Vegan vs vegetarian: învață să faci deosebirea

Vegan vs vegetarian: învață să faci deosebirea

Redactor Raluca Margean

Veganii și vegetarienii sunt persoanele care nu consumă produse de origine animală din motive de sănătate, dar și din motive etice și care țin de protejarea mediului înconjurător.

Ambele categorii de diete pot avea efecte benefice asupra sănătății, însă atât veganii, cât și vegetarienii trebuie să fie foarte atenți la aportul de substanțe nutritive din dieta lor pentru a evita apariția unor probleme de sănătate.

Află în continuare care sunt principalele diferențe între vegan vs vegetarian și ce părere au nutriționiștii despre ambele tipuri de diete.

Ce include dieta vegetariană?

vegan-vs-vegetarian-legume-pe-un-platou

O persoană vegetariană nu consumă produse din carne sau pește. În principiu, nu mănâncă niciun fel de produs rezultat din sacrificarea sau exploatarea animalelor. Dietele vegetariene conțin în general meniuri bazate pe fructe, legume, cereale, nuci și semințe. Există mai multe tipuri de vegetarieni - unii includ lactatele și ouăle în dieta lor, alții nu. Iată, concret, cele mai frecvente categorii de vegetarieni:

  • Lacto-ovo vegetarieni - sunt persoanele care evită orice fel de carne, dar consumă produse lactate și ouă.
  • Lacto vegetarieni - sunt persoanele care evită carnea și ouăle, dar consumă produse lactate.
  • Ovo vegetarieni – sunt acele persoane care evită toate produsele animale, cu excepția ouălor.
  • Pescetarieni – sunt persoanele care nu consumă carne de vită, pasăre sau porc, dar consumă pește și fructe de mare.
  • Flexitarieni – sunt semivegetarienii care de obicei mănâncă produse vegetariene, dar ocazional mai fac excepție de la regulă și mănâncă și carne.

Deși uneori sunt considerați vegetarieni, pescetarienii și flexitarienii nu se încadrează din punct de vedere tehnic în definiția vegetarianismului.

Ce include dieta vegană?

vegan-vs-vegetarian-legume

Dieta vegană este considerată cea mai strictă formă de vegetarianism. Veganii sunt acele persoane care evită consumul tuturor produselor derivate din animale, alegând un stil de viață care încearcă să excludă pe cât posibil toate formele de exploatare și cruzime împotriva animalelor. Prin urmare, o dietă vegană nu exclude doar carnea animalelor, ci și produsele lactate, ouăle și ingredientele derivate din animale, precum gelatina, mierea, carmina, pepsina, shellac, albumina, zerul, cazeina și unele forme de vitamina D3.

Citește și Cea mai bună reţetă vegană: tort cu scorţişoară și ganache de ciocolată neagră

Vegan vs vegetarian: care sunt principalele diferențe?

Dintre cele două categorii, veganii sunt mai stricți, evitând toate subprodusele de origine animală. Ei consideră că aceste produse au un impact negativ puternic asupra propriei sănătăți, dar și asupra mediului înconjurător.

Din punct de vedere etic, vegetarienii se opun uciderii animalelor pentru hrană, dar consideră că este acceptabil să consume subproduse de origine animală, cum ar fi lapte și ouă, atât timp cât animalele trăiesc în condiții adecvate. Pe de altă parte, veganii consideră că animalele nu trebuie exploatate în niciun fel de oameni, fie că este vorba de mâncare, îmbrăcăminte, știință sau divertisment. Prin urmare, ei exclud din dieta lor toate subprodusele de origine animală, indiferent de condițiile în care animalele sunt crescute.

Care dietă este mai sănătoasă?

Diverse cercetări efectuate asupra dietelor vegane și vegetariene, printre care și acest studiu, au arătat faptul că ambele tipuri de diete tind să fie sărace în grăsimi saturate și colesterol. Pe de altă parte, ele se axează pe alimente bogate în substanțe nutritive, precum fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe și produse din soia. 

Totuși, dacă nu sunt bine planificate, aceste diete ar putea duce la un aport redus de substanțe nutritive, în special fier, calciu, zinc, vitamina D, vitamina B12 și acizi grași Omega-3. Nivelurile acestor substanțe nutritive sunt în general mai scăzute la vegani decât la vegetarieni.

Mulți nutriționiști consideră că ambele diete sunt sănătoase, atât timp cât planul de dietă este bine planificat. Totuși, ei țin să sublinieze  un aport insuficient de substanțe nutritive, cum sunt acizii grași Omega-3, calciul și vitaminele D și B12, poate avea un impact negativ asupra sănătății fizice și mentale. 

De asemenea, specialiștii susțin că atât vegetarienii, cât și veganii ar trebui să acorde o atenție specială strategiilor de nutriție menite să crească absorbția de substanțe nutritive din alimentele vegetale. Mai mult decât atât, ei ar trebui să găsească soluții pentru a consuma alimente și suplimente fortificate, care să conțină fier, calciu, acizi grași Omega-3 și vitaminele D și B12.

Un studiu care compară cele două tipuri de diete arată că veganii pot avea un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, boli de inimă și diferite tipuri de cancer decât vegetarienii. În plus, veganii tind să aibă un indice de masă corporală mai mic decât vegetarienii și par să câștige mai puțin în greutate pe măsură ce îmbătrânesc. Cu toate acestea, cercetările efectuate asupra celor două diete nu pot determina cu exactitate ce aspect al dietei vegane produce aceste efecte benefice și nici dacă dieta este singurul factor responsabil pentru aceste efecte pozitive.

Veganismul este mai mult decât o dietă, este un stil de viață

vegan-vs-vegetarian-logo-veganism

Deși vegetarienii și veganii au de obicei motive similare pentru care aleg să evite produsele de origine animală, alegerile lor se extind dincolo de dietă. Veganismul este în mod special considerat un stil de viață puternic ancorat în drepturile animalelor. Acest stil de viață nu se limitează doar la consumul de alimente vegane, ci se referă și la alegerea articolelor vestimentare care conțin mătase, lână sau piele de animale. În plus, veganii sunt împotriva efectuării de teste pe animale și, prin urmare, nu cumpără produse cosmetice pentru care fie s-au făcut teste pe animale, fie conțin ingrediente de origine animală.

Din punct de vedere etic, veganii au militat puternic și pentru eliminarea spectacolelor de circ cu animale, sunt împotriva grădinilor zoologice, curselor de cai și rodeo și, în general, împotriva oricăror activități care implică utilizarea animalelor pentru divertisment.

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Cum să mănânci mai mult și totuși să arzi grăsimi, potrivit unui biochimist de renume
Cum să mănânci mai mult și totuși să arzi grăsimi, potrivit unui biochimist de renume
Ce greseli faci in pat?
Incepe quiz
Ce greseli faci in pat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (217 vizite)