Piramida alimentelor pentru o viață sănătoasă

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Suntem într-o continuă schimbare, iar acest lucru nu se vede doar în tehnologia de ultimă generație. Obiceiurile noastre în materie de alimentație s-au schimbat considerabil în ultimii ani, iar acum toate nevoile organismului nostru sunt diferite.

De aceea, piramida alimentelor trebuie regândită complet. Societatea Spaniolă pentru Nutriție a făcut deja acest lucru și a stabilit o nouă piramidă nutrițională, care să se muleze perfect pe nevoile ființei umane moderne. Societatea, cu ajutorul a 100 de experți în domeniu, a aplicat diverse criterii, care să sublinieze și sănătatea emoțională, actele de solidaritate, dar și sustenabilitatea. O nutriție bună nu este doar luxul pe care și-l pot permite persoanele care au bani. Și tu poți avea parte de alimente benefice, dacă știi cum să le alegi.

Cum arată piramida alimentelor pentru o viață sănătoasă

 piramida alimentelor pentru o viata sanatoasa

Primul și al doilea nivel

Obiceiurile pe care le conțin acestea trebuie repetate de cel puțin 5 ori pe săptămână. Acest lucru include:

- o oră de exerciții fizice pe zi;

- consumarea fructelor și legumelor din surse organice și recomandate;

- această mâncare îți aduce beneficii, deoarece nu este contaminată cu pesticide și este sustenabilă din punctul de vedere al mediului înconjurător, dar și al celui social și economic;

- în ceea ce privește hidratarea, este bine să bei apă, ceai și cafea, dar și alternativele acestora. Sucul trebuie să fie doar natural și trebuie consumat în cantități moderate, deoarece fructele conțin o cantitate mare de glucide.

Al treilea nivel

Iată ce trebuie să consumi în mod normal, conform acestui nivel:

- așa cum poți vedea și în imagine, cerealele integrale trebuie să se afle întotdeauna în meniul tău;

- deoarece cerealele integrale conțin carbohidrați care acționează lent, vei avea mai multă energie, dar și o cantitate optimă de fibre, fier, magneziu și zinc. Toate acestea facilitează digestia și ajută metabolismul să funcționeze la capacitate maximă.

- cerealele integrale sunt și sățioase, motiv pentru care sunt recomandate în cazul curelor de slăbire;

- al treilea nivel trebuie să conțină ulei de măsline extravirgin, care să îți asigure cantitatea necesară de grăsimi sănătoase, dar și acizi grași Omega 3. Uleiul trebuie consumat în stare naturală, nu în prăjeli, deoarece căldura îi descompune structura celulară. Cu cât uleiul este mai fierbinte, cu atât este mai periculos este pentru sănătatea ta.

Al patrulea și al cincilea nivel

- din această categorie fac parte carnea și mâncarea procesată. Cea mai importantă parte a acestei categorii din noua piramidă de alimente este faptul că aceasta te avertizează care sunt riscurile care vin odată cu consumarea în cantități mari a cărnii.

- nu este deloc ușor pentru ficatul tău să digere proteinele, motiv pentru care ar trebui să consumi carne în cantități moderate și să nu faci abuz;

- pe de altă parte, suplimentele alimentare sunt acceptate din când în când, dar numai la recomandarea medicului. 

Al șaselea nivel

- carbohidrații și zahărul trebuie neapărat evitați, deoarece îți pot crea multe probleme de sănătate.;

- evită produsele de patiserie, dar și chipsurile, pizza și toate celelalte alimente nesănătoase care conțin carbohidrați.

Deasupra acestor nivele, piramida alimentelor pentru o viață sănătoasă ne încurajează să trăim înconjurați de dragoste, dar și să mâncăm cu drag. Nu, nu este vorba doar de o iubire superficială, ci de o legătură strânsă între tine și mediul înconjurător. Atunci când adopți acest stil de viață, obiceiurile tale se schimbă în mod automat.

Surse foto: iStock

Articolul urmator Opt alimente nesănătoase care sunt, de fapt, bune pentru tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (10)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.