Cum te poate ucide dieta low fat și alte riscuri de care să ții cont

Cum te poate ucide dieta low fat și alte riscuri de care să ții cont

Sorina Corneanu

Grăsimile sunt substanțe nutritive esențiale și surse excelente de energie pentru organism. De asemenea, ele joacă un rol important pentru gestionarea greutătii, absorbția vitaminelor și mineralelor, menținerea sănătății pielii și părului, reglarea temperaturii corpului, întărirea sistemului imunitar și menținerea echilibrului hormonal.

Nu toate grăsimile afectează organismul în același mod. În timp ce grăsimile prelucrate și rafinate găsite în alimentele conservate și semipreparate pot fi dăunătoare, alte tipuri de grăsimi au proprietăți benefice. Lipsa grăsimilor din dietă este responsabilă pentru stările de oboseală, epuizare, senzația permanentă de foame și chiar depresia. Unul dintre cele mai mari argumente care susțin includerea mai multor grăsimi în dietă este acela că susține producerea de insulină. Axează-te cu precădere pe  alimente vegetale  și produse din cereale integrale, dar adaugă și o cantitate moderată de alimente cu conținut scăzut de grăsimi, pe bază de animale, lactate și carne, pentru a-ți susține organismul în controlul grăsimii. Chiar dacă o dietă low fat te poate ajuta să slăbești rapid, aceasta îți poate cauza numeroase probleme de sănătate și poate declanșa fluctuații de greutate. Așadar, nu te mira dacă te iei în greutate și mai mult, imediat ce ai reușit să slăbești. Organismul are mersul lui, oricât ai incerca să îl schimbi, nu vei reuși decât pentru o scurtă perioadă de timp, asumându-ți și posibilele probleme de sănătate care pot să apară. 

somon si ulei

Creierul este, în mare parte, alcătuit din grăsimi și necesită un flux constant de acizi grași pentru a funcționa în mod optim. 

Crezi că dieta low fat e dieta perfectă? Aruncă un ochi aici!

Cercetările arată că persoanele cu nivel crescut de colesterol au performanțe intelectuale mai bune decât cele cu niveluri mai scăzute. 

Un risc major al dietei cu conținut scăzut de grăsimi include performanțe slabe la locul de muncă, nivel redus de energie și modificări ale dispoziției. Acesta este motivul pentru care unele dintre cele mai bune alimente pentru stimularea concentrării și memoriei sunt cele cu niveluri ridicate de grăsimi sănătoase.

alimente sanatoase

Consumul de grăsimi este esențial pentru menținerea echilibrului hormonal. Consumul de grăsimi în cantitate suficientă este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a echilibra hormonii în mod natural. Colesterolul și alte grăsimi joacă un rol fundamental în construirea membranelor celulare. Mai ales atunci când vrei să rămâi însărcinată, și pe întreaga perioadă a sarcinii, nu face experimente și nu renunța la grăsimi, dacă vrei o sarcină ușoară și un copil sănătos. Grăsimile sunt esențiale în această perioadă, dar nu numai. Ele produc cantitatea necesară de vitamina D, importantă în fixarea calciului și aportului de fosfat, pentru nou născut. Mai mult, vitamina D contribuie la calitatea și cantitatea laptelui matern.

Colesterolul și alte grăsimi joacă un rol fundamental în construirea membranelor celulare și a hormonilor. Anumite tipuri de grăsimi, inclusiv colesterolul, acționează ca antioxidanți și precursori ai unor molecule importante de neurotransmițători care susțin buna funcționare a creierului. 

Un studiu efectuat de specialiștii de la Departamentul de Nutriție și de la Școala de Sănătate Publică de la Harvard din 2007 a scos la iveală că dieta bogată în alimente cu conținut scăzut de grăsimi poate crește riscul de infertilitate, în timp ce consumul de alimente bogate în grăsimi poate duce la scăderea acestui risc.  Studiul, realizat pe 18 țări, a concluzionat că persoanele care consumă grăsimi sunt mai sănătoase, din multe puncte de vedere, Totuși, echilibrul rămâne regula de aur. Nici prea multe grăsimi, care pot conduce la infarct miocardic, diabet de tip II și cancer, dar nici o dietă exclusiv vegetariană, care poate provocă deficiență de fier și poate slăbi chiar mușchiul inimii. De asemenea, s-a sugerat că cele mai bune diete vor include un echilibru între carbohidrați și grăsimi. Studiul recomandă inclusiv cifre exacte: o dietă cu aproximativ 55% grăsimi și 35% carbohidrați este o dietă care se poate numi echilibrată, și care oferă organismului buna funcționare. 

Dieta echilibrată rămâne soluția optimă pentru o greutate ideală și sănătate de fier. Să mănânci sănătos nu înseamnă să înlături grăsimile, ci să le alegi pe cele benefice organismului!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
De ce fel de superstitie ar trebui sa tii cont?
Incepe quiz
De ce fel de superstitie ar trebui sa tii cont?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (378 vizite)