Cele mai importante legume pe care TREBUIE sa le consumi

Cele mai importante legume pe care TREBUIE sa le consumi

Andreea Catrina

   In foarte multe diete apar diverse legume recomandate de toata lumea, pentru efectul lor benefic asupra organismului nostru. Cu toate acestea, se intampla ca uneori sa nu stim care sunt avantajele consumului lor... Tocmai de aceea astazi vom vorbi putin despre alimente. Despre acelea care se regasesc in majoritatea dietelor si despre care toata lumea sustine ca sunt sanatoase.

Haideti sa aflam impreuna beneficiile acestor legume!


   Morcovul este leguma cu cel mai mare continut de beta-caroten. Un singur morcov iti poate asigura suficient beta-caroten pentru ca organismul tau sa poata produce necesarul zilnic de vitamina A. Vitamina A ajuta pielea, dand tenului o netezime si un colorit sanatos, si este importanta pentru rezistenta organismului impotriva bolilor.

   Consumul de morcovi ajuta si sistemul respirator, iar 75% din studii arata o reducere semnificativa a riscului de cancer la persoanele a caror dieta este bazata pe o cantitate mare de morcovi.

   100g morcovi = 40kcal si o multime de vitamine, precum Vitamina A 12mg, Vitamina B1 0,039mg, Vitamina B2 0,053mg, Vitamina B6 0,09mg, Vitamina C 7,1mg, dar si Fier 0,66mg, Calciu 33mg, Magneziu 18mg, Fosfor 35mg, Potasiu 240mg si Sodiu 2,4mg.
 

   Salata verde contine mult magneziu si se spune despre ea ca are grija de inima noastra. In afara de aceste doua beneficii, salata este un bun calmant, antidepresiv si contine si acid folic. In frunzele foarte verzi de salata se gasesc pana la 22mg de vitamina C, iar vitaminele din grupa B sunt si ele toate in salata, in afara de B12 care lipseste din compozitia vegetalelor.

   Toate aceste vitamine si elemente antioxidante din salata sunt utile in prevenirea imbatranirii celulelor, protejeaza impotriva infectiilor si micsoreaza retentia de apa din organism. In plus, mineralele din salata iti vor ajuta si rinichii, usurandu-le activitatea.

   100g salata = 17kcal, 1,3 g glucide, 1,2 g proteine si mai putin de 0,5 g lipide. Salata este bogata in minerale si oligoelemente (720 mg pentru 100 g, dintre care 234 mg potasiu, 37 mg calciu, 24 mg fosfor, 11 mg magneziu).
 
   Sfecla rosie este un aliment deosebit de gustos, usor digerabil si foarte nutritiv. Bogata in vitaminele A, B, C si potasiu, fier, calciu, aceasta este indicata in tratamentul foarte multor afectiuni si este deosebit de eficienta in anemii, nevroze, afectiuni hepatice sau demineralizare.

   Cu toate acestea, sfecla rosie este contraindicata in diabet, deoarece are un continut mare de zaharuri si glutamina.

   100g sfecla rosie = 37kcal + vitamine, acid folic, magneziu, calciu, fier, potasiu si zinc.
 
   Spanacul este una din legumele pe care suntem invatati inca de mici ca este bine sa le consumam. Este o sursa sigura de fier si se recomanda mai ales femeilor, copiilor si tinerilor aflati in perioada de crestere, la adolescenta.

   Spanacul contine saruri minerale, oligoelemente si vitamine, este remineralizant, antianemic si un calmant deosebit al sistemului cardiac. Este recomandat in anemii, convalescenta, rahitism , astenie fizica si nervoasa. Consumate crude, in salata, frunzele de spanac sunt anticancerigene.

   100g spanac = 18kcal, peste 1,5g minerale, potasiu, calciu, sodiu, vitamina A, C si B9.
 
   Conopida este una dintre legumele care pot face minuni in dietele pentru slabit. Cu un continut caloric foarte mic, dar oferind o senzatie de satietate imediata, conopida este buna pentru sanatate si pentru silueta. Conopida ajuta si la detoxifierea organismului, prin enzimele pe care aceasta le contine.

   Mark Twain a spus despre conopida ca „nu este nimic altceva decat o varza cu studii superioare".

   100g conopida = 21kcal, dar si potasiu, magneziu, calciu, fier, cupru, zinc, fluor, caroten, vitaminele C, K, B1, B2 si B6.
 
   Ceapa verde este recunoscuta pentru efectul sau diuretic si depurativ si are proprietati speciale prin care ajuta la curatarea tenului. In plus, este recomandata persoanelor care sufera de diabet, dar si celor cu disfunctii hormonale.
 
   In bolile renale, ceapa verde se recomanda atat dimineata, cat si seara in salate si se spune ca ar fi foarte utila si in cazul barbatilor care sufera de impotenta.

   100g ceapa verde = 23 de calorii, 2 g fibre alimentare, 260 mg potasiu, 26 mg vitamina C, 39 mg calciu si 54 micrograme acid folic. Nutritionistii recomanda ceapa si pentru continutul de cuercitina, un antioxidant puternic, cu rol in combaterea tulburarilor circulatorii.
 
   Ridichile sunt, alaturi de salata si ceapa verde, unele dintre vedetele primaverii. Ele contin vitamine, calciu, iod, magneziu, potasiu si au proprietati antirahitice, depurative, antitusive, pastrand in acelasi timp echilibrul hormonal si ajutand chiar si respiratia.

   Ridichile tin departe febra si au un puternic efect antibiotic ce ajuta in bronsite sau rinite. In plus, substantele care dau ridichilor culoarea rosie au efecte dovedite antitumorale, prevenind cancerul localizat la rinichi, colon, intestin sutire,stomac sau cavitatea bucala.

   100g ridichii = 19kcal, saruri minerale (K, Mg, Ca, P), vitamine (C, B) si fibre celulozice, ceea ce asigura un efect laxativ, diuretic si depurativ.
 

    Alte subiecte care te-ar putea interesa:

    Pregatiti-va corpul pentru sezonul estival
    Slabeste sanatos cu dieta Weight Watchers
    Regimul Okinawa - Corp frumos si sanatos pentru toata viata

    Subiecte de pe forum:

    Diete de la vedete
    Minunea numita Pilates
    Sa ardem caloriile zambind

Articolul urmator
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (237)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    deea (anonim)
    14 iulie 2009 18:06

    nu am gasit nicaieri cate kcal are un ardei

    anda22
    8 iulie 2009 15:03

    Eu am exclus prajelile si grasimile nu am fost stresata :vai numai slabesc, am slabit?? azi cate kg am?? Am mancat mai selectionat si am slabit fara sa stiu 6 kg, acum ma uit in oglinda si ma minunez cat am slabit fara sa ma monitorizez in ficare zi, e o satisfactie mai mare in felul asta. Bye

    Mariana (anonim)
    22 iunie 2009 12:12

    Sunt ineteresante materialele care prezinta alimente concrete, cu ajutorul carora poti sa-ti mentii starea de sanatate si chair poti sa previi imbolnavirile. Imi place sa mananc legume crude, chiar si in timpul iernii prefer salata din radacinoase, combinate cu mere si varza. Vara in schimb, imi ofera posibilitatea de a folosi cruditati, care ma mentin in forma. Prefer insa alimentele bio si pentru aceea mi le cultiv singura si am avantajul de a le savura, cu toate ca stau la oras si in bloc. Am norocul de a avea inca o mica gradina care imi da si posibilitatea de a face miscare.Felicitari pentru gandurile bune si pentru indrumarile primite, care aplicate, in viata de zi cu zi, ne pot mentine in forma.

    roxy 14 (anonim)
    10 iunie 2009 15:03

    este foarte interesant articolul....imi place salata si ridichile......de curand am trecut pe un regim vegetarian...sunt chiar curioasa cat voi slabi intr-o saptamana...Bye

    lush
    2 iunie 2009 11:11

    fiecare fel de legume/fructe sunt sanatoase...dar daca lenea nu ar fi asa de mare sa le preparam si sa le consumam...

    sema16
    2 iunie 2009 09:09

    interesant articolul.intrebarea mea ar fii cum trebuie ele consumate k sa fie cat mai eficiente?asa proaspete nu mi plac.cat timp ar trebui fierte?cele congelate au aceleasi proprietati?

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (217 vizite)