Artrita reactiva - o complicatie a infectiilor intestinale si urogenitale

Artrita reactiva - o complicatie a infectiilor intestinale si urogenitale

Paraschiv Teodora

Daca ai mancat ceva alterat si ai facut o toxiinfectie alimentara, sau daca ai stat in frig si ai facut o infectie urinara, trebuie sa o tratezi serios cu antibiotice, pentru ca aceasta poate evolua catre artrita reactiva. Artrita reactiva sau sindromul Reiter  este o complicatie frecventa a infectiilor urogenitale si intestinale. Boala se manifesta pe perioade lungi de timp, cu simptome variate si invalidante.

Cauzele artritei reactive

Aceasta boala a articulatiilor apare ca o complicatie a unei afectiuni inflamatorii bacteriene sau virale. Daca ai o infectie la nivelul intestinului subtire sau la nivelul aparatului urogenital si nu o tratezi corespunzator, este posibil ca aceasta sa evolueze spre o artrita reactiva.

S-a observat ca aceasta boala are si o componenta genetica, deci daca ai in familie rude cu artrita trebuie sa fii precauta atunci cand ai simptomele unei infectii.

Poti face artrita reactiva dupa o toxiinfectie alimentara cu Shigella, Salmonella, Yersinia sau Campylobacter ori dupa o infectie genitala cu bacteria Chlamydia trachomatis.

Trebuie sa stii ca aceasta afectiune articulara apare mai frecvent la adultii cu varsta intre 18-40 ani, mai afectati fiind barbatii.

Simptomele artritei reactive

Manifestarile artritei reactive pot fi diferite in functie de gravitatea bolii. Poti avea simptome de artrita la 1-4 saptamani dupa ce ai avut o infectie in organism. Pentru ca boala apare si in urma unei boli venerice, poti avea manifestari de artrita si dupa ce ai avut  contacte intime cu un partener nou.

Simptome generale includ oboseala, starea de rau general, febra si scadere in greutate.

Poti avea dureri articulare ce cuprind mai multe articulatii, cu o durata de 1-2 saptamani. Cel mai frecvent sunt afectate articulatiile membrelor inferioare: genunchiul, glezna si articulatiile piciorului, dar si degetele mainii pot fi dureroase.

Durerile sunt suportabile dar artrita reactiva se poate asocia si cu acumulare de lichid in articulatii.

artrita reactiva

Alte simptome sunt cele ale unei infectii urogenitale: usturime la urinat, tenesme vezicale, prezenta de sange sau puroi in urina.

Afectarea oculara apare frecvent in cadrul artitei reactive si trebuie sa stii ca poate duce chiar la orbire.

In aceasta afectiune mai poti avea leziuni orale superficiale, tranzitorii si lipsite de alte simptome. Pe tegumente iti pot apare vezicule cu lichid clar, inconjurate de zone rosii, localizate pe palme si plante. Unghiile ti se pot rupe mai repede si pot capata o culoare galbuie.

Mai rar apar si manifestari la nivelul cordului (aritmii sau insuficienta aortica), leziuni ale sistemului nervos periferic sau ale plamanilor.

In cursul evolutiei bolii durerea cronica de calcai este cel mai suparator simptom.

Diagnosticul de artrita reactiva

Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) este crescuta in faza acuta a acestei afectiuni. Poate fi prezenta si o anemie moderata. In lichidul din articulatii se pot gasi leucocite, predominant neutrofile.

La analizele de sange se pot face dozari ale anticorpilor pentru Yersinia, Salmonella sau Chlamydia.

Daca iti faci radiografii ale articulatiilor afectate, pot fi prezente semne de osteoporoza, eroziuni marginale sau ingustarea spatiului articular. La nivelul plantei se pot vizualiza pinteni ososi.

In general diagnosticul  de artrita reactiva se pune pe baza semnelor clinice de boala.

Tratamentul artritei reactive

La debutul simptomelor poti lua antiinflamatoare nesteroidiene, dar acestea amelioreaza destul de rar inflamatia. Tratamentul de prima intentie este indometacinul sau fenilbutazona. Uneori administrarea de tetraciclina pentru o perioada lunga de timp poate duce la vindecarea bolii.

Sulfasalazina este un medicament folosit cu rezultate bune in atrita reactiva persistenta. Agentii imunosupresivi (azatroprina sau metotrexat) pot fi folositi cu precautie ca ultima solutie.

In interiorul leziunilor se pot injecta glucocorticoizi,  pentru prevenirea sechelelor. Leziunile tegumentare necesita doar tratament simptomatic, sau daca sunt mai grave se pot trata cu zidovudina.

Trebuie sa stii ca este mai bine sa previi aceasta boala, tratand serios orice infectie. Odata aparuta insa, artrita reactiva poate recidiva oricand. Este bine sa eviti contactele sexuale neprotejate si expunerea la germeni patogeni intestinali. Cel mai important este sa revii la evaluari periodice la medic pentru a evita complicatii mai grave precum spondilita anchilozanta.

Articolul urmator
Mămăliga după operația de colecist: este sau nu indicată
Mămăliga după operația de colecist: este sau nu indicată

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.6 (17)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Alionaks (anonim)
    17 octombrie 2012 19:07

    prin ce metode poate fi tratata aceasta artrita reactiva?