Sfaturi pentru o digestie mai buna

De
Masha Florea
Luni, 28.01.2013
Cuprins
- Digestia incepe inca din cavitatea bucala!
- Cum sa combini alimentele?
- Adauga fibre in dieta personala
- Bea suficienta apa...
- Sucul de lamaie ajuta digestia
- Evita lichidele reci in timpul mesei
- Alege ierburi amare
- Alimente care imbunatatesc digestia
- Masaj pentru a stimula aparitia scaunului
Digestia incepe inca din cavitatea bucala!
Alimentele trebuie maruntite cat mai bine, preferabil pana la consistenta supei. Da, acest lucru presupune sa nu mananci uitandu-te la film, ci chiar sa constientizezi ce mananci si cat mesteci. De altfel, acest exercitiu este bun si pentru greutatea ta, deoarece iti va lua mai mult timp sa termini portia de mancare si vei observa senzatia de satietate la timp, astfel incat sa nu mananci mai mult decat este necesar.
Cum sa combini alimentele?
Exista trei categorii mari de nutrienti: proteinele (carne, peste, oua, lactate, nuci, soia), carbohidratii (paine, orez, cartofi, paste fainoase) si grasimi (uleiuri, unt, grasime animala). Pentru o digestie buna, este important sa nu le asociezi intre ele la aceeasi masa. Fiecare dintre categorii poate sa fie asociata unei portii de legume - acestea din urma sunt sarace in calorii, dar bogate in fibre alimentare, promovand o digestie normala.

Adauga fibre in dieta personala
Este important ca in alimentatia ta zilnica sa se regaseasca atat fibrele solubile cat si cele insolubile. Fibrele insolubile sunt elemente care nu pot fi digerate de organismul uman, deoarece acesta nu secreta enzimele care sa le degradeze. Asadar, ele trec nemodificate prin intestin, accelerand digestia. Le poti gasi in taratele de grau, vegetale si cereale integrale. Fibrele solubile sunt elemente care ajunse in intestin atrag apa marind volumul materiilor fecale, determinand astfel o evacuare mai rapida a acestora. Sursele de fibre solubile sunt leguminoasele, nucile, semintele si tarate de ovaz. In plus, poti da o fuga pana la plafar, unde gasesti suplimente alimentare ce contin fibre.
Bea suficienta apa...
... sau lichide, dar este bine ca acestea sa fie neindulcite. Este important sa stii ca in conditii de deshidratare organismul scade eliminarea apei, atat prin urina cat si prin scaun. De aceea, daca nu consumi destule lichide, exista sanse foarte mari sa suferi de constipatie si de complicatiile sale. Consumul de apa trabuie crescut atunci cand alegi fibrele alimentare de la plafar, pentru a evita constipatia sau deshidratarea.
Sucul de lamaie ajuta digestia
Bea in fiecare dimineata, pe stomacul gol, un pahar cu apa in care ai stors sucul de la o lamaie. Aceasta va ajuta la eliminarea resturilor din stomac, va accelera metabolismul si, contrar opiniei populare, va scadea aciditatea excesiva.
.jpg)
Evita lichidele reci in timpul mesei
Digestia se realizeaza cel mai eficient la temperatura corpului, iar lichidele reci nu fac decat sa o incetineasca. Daca trebuie sa consumi lichide in timpul mesei, opteaza pentru ceaiuri calde. Evita alcoolul si cafeaua deoarece stimuleaza productia de acid clorhidric din stomac.

Alege ierburi amare
Nu suna tocmai delicios, insa alimentele sau sucurile amare, consumate cu 30 de minute inaintea mesei au capacitatea de a imbunatati functia digestiva prin stimulearea secretiei de enzime digestive. Frunzele de cicoare sau de papadie au acest efect. Frunzele tinere de papadie sunt mai putin amare si pot fi adaugate in salata.
Alimente care imbunatatesc digestia
Incearca sa incluzi urmatoarele alimente in dieta ta sau a familiei tale pentru o digestie mai buna: ananas, ceapa, otet din cidru de mere, usturoi, legume radacinoase, lamai, papaya. Bineinteles, probioticele sunt un ajutor de nadejde, ele refacand flora intestinala. Exista iaurturi cu formula imbunatatita care le contin, sau pot fi cumparate sub forma de tablete de la farmacie.
Masaj pentru a stimula aparitia scaunului
Exista un tip de masaj care te poate ajuta sa grabesti aparitia scaunului: stai in picioare si maseaza "coltul" din dreapta-jos al abdomenului, chiar la nivelul apendicelui. Folosind ultimele 4 degete realizeaza o miscare continua in sus, spre ficat, apoi transversal spre splina si apoi in jos, spre "coltul" stanga-jos urmand sa ajungi in locul de unde ai inceput. Ai grija ca presiunea pe care o aplici sa fie suficienta, dar sa nu te doara. Repeta aceasta miscare de 30-40 de ori (iti va lua in jur de 2 minute pe zi si merita!).
Incearca trucurile pe care ti le-am propus si vei observa o ameliorare in ceea ce priveste tranzitul intestinal.
Vezi si

Rubarba: beneficii și mod de consum
Raluca Margean |
Luni, 28.01.2013

Cele mai bune suplimente pentru dizolvarea plăcilor de aterom
Raluca Margean |
Luni, 28.01.2013

Alergii și intoleranțe alimentare: diferențe și diagnostic
Raluca Margean |
Luni, 28.01.2013