Fosforul

De
DivaHair
Vineri, 01.04.2011
Cuprins
- Care sunt beneficiile fosforului?
- Afectiuni asociate fosforului
- In ce alimente se gaseste fosforul?
- Contraindicatii fosfor
- Alte indicatii
Fosforul se gaseste in fiecare celula a corpului omenesc si participa in aproape toate reactiile chimice si fiziologice. Are un aport important in formarea oaselor si dintilor si mentine functionarea normala a rinichilor. Fosforul este important pentru regularizarea batailor inimii si in trasmiterea impulsurilor nervoase. Acest element chimic se absoarbe numai cu ajutorul calciului si a vitaminei C. Pentru a fi eficiente, calciul si fosforul trebuie sa se afle in organism intr-un raport de doi la unu.
Care sunt beneficiile fosforului?
Fosforul ajuta in procesele de crestere si de vindecare. Fosforul asigura energia si vigoarea organismului prin influenta pe care o exercita asupra metabolizarii lipidelor si polizaharidelor. Atenueaza durerile cauzate de artrita . Fosforul mentine starea de sanatate a gingiilor si dintilor.
Afectiuni asociate fosforului
Carenta de fosfor duce la demineralizarea osoasa, chiar rahitism, sau tulburari reapiratorii, cardiace, neurologice.
In ce alimente se gaseste fosforul?
Peste, orez, pui, carne, cereale integrale, oua, seminte, nuci.
Contraindicatii fosfor
In cazul unei cantitati mari de fosfor se poate declansa o hipocalcemie severa, dar intoxicatii severe cu fosfor nu se cunosc.
|
![]() |
Alte indicatii
Atunci cand se ingereaza mai mult fosfor decat necesarul se observa ca nivelul calciului scade. Daca ati depasit varsta de 40 de ani, incercati sa mancati mai putina carne si mai multe legume si lapte, deoarece, dupa 40 de ani, rinichii nu mai pot elimina excesul de fosfor, ceea ce determina iarasi scaderea nivelului de calciu din organism, atat de necesar odata cu inaintarea in varsta. Dozele zilnice necesare de fosfor sunt cuprinse intre 800 si 1200 mg pentru adulti, nivelul superior fiind indicat pentru mamele care alapteaza si femeile gravide.