Cate calorii are laptele in functie de sortiment

Cate calorii are laptele in functie de sortiment

Redactor Alexa Galgau

Cand eram copii, nu ne puneam prea multe intrebari legate de lapte - stiam ca vine de la vaca si ne delectam cu el alaturi de prajituri sau alte bunatati. Multi adulti, insa, ajung sa fie preocupati de beneficiile diferitelor tipuri de lapte, fie ca este vorba despre cel integral, degresat sau chiar cel provenit din diverse plante.

Daca te preocupa silueta si sanatatea, afla cate calorii are laptele in functie de sortiment!

Cate calorii are laptele

Exista atatea sortimente de lapte pe piata, incat pana si alegerea acestui aliment simplu poate deveni dificila. Daca mergi pe varianta clasica si cea mai cautata, alegi laptele de vaca semi-degresat. Nu sunt de lepadat, insa, nici sortimentele provenite de la capra sau bivolita, adevarate delicii si surse de sanatate. Iar pentru cei cu intoleranta la lactoza , au aparut pe piata destule variante de lapte facut din boabe si nuci precum soia, orez sau chiar si migdale. Fiecare sortiment are profilul lui nutritional si un aport caloric diferit.

Iata cate calorii au diversele tipuri de lapte:

 Tipul de lapte
 Calorii (la 200 ml)  Grasimi (g)
 Proteine(g)  Calciu(mg)
 Lapte de vaca integral
 147  8.1  8  300
 Lapte de vaca degresat
 86  0  8  300
 Lapte de vaca 1%
 110  10  8  300
 Lapte de vaca 2%
 120  15  8  300
 Lapte de capra
 169  10  9  300
 Lapte de soia
 132  4  6  300
 Lapte de migdale  60  2.5  1  450
 Lapte de orez
 120  2  0.4  45
 Lapte de cocos
 467  50.5  4.8  450
 Lapte de canepa
 70  6  2  300



Cum alegi cel mai bun lapte pentru tine?

Poate fi ametitor cand ajungi in magazin si te trezesti in fata atator sortimente de lapte. Cum il alegi pe cel mai sanatos si mai bun pentru tine? Noi te ajutam cu cateva informatii referitoare la principalele tipuri de lapte, ca sa iti fie mai usor sa te decizi!

Laptele de vaca are un foarte mare avantaj in comparatie cu celelalte soiuri: are cea mai mare cantitate de calciu si o cantitate aproape dubla de proteine. In plus, pentru ca exista in varianta integrala, semi-degresata si degresata, te poti bucura de aceste foloase nutritionale si in variante mai light. Singura problema cu acest tip de lapte apare in cazul celor care sufera de intoleranta la lactoza severa, care ii obliga sa treaca la sortimente vegetale.

Laptele de soia este foarte bogat in proteine, ca orice produs derivat din aceasta planta sfanta pentru vegetarieni. In plus, nu contine grasimi saturate, ceea ce inseamna ca protejeaza inima si vasele de sange. Numarul scazut de calorii si diferitele arome ale laptelui de soia il fac sa fie un produs foarte apreciat si consumat la scala larga. Totusi, inainte de a-l trece pe lista de cumparaturi, ia in considerare faptul ca un consum excesiv al acestei bauturi poate conduce la o incetinire a absorbtiei de minerale.

Laptele de capra are avantajul de a fi foarte usor de digerat in comparatie cu celelalte sortimente, deoarece moleculele proteice sunt diferite ca marime in comparatie cu cele din laptele de vaca. In plus, contine triptofan, un aminoacid esential pentru organism. Pe langa faptul ca este exclus sa fie consumat de catre cei cu intoleranta la lactoza, laptele de capra mai are un dezavantaj: are un gust dulce-sarat, pe care unii oameni nu il accepta.

Laptele de migdale este o alternativa vegetala foarte atractiva, deoarece imparte cam aceleasi proprietati nutritionale cu cel de provenienta animala, avand in plus un gust delicios, imbogatit cu diferite arome. Daca, insa, te intereseaza aportul de proteine, afla ca laptele de migdale nu este bogat in astfel de substante. Totodata, el are cantitati substantiale de zahar adaugat pentru a-i da o savoare deosebita. De aceea, nu ezita sa citesti eticheta inainte de cumpara un produs de acest gen.

Laptele de orez este sarac in calorii si grasimi, fiind cea mai dietetica varianta. Totusi, acest avantaj vine cu un pret: din punct de vedere nutritional, acest sortiment este cel mai prost cotat. Nu contine vitaminele A si C si are foarte putin proteine.

Laptele nepasteurizat este adesea etichetat ca "aliment complet", deoarece contine toti foarte multe nutrimente si nu este procesat, ceea ce poate surade multor amatori de mancare 100% naturala. Problema este, insa, ca acest sortiment de lapte poate fi si periculos, deoarece este un mediu potrivit pentru bacterii precum Salmonella, E. coli sau Listeria. Cei care sunt dispusi sa riste o imbolnavire din cauza consumului de lapte nepasteurizat trebuie sa fie constienti de toate consecintele, atat pozitive, cat si negative.

Ultimul, dar nu cel din urma, laptele organic este o alegere potrivita pentru cei care doresc un produs "curat", provenit de la vaci care nu au fost tratate cu antibiotice sau expuse la diferite pesticide prin intermediul hranei. In acelasi timp, pregateste-te sa platesti dublu pentru acest produs organic, fara a obtine mult mai multe avantaje nutritionale in comparatie cu laptele de vaca.

Cine ar fi crezut ca alegerea laptelui poate deveni o misiune atat de complicata? Acum ca stii cate calorii are laptele, dar si care sunt proprietatile nutritionale ale diferitelor sortimente, poate iti va fi mai usor sa te decizi care este cel potrivit pentru tine.

Articolul urmator
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
De cate ori te vei casatori?
Incepe quiz
De cate ori te vei casatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (217 vizite)