verde pe care bunica mi-o prepara cu mult drag e simbol al acelor vremuri în care viața era mai simplă, în care legumele din curte aveau gust desăvârșit și în care o felie de pâine aburindă abia scoasă de mamaie din cuptor, pe care eu și verișorii mei ne băteam care să întindem primii întâiul strat parfumat de zacuscă, era mai prețioasă decât orice fel de mâncare de la fast-food sau orice minune gastronomică degustată în restaurantele elitiste de azi.

Zacusca mea cu fasole verde are gust divin, dulceag, e sănătoasă și aromată, nutritivă și delicioasă, dar e, totodată, mai mult de atât. Miroase nu numai a legume mângâiate de soare, dar și a după-amiezi de vară petrecute jucându-ne în stradă, fără griji și cu o mie de visuri. Zacusca are nu numai culoarea păstăilor galbene îndrăgostite de morcovi și îmbinate în sos de roșii, dar și a cerului senin, a grădinilor verzi și a copilăriei roz.

Să lăsăm însă amintirile și nostalgia, pentru că, deși bunica mea nu se mai află pe aceste meleaguri, ca să o pot chestiona de-a fir a păr în legătură cu rețeta sa de zacuscă de fasole verde, am descoperit una aidoma. Îți las ingredientele în rândurile de mai jos și îți spun cum poți obține această minunăție de rețetă ușoară și delicioasă!

Zacuscă de fasole verde, rețeta copilăriei mele

Deși e adevărat că zacusca de fasole verde e mai degrabă un preparat al verii, dacă ți se face poftă și te năpădesc amintirile, așa cum mi s-a întâmplat mie, află că o poți pregăti la fel de bine și acum, folosind legume congelate sau crescute în sere, deși nu iese la fel de bună ca în toiul verii.

Vezi mai jos de ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara zacusca de fasole verde!

Ingrediente:

  • 2 kg fasole păstăi galbene;
  • 2 kg dovlecei;
  • 2 kg ardei capia;
  • 1,5 kg morcovi;
  • 1,5 kg ceapă;
  • 250 ml suc de roșii;
  • 500 g pastă de tomate;
  • 400 ml ulei;
  • sare;
  • piper;
  • foi de dafin.

zacusca

Modalitate de preparare:

  1. Începe prin a pregăti legumele. Curăță dovleceii și ceapa de coajă, scoate semințele ardeilor, descojește morcovii și taie capetele păstăilor. Spală apoi bine de tot toate legumele.
  2. Pune fasolea verde la fiert până ce este pe jumătate „pătrunsă”. Dacă ai posibilitatea, pregătește păstăile la aburi, pentru a le păstra frăgezimea și proprietățile.
  3. Scurge bine de tot fasolea, folosind o sită.
  4. Taie ceapa julienne.
  5. Dă pe răzătoare morcovii și dovleceii.
  6. Taie ardeii în fâșii subțiri.
  7. Pune uleiul la încins într-o cratiță mare pe foc.
  8. Este timpul să călești ceapa cu o lingură de sare, amestecând din când în când. Ai grijă însă să nu o rumenești.
  9. Adaugă și morcovii la sotat timp de câteva minute, mixând de asemenea cu consecvență.
  10. Include și ardeii, insistând până ce se înmoaie și ei. Doar trebuie să fii nepărtinitoare!
  11. Adaugă borcanul cu suc de roșii: nu e așa că deja miroase ca în Rai?
  12. Este momentul păstăilor de fasole, scoase de la fiert.
  13. Lasă să fiarbă sub capac, dar nu uita să amesteci, ca să te asiguri că legumele nu se prind de fundul cratiței.
  14. După ce uleiul s-a ridicat deasupra, adaugă dovleceii și pune-te iar pe amestecat, pentru ca fabuloasa ta zacuscă de fasole verde să fie omogenă, iar legumele să fiarbă toate echitabil în propriul suc.
  15. Lasă la mocnit sub capac și, după câteva minute (întreabă-ți instinctul, căci minunata de zacuscă e una pentru fiecare), adaugă piperul și foile de dafin.
  16. Include pasta de tomate și amestecă din nou.
  17. Lasă din nou la fiert, fără capac, amestecând încontinuu.
  18. Preîncălzește cuptorul.
  19. Când se ridică iar uleiul la suprafață, mută zacusca la cuptor.
  20. Între timp, încălzește borcanele la cuptorul cu microunde pentru a le steriliza.
  21. Când s-a ridicat iar uleiul la suprafața preparatului tău, este timpul să îl scoți de la cuptor.
  22. Amestecă încă o dată ca să te asiguri că e omogenă și pune preparatul în borcane, pe care le înfiletezi bine.
  23. Așază borcanele cu capul în jos și acoperă-le cu un prosop, ca să „doarmă” bine peste noapte.
  24. După ce zacusa de fasole verde s-a răcit, adăpostește-o în cămară.
  25. Poftă bună!

Ai nevoie de mai multe detalii? Urmărește filmulețul de mai jos!

Zacusca de fasole verde e rapidă, delicioasă și atât de savuroasă! Bucură-te de gustul său divin, de copilărie, vise și bunătate! Abia așteptăm să aflăm ce părere ai!

Vezi și rețeta de zacuscă de fasole boabe și de zacuscă de vinete!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Biscuiți cu mascarpone: rețetă rapidă pentru un desert delicios
Biscuiți cu mascarpone: rețetă rapidă pentru un desert delicios
Cât de bine ştii să scrii?
Incepe quiz
Cât de bine ştii să scrii?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.