Cele mai importante legume pe care TREBUIE sa le consumi
Haideti sa aflam impreuna beneficiile acestor legume!
Morcovul este leguma cu cel mai mare continut de beta-caroten. Un singur morcov iti poate asigura suficient beta-caroten pentru ca organismul tau sa poata produce necesarul zilnic de vitamina A. Vitamina A ajuta pielea, dand tenului o netezime si un colorit sanatos, si este importanta pentru rezistenta organismului impotriva bolilor. Consumul de morcovi ajuta si sistemul respirator, iar 75% din studii arata o reducere semnificativa a riscului de cancer la persoanele a caror dieta este bazata pe o cantitate mare de morcovi. 100g morcovi = 40kcal si o multime de vitamine, precum Vitamina A 12mg, Vitamina B1 0,039mg, Vitamina B2 0,053mg, Vitamina B6 0,09mg, Vitamina C 7,1mg, dar si Fier 0,66mg, Calciu 33mg, Magneziu 18mg, Fosfor 35mg, Potasiu 240mg si Sodiu 2,4mg. |
|
Salata verde contine mult magneziu si se spune despre ea ca are grija de inima noastra. In afara de aceste doua beneficii, salata este un bun calmant, antidepresiv si contine si acid folic. In frunzele foarte verzi de salata se gasesc pana la 22mg de vitamina C, iar vitaminele din grupa B sunt si ele toate in salata, in afara de B12 care lipseste din compozitia vegetalelor. Toate aceste vitamine si elemente antioxidante din salata sunt utile in prevenirea imbatranirii celulelor, protejeaza impotriva infectiilor si micsoreaza retentia de apa din organism. In plus, mineralele din salata iti vor ajuta si rinichii, usurandu-le activitatea. 100g salata = 17kcal, 1,3 g glucide, 1,2 g proteine si mai putin de 0,5 g lipide. Salata este bogata in minerale si oligoelemente (720 mg pentru 100 g, dintre care 234 mg potasiu, 37 mg calciu, 24 mg fosfor, 11 mg magneziu). |
|
Sfecla rosie este un aliment deosebit de gustos, usor digerabil si foarte nutritiv. Bogata in vitaminele A, B, C si potasiu, fier, calciu, aceasta este indicata in tratamentul foarte multor afectiuni si este deosebit de eficienta in anemii, nevroze, afectiuni hepatice sau demineralizare. Cu toate acestea, sfecla rosie este contraindicata in diabet, deoarece are un continut mare de zaharuri si glutamina. 100g sfecla rosie = 37kcal + vitamine, acid folic, magneziu, calciu, fier, potasiu si zinc. |
|
Spanacul este una din legumele pe care suntem invatati inca de mici ca este bine sa le consumam. Este o sursa sigura de fier si se recomanda mai ales femeilor, copiilor si tinerilor aflati in perioada de crestere, la adolescenta. Spanacul contine saruri minerale, oligoelemente si vitamine, este remineralizant, antianemic si un calmant deosebit al sistemului cardiac. Este recomandat in anemii, convalescenta, rahitism , astenie fizica si nervoasa. Consumate crude, in salata, frunzele de spanac sunt anticancerigene. 100g spanac = 18kcal, peste 1,5g minerale, potasiu, calciu, sodiu, vitamina A, C si B9. |
|
Conopida este una dintre legumele care pot face minuni in dietele pentru slabit. Cu un continut caloric foarte mic, dar oferind o senzatie de satietate imediata, conopida este buna pentru sanatate si pentru silueta. Conopida ajuta si la detoxifierea organismului, prin enzimele pe care aceasta le contine. Mark Twain a spus despre conopida ca „nu este nimic altceva decat o varza cu studii superioare". 100g conopida = 21kcal, dar si potasiu, magneziu, calciu, fier, cupru, zinc, fluor, caroten, vitaminele C, K, B1, B2 si B6. |
|
Ceapa verde este recunoscuta pentru efectul sau diuretic si depurativ si are proprietati speciale prin care ajuta la curatarea tenului. In plus, este recomandata persoanelor care sufera de diabet, dar si celor cu disfunctii hormonale. In bolile renale, ceapa verde se recomanda atat dimineata, cat si seara in salate si se spune ca ar fi foarte utila si in cazul barbatilor care sufera de impotenta. 100g ceapa verde = 23 de calorii, 2 g fibre alimentare, 260 mg potasiu, 26 mg vitamina C, 39 mg calciu si 54 micrograme acid folic. Nutritionistii recomanda ceapa si pentru continutul de cuercitina, un antioxidant puternic, cu rol in combaterea tulburarilor circulatorii. |
|
Ridichile sunt, alaturi de salata si ceapa verde, unele dintre vedetele primaverii. Ele contin vitamine, calciu, iod, magneziu, potasiu si au proprietati antirahitice, depurative, antitusive, pastrand in acelasi timp echilibrul hormonal si ajutand chiar si respiratia. Ridichile tin departe febra si au un puternic efect antibiotic ce ajuta in bronsite sau rinite. In plus, substantele care dau ridichilor culoarea rosie au efecte dovedite antitumorale, prevenind cancerul localizat la rinichi, colon, intestin sutire,stomac sau cavitatea bucala. 100g ridichii = 19kcal, saruri minerale (K, Mg, Ca, P), vitamine (C, B) si fibre celulozice, ceea ce asigura un efect laxativ, diuretic si depurativ. |
Alte subiecte care te-ar putea interesa:
Pregatiti-va corpul pentru sezonul estival Subiecte de pe forum:
Diete de la vedete |