Cate calorii au strugurii si alte informatii nutritionale

Cate calorii au strugurii si alte informatii nutritionale

Redactor Alexa Galgau

Daca de cand s-a instalat toamna nu mai pui deoparte strugurii si tot ciugulesti din ei, probabil ca stii ca sunt plini de beneficii pentru organism. In plus, nici la capitolul calorii nu stau prea rau, ceea ce ii transforma intr-o gustare ideala, atata timp cat te rezumi la cateva sute de grame si nu consumi kilograme intregi.

Afla cate calorii au strugurii si alte informatii nutritionale interesante!

Cate calorii au strugurii

Strugurii sunt niste fructe considerate dietetice si fac parte din categoria alimentelor hidratante. Un bob de strugure are circa 3 calorii, iar 100 de grame au circa 65 de calorii, ceea ce nu este deloc mult, avand in vedere ca strugurii sunt si satiosi. Aceeasi portie de 100 de grame de struguri contine 18 g de carbohidrati, 0.7 grame de proteine, 0.9 grame de fibre, 191 mg de potasiu, 7 mg de magneziu, 10 mg de calciu, 11 mg de vitamina C. 

Stafidele, insa, nu sunt la fel de recomandate in diete, pentru ca au mult mai multe calorii: circa 250/100 de grame. Totodata, ele sunt foarte bogate in zaharuri, asa ca trebuie sa le consumi cu masura, dar nu sa le eviti in totalitate, pentru ca sunt si ele foarte valoroase din punct de vedere nutritional. 

Strugurii sunt un adevarat dar de la Mama Natura, fiind plini de nutrienti importanti pentru organism. In primul rand, ei contin vitaminele A, C6, B1, B2 si B6. Totodata, ei sunt foarte bogati in minerale esentiale, precum calciul, magneziul, cuprul, fierul, fosforul, manganul, siliconul si potasiul. Strugurii contin si antioxidanti care te feresc de cancer si iti mentin organismul tanar: licopen, beta-caroten si resveratrol. Acesta din urma se gaseste si in vinul rosu si este principalul motiv pentru care licoarea lui Bacchus este considerata a fi foarte sanatoasa, protejand inima si sistemul circulator daca este consumata in cantitati mici. 

Exista multe afectiuni in tratarea, preventia si ameliorarea carora strugurii joaca un rol important:

1. Astmul: se stie ca strugurii ajuta la tinerea sub control a simptomelor neplacute ale astmului. Totodata, deoarece hidrateaza organismul, ei mentin umiditatea potrivita la nivelul plamanilor si la nivelul mucoasei nazale, diminuand riscul declansarii atacului. 

2. Problemele cardiace: dupa cum am spus, resveratrolul joaca un rol important in protectia inimii. Strugurii previn aparitia cheagurilor de sange la nivelul sistemului circulator, ceea ce scade substantial riscul de a face infarct. Antioxidantii din struguri ajuta la scaderea nivelului colesterolului "rau" (LDL).

3. Migrenele: poate ca nu stiai, insa sucul de struguri baut dis-de-dimineata este un remediu comun pentru migrene, cu efecte aproape imediate de ameliorare a durerii. 

4. Indigestia si constipatia: strugurii au un efect laxativ, datorita continutului ridicat de zaharuri, celuloza si acid organic, care ajuta stomacul si muschii intestinali sa se relaxeze, stimuland functia digestiva. In plus, pentru ca sunt un aliment usor, ei sunt adesea recomandati in dietele de recuperare si se consuma chiar si in cazul dispepsiei.

5. Problemele cu rinichii: in afara de faptul ca ii ofera organismului o portie serioasa de lichide, ceea ce deja ajuta rinichii foarte mult, se pare ca strugurii elimina acidul uric din organism. Astfel, rinichii se pot "relaxa" si scade considerabil si riscul de a dezvolta afectiuni la nivelul acestora, precum litiaza renala (nisipul la rinichi).

6. Boala Alzheimer: sucul de struguri contine polifenoli care ajuta la incetinirea evolutiei bolilor neuro-degenerative, precum Alzheimer. Resveratrolul, substanta-vedeta din struguri, imbunatateste functia cognitiva, protejeaza creierul si chiar amelioreaza simptomele acestor boli necrutatoare. 

7. Letargia: daca te simti mereu obosita si lipsita de chef, bea un pahar de suc de struguri si imediat iti vei simti bateriile reincarcandu-se. Zaharurile iti vor da energie, iar continutul nutritional valoros al strugurilor iti va intari sistemul imunitar. In plus, se pare ca sucul de struguri ajuta la cresterea nivelului de fier din organism, in conditiile in care una dintre principalele cauze ale oboselii la femei este tocmai deficienta de fier. 

Acum stii si cate calorii au strugurii si cat de pretiosi sunt pentru organismul nostru, asa ca poti sa te duci sa iti faci provizii serioase, cat inca mai sunt pe piata!

Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Cum vad barbatii prietenia ta cu alte femei?
Incepe quiz
Cum vad barbatii prietenia ta cu alte femei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (361 vizite)