Cum se ține dieta Cambridge și cum te ajută să slăbeşti

Cum se ține dieta Cambridge și cum te ajută să slăbeşti

Redactor Andreea Baluteanu

Una dintre rezoluțiile de top ale unui an nou este legată de pierderea kilogramelor în plus, așa că e mai mult decât natural ca în această perioadă să ne aflăm într-o căutare asiduă a celor mai eficiente diete. Dacă vrei să slăbești într-un timp-record, îți prezentăm mai jos una dintre dietele create de nutriționiști, care te va ajuta să dai jos și 6 kilograme pe lună, conform mărturisirilor celor care au ținut-o.

Ești deja impresionată? Dieta Cambridge are și partea sa întunecată, despre care îți vom vorbi în rândurile de mai jos. Află tot ce trebuie să știi despre ea și vezi cum te ajută să îți recapeți silueta ideală!

Ce este dieta Cambridge?

Chiar dacă poartă numele unei universități celebre, dieta Cambridge nu presupune nici studiu intens, nici examene provocatoare. Numele i s-a tras de la faptul că inventatorul său, biochimistul dr. Alan Howard, activa în cadrul Laboratorului de Nutriție Dunn al Universității Cambridge. Alături de partenerul său, dr. Ian McLean-Baird, nutriționistul a decis să descopere „dieta perfectă”, cea care avea să-i ajute pacienții să slăbească rapid și fără reacții adverse. A reușit? Rămâne de văzut!

femeie salata

Ajunsă la forma sa finală în 1984, dieta Cambridge e un regim restrictiv, care presupune pierderea kilogramelor printr-o alimentație extrem de săracă în calorii. Azi, dieta este recunoscută sub numele de 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan.

Prin ce se caracterizează? Este posibil să te întristăm în acest moment, deoarece dieta, cel puțin în primă fază, funcționează pe baza înlocuirii alimentelor cu produse special concepute de creatorii săi, reprezentate de batoane proteice, băuturi, supe și shake-uri. De asemenea, ai nevoie de un consultant alături de care vei stabili planul de dietă și care îți va pune la dispoziție înlocuitorii de masă, te va sfătui și îți va sta alături, asigurându-se că nu calci strâmb.

În ceea ce privește organizarea propriu-zisă a dietei Cambridge, aceasta presupune urmarea a șase pași aparținând unor patru etape: pregătirea, pierderea în greutate, stabilizarea și controlul greutății pe termen lung. Prin urmare, deși primele segmente restrictive nu pot fi urmate pentru multă vreme, ultima etapă se poate întinde pe tot parcursul vieții.

Alimente permise în dieta Cambridge

Meticuloși, dr. Alan Howard și dr. Ian McLean-Baird au stabilit cu acuratețe conținutul celor 6 pași ce formează dieta Cambridge. Descoperă ce presupun aceștia!

Pasul 1. Primul stadiu al dietei e cel mai dificil și nu poate dura mai mult de 12 săptămâni, avertizează specialiștii, fiind extrem de restrictiv. Nu ai voie să consumi mai mult de 600 de calorii pe zi, alimentația fiind în principal compusă din trei sau patru înlocuitori de masă și maximum 200 ml de lapte degresat.

Pasul 2. De data aceasta, ai la dispoziție circa o săptămână și, pe lângă produsele proteice, ai voie să incluzi în dieta Cambridge și legume preparate în mod sănătos, fără să depășești însă în total 800 de calorii.

Pasul 3. Acum avansezi la maximum 1.000 de calorii și ai voie să consumi toate cele 3 mese ale zilei, axându-te însă pe alimente sănătoase, precum fructele, legumele și nucile. Vei păstra în continuare doi înlocuitori de masă și poți consuma în continuare lapte. Etapa are o durată de două săptămâni.

Pasul 4. De data aceasta, nu mai ai limită de timp, dar rezistă restricția de calorii, ce nu poate să depășească pragul de 1.200. Cele două alimente proteice sunt păstrate și în rest poți consuma ce vrei, atât timp cât păstrezi indicele caloric.

Pasul 5. Ajungem acum la 1.500 de calorii, un singur produs proteic, trei mese pe zi și o gustare. Evită tentațiile și pune accentul în continuare pe alimente sănătoase.

Pasul 6. Ultima etapă, cea de control al greutății, constă de fapt în restul vieții tale. Te vor însoți în peregrinarea ta și carbohidrații de care te-ai ferit anterior, dar e vital să te ferești de excese, ca să nu te întorci de unde ai plecat.

Cum funcționează dieta Cambridge

Dieta Cambridge are numeroși susținători, în online abundând aprecierile la adresa sa. Cel mai notoriu caz aparține actriței Martine McCutcheon, care a mărturisit că a slăbit mai mult de 6 kilograme în urma dietei și că s-a simțit minunat pe parcursul ei.

Martine Mccutcheon

Sursa foto: Instagram

Explicația creatorilor dietei este aceea că invenția lor se bazează pe declanșarea procesului metabolic numit cetoză (sau ketoză), în care corpul supus unei alimentații restrictive, cu un număr mic de calorii, arde direct grăsime în locul carbohidraților. E practic principiul care stă și la baza mult mai cunoscutei diete ketogenice.

Un alt avantaj al dietei Cambridge este legat de faptul că faza cea mai dificilă nu se întinde pe mai mult de 12 săptămâni, ceea ce o transformă într-o cură relativ restrânsă ca timp de desfășurare, mai ales prin comparație cu alte variante.

Riscurile dietei Cambridge

Dacă dieta Cambridge te va ajuta să slăbești rapid, nu te ferește de repercusiuni. Astfel, Sistemul de asistență medicală din Marea Britanie (NHS) avertizează că dietele cu un conținut atât de scăzut de calorii pot fi periculoase pe termen lung și că nu sunt sub nicio formă recomandate dacă te lupți cu obezitatea, fiind mai degrabă de ajutor pentru pierderea rapidă a unui număr mic de kilograme.

De asemenea, printre consecințele negative asociate cu această dietă se numără și respirația urât mirositoare sau constipația, ambele cauzate de consumul ridicat de proteine. Litiaza biliară este o altă afecțiune ce poate apărea în tandem cu dieta Cambridge, deși aici legătura e mai degrabă controversată, dat fiind faptul că boala e în general prezentă la persoanele supraponderale sau obeze și poate să nu fie corelată neapărat cu regimul.

Nu putem trece cu vederea nici necesitatea de a procura produsele direct din Marea Britanie și de a lua legătura cu consultanți nutriționali britanici, ceea ce se va dovedi destul de costisitor.

fructe si legume

Reguli de urmat când ții dieta Cambridge

Te-ai decis totuși să ții dieta Cambridge? Avem câteva sfaturi pentru tine!

Bea multă apă. Pentru că vei consuma în general înlocuitori de mese, e posibil să suferi de deshidratare în primele etape ale dietei Cambridge. Specialiștii recomandă să bei minimum 2,5 litri de apă pe zi.

Nu uita de ceaiuri! Nu numai că vor spori coeficientul de hidratare, dar te pot ajuta și cu atenuarea simptomelor neplăcute ale dietei Cambridge, precum constipația sau balonarea.

Dormi suficient! Odihnește-te cel puțin 8 ore pe noapte pentru a căpăta puterea de a face față regimului sărac în calorii. Ține cont că lipsa de energie te predispune la pofte!

Verdețurile, savoarea dietei Cambridge. Încă din primele etape ale dietei, verdețurile sunt mană cerească: salata verde, rucola, spanacul, castraveții și țelina sunt absolut minunate!

Dieta Cambridge te ajută să slăbești rapid și are rezultate aproape sigure, dar presupune unele riscuri pentru sănătate și se poate dovedi costisitoare. Dacă ai hotărât să o încerci, consultă neapărat un nutriționist!

Află de aici și ce presupune dieta Ancăi Serea, dar și care este cea mai periculoasă dietă!

Surse foto: iStock, Instagram, Pexels

Articolul urmator
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Test de dieta: De ce nu reusesti sa slabesti?
Incepe quiz
Test de dieta: De ce nu reusesti sa slabesti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (221 vizite)