Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Majoritatea legumelor sunt bogate în nutrienți, fibre și antioxidanți, iar includerea lor în dietă este benefică pentru sănătate. Nu există neapărat legume care îngrașă, dar unele dintre ele pot conține cantități mai mari de carbohidrați sau pot avea un conținut caloric mai ridicat, deci ar trebui consumate cu moderație, atunci când încerci să slăbești. Află totul despre aceste legume!
Cuprins
- Legume cu un conținut bogat de calorii
- Legume pentru creșterea în greutate
- Legume ce conțin peste 100 de calorii
- Ce trebuie să știi despre legumele bogate în calorii
Legume cu un conținut bogat de calorii
În general, legumele au un conținut scăzut de calorii și sunt excelente pentru o dietă echilibrată și sănătoasă. Cu toate acestea, există câteva legume care pot conține cantități mai mari de calorii în comparație cu altele, dar conținutul lor caloric este mai mic în comparație cu alte alimente.
Iată câteva legume bogate în calorii:
Cartofi. Cartofii, în special cei prăjiți sau copți, au un conținut mai ridicat de calorii din cauza amidonului pe care îl conțin.
Mazăre. Mazărea are un conținut mai ridicat de carbohidrați și proteine decât alte legume și poate avea, în consecință, un conținut caloric mai ridicat în comparație cu altele.
Legume rădăcinoase dulci. De exemplu sfecla și morcovii pot avea un conținut mai ridicat de zaharuri naturale, ceea ce poate contribui la un conținut caloric ușor mai mare.
Porumb. Conținutul caloric mai ridicat al porumbului se datorează numărului de carbohidrați și grăsimi din compoziția sa.
Înainte de a le categorisi ca ”legume care îngrașă”, trebuie să știi că aceste legume sunt surse excelente de nutrienți, fibre și alte substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea noastră. De exemplu, ele conțin o cantitate semnificativă de potasiu, care ajută la funcționarea nervilor, contracția musculară și promovarea sănătății coronariene.
Dacă vrei să slăbești, secretul constă în consumul lor în cadrul unei diete echilibrate și controlate caloric, iar echilibrul și varietatea sunt întotdeauna esențiale pentru o alimentație sănătoasă.
Legume pentru creșterea în greutate
Dacă vrei să previi scăderea în greutate sau să-ți menții o greutate sănătoasă, este bine să incluzi în dieta ta diverse legume bogate în calorii. Le poți adăuga la smoothie-uri sau supe sau le poți consuma ca atare. Ele sunt o sursă excelentă de proteine, fibre, vitamine și minerale, fiind esențiale pentru a-ți păstra sănătatea și energia.
Deși titulatura de ”legume care îngrașă” nu este neapărat corectă, îți prezentăm, în continuare, câteva legume bogate în calorii de care să ții cont atunci când îți calculezi aportul caloric zilnic. Consumă-le în cantități moderate și înlocuiește carbohidrații rafinați cu aceste legume bogate în nutrienți!
Soia
O cană de boabe de soia conține 376 de calorii.
Boabele de soia delicioase sunt originare din Asia, dar în prezent pot fi găsite în bucătăriile din întreaga lume. Ele reprezintă una dintre cele mai bogate surse vegetale de proteine complete, conținând toți cei nouă aminoacizi esențiali de care corpul nostru are nevoie. De asemenea, conțin o gamă largă de nutrienți, inclusiv fibre, vitamine (cum ar fi vitaminele B, K și E), minerale (precum fierul, calciul și magneziul) și antioxidanți.
Deși conțin un număr mai mare de calorii, boabele de soia sunt benefice pentru sănătatea inimii, prin scăderea colesterolului LDL sau colesterolul „rău”. Alte beneficii deosebit de importante ale acestei legume pentru sănătate includ: păstrarea sănătății oaselor, reducerea simptomelor menopauzei și protecție împotriva cancerului de sân și prostată.
Soia este consumată în diverse forme, inclusiv lapte de soia, tofu, tempeh, edamame (boabe de soia imature) și alte produse derivate din această plantă. Este important de menționat că unele persoane pot avea alergii la soia sau pot fi sensibile la anumite compuși din aceasta, prin urmare este întotdeauna indicat să consulți un specialist în nutriție sau un medic înainte de a introduce soia în dieta ta, în special în cantități mari.
Cartof dulce
Cartoful dulce conține 249 de calorii pe cană.
Bogat în amidon, această legumă este o sursă bună de carbohidrați, fibre, vitamine și minerale. Cartofii dulci sunt plini de vitamina A, ceea ce îi face benefici pentru a susține sănătatea și funcționarea ochilor. În plus, sunt o sursă excelentă de antioxidanți, care protejează împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și a bolilor cronice. În general, cartofii dulci sunt un aliment puternic de incorporat într-o dietă sănătoasă.
Sunt nenumărate moduri în care îi poți consuma, de la cartofi copți sau făcuți piure, la supe, prăjiți, chipsuri sau chiar în smoothie-uri .
Avocado
Un avocado mediu conține 240 de calorii și este o sursă bună de grăsimi sănătoase, fibre, vitamina C, vitamina E, vitamina B6, acid folic, magneziu și potasiu.
Avocado este benefic pentru sănătatea cardiovasculară și digestivă, dar și pentru sănătatea ochilor, pielii și părului. De asemenea, deși este bogat în grăsimi, avocado poate contribui la gestionarea greutății datorită conținutului său ridicat de fibre și a capacității de a oferi o senzație de sațietate mai îndelungată.
Avocado poate fi consumat în diverse moduri, tăiat în felii pentru salate sau sandvișuri, preparat sub formă de guacamole, adăugat în smoothie-uri sau inclus în diferite rețete culinare. De asemenea, este un topping excelent pentru multe feluri de mâncare, inclusiv supe).
Linte
O cană de linte conține 230 de calorii.
Lintea face parte din familia leguminoaselor și poate fi adesea găsită într-o varietate de culori. În compoziția sa se regăsesc proteine (25%), dar și alți nutrienți, cum ar fi vitaminele B, potasiul, magneziul și zincul. În plus, lintea conține fibre care ajută la sănătatea intestinului.
Lintea poate fi gătită în mai multe moduri, inclusiv în supe, salate, piureuri sau alte rețete. Poți folosi diverse condimente și combinații pentru a obține gusturi diferite și pentru a te bucura de beneficiile nutriționale ale acestor legume gustoase și sățioase.
Fasole roșie
O cană de fasole roșie conține 225 de calorii.
Bogate în amidon, aceste legume care nu neapărat îngrașă, sunt un plus delicios pentru o dietă sănătoasă. De asemenea, sunt o sursă bună de fibre, carbohidrați și proteine, precum și vitamine și minerale. În plus, fasolea este un carbohidrat cu eliberare lentă, ceea ce o face să aibă un indice glicemic scăzut și să fie ideală pentru persoanele cu diabet.
Fasolea roșie poate fi gătită în mai multe feluri, inclusiv fiartă, în supe sau tocane.
Legume ce conțin peste 100 de calorii
Nu putem spune neapărat despre legumele ce conțin peste 100 de calorii că îngrașă, dar ele trebuie avute în vedere dacă îți calculezi aportul caloric. Iată câteva astfel de legume:
Dovleac ghindă
Un dovleac ghindă mic are 172 de calorii. Cunoscuți pentru forma lor distinctă, aroma de nucă și termenul de valabilitate lung, aceste legume sunt o sursă excelentă de fibre, vitamine și minerale. Ei conțin vitamina A, vitaminele B, potasiu, magneziu, mangan și fier, dar și antioxidanți și carotenoizi, care păstrează sănătatea ochilor și pot ajuta împotriva cancerului și diabetului.
Dovleacul ghindă poate fi copt, făcut sote sau utilizat ca umplutură de desert.
Cartofi roșii
Un cartof roșu mediu conține 151 de calorii și este o sursă excelentă de carbohidrați, fibre, potasiu, mangan, vitamina B6, K și vitamina C. În plus, aceste așa zise legume care îngrașă conțin antioxidanți și acționează ca un amidon cu eliberare lentă, de aceea sunt recomandate pentru o dietă echilibrată și sănătoasă.
Cartofii păstrează o mare parte din nutrienții lor în coajă, astfel curățarea lor poate scădea profilul nutritiv. Prin urmare, lasă coaja data viitoare când faci un piure de cartofi roșii pentru a obține toate beneficiile pe care le oferă aceste legume!
Există nenumărate moduri de a prepara cartofii roșii, inclusiv piure, copți, în tocănițe și supe.
Igname
O cană de igname cubulețe conține 146 de calorii.
Ignamele sunt o legumă rădăcinoasă originară din Africa, Asia și Caraibe. Sunt legume asemănătoare cartofilor dulci, dar mai puțin dulci și mai amidonați. Ignamele sunt bogate în antioxidanți, precum vitamina C și au un conținut bogat de fibre, potasiu și mangan, care sunt esențiale atât pentru sănătatea oaselor, cât și a inimii. Aceste legume rădăcinoase sunt, de asemenea, o sursă bună de cupru, care este necesar pentru producerea de globule roșii, precum și pentru absorbția fierului.
Ignamele se pot coace, face piure sau se pot căli.
Porumb
O cană de porumb are 125 de calorii, din care cea mai mare parte sunt carbohidrați. Porumbul este originar din Mexic și este acum cea mai produsă cultură din lume.
În ceea ce privește valoarea nutrițională, porumbul dulce conține vitamine B, magneziu și potasiu, dar și carotenoide, care pot preveni degenerescența maculară legată de vârstă și cataracta. Porumbul conține, de asemenea, fibre care sunt esențiale pentru sănătatea intestinului.
Porumbul se poate mânca pe știuleți sau din conservă și se pot adăuga în salate sau pe pizza.
Mazăre
O cană de mazăre verde conține 117 calorii. Această legumă este bogată în fibre, carbohidrați și proteine. De asemenea, este o sursă excelentă de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina A, K și C, precum și tiamină și acid folic, nutrienți esențiali care pot preveni bolile cronice.
Mazărea verde se poate folosi în supe, piureuri tocane sau salate.
Păstârnac
O cană de păstârnac feliat conține 100 de calorii. Este bogat în fibre, vitamina C, vitamina E și acid folic. Conține, de asemenea, câțiva alți micronutrienți și antioxidanți, care sunt toți benefici pentru o dietă sănătoasă echilibrată.
Păstârnacul este de cele mai multe ori folosit în supe, dar poate fi și prăjit sau făcut piure cu unt și smântână.
Ce trebuie să știi despre legumele bogate în calorii
Majoritatea legumelor sunt cunoscute pentru conținutul lor scăzut de calorii și conținutul ridicat de nutrienți, dar există câteva aspecte de luat în considerare atunci când vine vorba de așa-zisele legume care îngrașă:
Modul în care sunt gătite legumele poate influența conținutul lor caloric. De exemplu, adăugarea de ulei sau alte ingrediente bogate în calorii poate crește aportul total de calorii.
Porțiile mari. Consumul în cantități mari poate contribui la aportul caloric total. Chiar și legumele cu conținut scăzut de calorii pot adăuga în greutate dacă sunt consumate în cantități mari într-o singură masă.
Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că legumele sunt extrem de sănătoase și ar trebui să facă parte dintr-o dietă echilibrată. De asemenea, este mai puțin probabil ca acestea să contribuie semnificativ la creșterea în greutate în comparație cu alte categorii de alimente bogate în calorii, grăsimi sau zaharuri.
În concluzie, nu putem spune că sunt anumite legume care îngrașă. Este adevărat că unele au un conținut caloric mai ridicat, însă dacă nu vrei să iei în greutate, secretul constă în consumul lor variat și în controlul porțiilor. O dietă echilibrată, care include o varietate de legume, alături de proteine slabe, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși, poate contribui la menținerea unei greutăți sănătoase și a unei stări bune de sănătate în general.
Citește și: Dieta 3 zile orez, 3 legume, 3 fructe: Cum funcționează și câte kilograme poți slăbi?
Surse foto: Pexels.com, Pixabay.com
Surse articol: Thegeriatricdietitian.com