Ce se intampla daca bei apa cu sare pe stomacul gol: sanatos sau nu?

Ce se intampla daca bei apa cu sare pe stomacul gol: sanatos sau nu?

Redactor Alexa Galgau

Dorinta de a fi sanatoasa si de a-ti curata organismul este complet indreptatita, avand in vedere faptul ca ne expunem in fiecare zi la atat de multi factori daunatori. Exista, insa, o linie fina intre grija fata de corp si obsesia fata de sanatate, care poate sa iti incetoseze judecata si sa te faca sa incerci tot felul de asa-zise "remedii" foarte periculoase pentru organism. Unul dintre obiceiurile cele mai controversate in acest sens este detoxifierea printr-o dieta extrem de stricta, prin infometare sau prin consumul unor lichide vindecatoare cu efecte indoielnice.

Pentru ca nu putini sunt aceia care cred ca este sanatos sa bea apa cu sare pe stomacul gol, te invitam sa citesti care sunt efectele reale ale acestei metode de "curatare a organismului"!

Apa cu sare pe stomacul gol: mitul desfiintat

Adeptii consumului de apa cu sare pe stomacul gol sunt de multe ori extremisti, punandu-si sanatatea in pericol cu atat mai mult cu cat tin post negru cateva zile, pentru a-si curata organismul. Dupa cum bine stii, niciun astfel de soc nu este bun pentru corp. Cei carora le este recomandata o astfel de cura sunt oamenii care sufera de constipatie sau care nu au scaun regulat (o data sau de mai multe ori in fiecare zi). Totusi, sunt putine cazurile atat de grave incat sa necesite o curatare drastica a colonului, iar solutia cu apa si sare nu este pentru oricine, deoarece prezinta anumite riscuri. 

Inainte de toate, sa vedem in ce consta cura de detoxifiere cu apa cu sare. Pentru a obtine lichidul "vindecator", se face o solutie dintr-un litru de apa calda si 4 linguri de sare de mare nerafinata sau sare roz de Himalaya, important fiind sa nu fie sare iodata, pe care o folosesti pentru mancare. Apoi ar trebui ca lichidul sa fie baut dintr-o data. De ce are efect aceasta cura? Pentru ca sarea din apa face ca aceasta sa nu fie absorbita de organism, ci doar sa treaca prin acesta, curatandu-ti sistemul digestiv. 

Asadar, care este problema consumului de apa cu sare pe stomacul gol, timp de cateva zile? Iata doar cateva efecte pe care ar trebui sa le iei in considerare inainte de a apela la aceasta metoda destul de drastica:

- deshidratare: chiar daca ti se pare contraintuitiv, se pare ca daca bei un litru de lichid pe stomacul gol poti sa devii deshidratata. Scopul este acela de a curata colonul, ceea ce in general se traduce prin inducerea diareei, care te lasa fara lichide in corp. Cel mai indicat ar fi sa continui sa consumi apa pe parcursul zilei, pentru a nu te confrunta cu acest efect;

- dezechilibru electrolitic: cantitatea de sare din apa este foarte mare, ceea ce inseamna ca rinichii vor munci si mai mult pentru a filtra lichidul. In plus, faptul ca este vorba si de multa apa dintr-o data poate sa iti dea peste cap electrolitii din corp, al caror echilibru este perturbat atunci cand nu ai suficiente sau ai prea multe fluide in corp. Dezechilibrul electrolitic poate sa provoace tulburari de ritm cardiac, probleme cu muschii, confuzie si chiar moarte, in cazuri rare;

- varsaturi: nu toata lumea suporta o curatare a organismului cu apa cu sare. Una dintre reactiile comune la acest tratament este greata, urmata de varsaturi. Poate ca nu sunt acestea foarte periculoase, dar iti pot afecta muschii esofagului si contribuie la deshidratarea corpului. Majoritatea oamenilor renunta la consumul de apa cu sare daca au aceasta reactie. Sau, cel putin, asa ar trebui. In definitiv, atunci cand corpul protesteaza astfel, este clar ca numai benefic nu este tratamentul.

Persoanele care sufera de urmatoarele afectiuni nu au voie sa apeleze la curatarea cu apa sarata:

- hipertensiune;

- litiaza renala;

- boli cardiovasculare;

- diabet;

- boli ale stomacului sau tractului intestinal. 

Gandeste-te de doua ori inainte de a incerca o cura cu apa si sare. Daca te decizi sa iti cureti organismul astfel, este esential sa fii bine informata si sa cunosti riscurile. Nu uita ca exista multe alte metode de a imbunatati digestia, cum ar fi, de exemplu: o dieta bogata in legume si fructe, sport regulat, consumul unei cantitati suficiente de lichide, renuntarea la alcool si la junk food. Ai destul optiuni, nu crezi?

Iata si o lista de alimente care ajuta digestia!

Articolul urmator
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Tu stii ce apa bei?
Incepe quiz
Tu stii ce apa bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (17)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (217 vizite)