Pilates: beneficii și idei de exerciții

Pilates: beneficii și idei de exerciții

Redactor Andreea Baluteanu

Una dintre cele mai populare forme de mișcare, Pilates, a fost adus în atenția publicului larg de către celebrități, apreciat pentru că oferă un corp suplu, dar puternic, și o musculatură alungită, precum și flexibilitate și mobilitate. Printre beneficiile Pilates se numără însă multe alte efecte pozitive ce țin de sănătatea fizică, mentală sau emoțională.

Cu aceste cuvinte, îți vorbim mai jos despre una dintre modalitățile noastre favorite de a intra în formă, și anume miticul Pilates!

Ce înseamnă Pilates?

Înainte de a discuta despre beneficiile Pilates, să „facem cunoștință” cu specificul său.

De exemplu, știai că acest set de exerciți bazat pe întărirea „miezului” ființei tale (regiunea abdominală, numită „core”) a fost inventat în secolul al XIX-lea de către Joseph Pilates și numit inițial Contrology?

Practic, Pilates include mai mult de 600 de tipuri de exerciții, realizate cu echipament suplimentar sau numai cu o saltea, care vizează consolidarea unor tipare de mișcare ce să susțină un organism funcțional, desfășurarea activităților zilnice și un stil de viață armonios, fără durere. Nu degeaba este recomandat de către doctori pentru reabilitarea medicală și prevenirea accidentelor.

Sunt multe mituri care circulă însă în continuare cu privire la beneficiile Pilates. Astfel, acest sport nu întărește numai rezistența regiunii abdominale, ci se ocupă să antreneze și mușchii mai puțin dezvoltați ai corpului, pentru a construi rezistență per ansamblu, nu este potrivit numai pentru femei, ci indiferent de vârstă, sex sau pregătire fizică, și face mai mult decât să îți dăruiască un fizic „suplu și alungit”, întărind întreg organismul, inclusiv încheieturile, afectate de alte forme de mișcare.

Trebuie să mai remarcăm că în urma antrenamentelor de Pilates vei obține nu numai rezistență și forță, dar și echilibru, flexibilitate și mobilitate (da, e o diferență pe care o vom analiza mai jos). Pilates e opțiunea perfectă și dacă ești atlet de performanță, și dacă duci un stil de viață sedentar, și dacă ești însărcinată sau suferi de anxietate.

Sportul este cel mai bun „tratament” pentru depresie și anxietate, spun studiile

Beneficiile Pilates

Nu o să îți vină să crezi când vei descoperi ce bază largă de beneficii are Pilates: noi cel puțin am rămas cu gura căscată!

Întărește regiunea abdominală.

Pentru că așa numitul „core” se află în centrul preocupărilor instructorilor de Pilates, fiind denumit „centrala” întregului organism și constând în mușchii trunchiului care pot susține și stabiliza corpul, e evident că unul dintre cele mai importante beneficii ale acestei forme de mișcare ține de întărirea regiunii.

Nu capeți numai mușchi puternici, dar ai parte și de alte efecte pozitive: diminuarea durerii de spate sau de șold sau scăderea disfuncțiilor planșeului pelvian (mușchii localizați în zona pelviană, ce susțin diverse organe precum cele sexuale, dar și aparținând aparatului urinar sau digestiv).

Alină durerile de spate.

Pentru că se preocupă să întărească mușchii pelvieni și abdominali, ce susțin atâtea organe și protează spatele, Pilates este una dintre activitățile fizice care îți vor alina acele dureri de coloană înfiorătoare, o trăsătură definitorie a celor ce lucrează ore lungi la birou.

Previne accidentele.

Nu numai sportivii sau începătorii în sport ar trebui să se teamă de accidente, poți să îți luxezi articulațiile indiferent de condiția fizică sau de gradul de performanță sportivă. Printre beneficiile Pilates, faptul că întărește întreaga musculatură, astfel încât aceasta nu e nici prea slabă, dar nici prea rigidă, nici prea lăsată, dar nici prea încordată, va avea un rol definitoriu în a preveni accidentele și a grăbi recuperarea, așa cum o arată și studiile.

Îmbunătățește postura.

Regreți acum că nu ți-ai ascultat părinții atunci când îți spuneau să „stai dreaptă”? Vine puternic Pilates din urmă ca să remedieze ce a alterat sedentarismul, timpul petrecut aplecată asupra telefonului sau neglijarea musculaturii. Acest sport întărește mușchii și îi aliniază frumos prin pozițiile de antrenament, prevenind astfel o serie de neajunsuri precum slăbirea articulațiilor, dureri de cap, de umăr sau de spate, sau disconfort atunci când trebuie să te așezi sau să stai în picioare.

Intensifică percepția propriului corp.

Ai auzit vreodată de „propriocepție”? Se referă la percepția de sine însuși și este un avantaj al Pilates fiindcă, încurajându-ne să ne concentrăm atenția asupra senzațiilor din corp, ne va face mai receptivi la confort, durere (într-un sens bun, ajutându-te să o localizezi), emoții și mediu înconjurător. Așa vei răspunde mai ușor la stimuli, ceea ce va preveni căzăturile și accidentele, dar te poți bucura și de beneficii secundare, așa cum e evitarea de a mânca prea mult, pentru că devii mai repede conștientă de foame și sațietate.

Susține flexibilitatea și mobilitatea.

Nu sunt același lucru? Nu, deși e adevărat că în vorbirea curentă sensurile lor se pot suprapune. Practic, flexibilitatea este pasivă, marcând capacitatea unui mușchi de a se întinde, în timp ce mobilitatea presupune aria de mișcare pe care o poate atinge o încheietură. Mobilitatea pornește de la flexibilitate combinată cu rezistență.

Pilates se remarcă pentru că asociază mișcări de întărire a musculaturii cu stretching, asigurând tranziții lente și line între diverse mișcări precise și controlate, spre deosebire de antrenamentele de forță care includ întinderi la final. Așa sunt îmbunătățite flexibilitatea, mobilitatea și rezistență.  

Vizează un echilibru mai bun.

Nu ai nevoie de echilibru doar pentru exerciții complicate, îți este necesar și ca să mergi, să te răsucești sau să te întinzi pentru a apuca ceva aflat la înălțime. Echilibrul descrește odată cu vârsta, fiind considerat inclusiv un factor al longevității. Așadar, Pilates e de apreciat fiindcă îmbunătățește echilibrul, concentrându-se pe aliniere și pe exerciții ce antrenează tot corpul.

fete la sala care fac pilates

Crește coeficientul de energie.

O să te simți brusc revitalizată, nu obosită după o sesiune de Pilates. Motivul este că ne îndreptăm atenția și spre respirație, îmbunătățind capacitatea plămânilor și activitatea cardiovasculară, de aici generându-se eliberarea de hormoni care dau o stare de bine, un mai bun circuit al sângelui și o circulație superioară. De asemenea, pentru că exercițiile au un impact redus, rar ești suprasolicitată.

Ce să mănânci dimineața ca să ai energie toată ziua?

Scade stresul.

Mai energice și mai puțin stresate? Vrem, normal. Pentru că punem accent pe percepția organismului și pe respirație, stimulăm activitatea sistemului nervos, ceea ce scade nivelurile cortizolului („hormonul stresului”) în timp.

Alină durerile menstruale.

Pentru norocoasele care nici nu simt când „le vine ciclul”, durerile menstruale sunt doar un mit, dar celelalte femei știu că te pot închide în casă, reducându-ți viața la suferință timp de câteva zile bune. Exercițiile de Pilates vor diminua dismenoreea (dureri menstruale acute), spun experții.

Stimulează imunitatea.

E drept că studiile au fost realizate pe adulți în vârstă, dar se pare că acest beneficiu al Pilates e resimțit la orice etate. Pentru că îmbunătățește circulația, atât a sângelui, cât și a limfei, acest set de exerciții e vital pentru imunitate.

Îmbunătățește funcția cognitivă.

Practică Pilates înainte de un examen important și vei sesiza diferența! Studiile au luat în calcul mai mulți factori (dezvoltare neuronală, longevitatea neuronilor, circulația la nivelul creierului, activitatea neurotransmițătorilor), conchizând că Pilates ajută la memorie, învățare și gândire executorie.

Crește motivația.

Ne place enorm ce au descoperit aceste cercetări: că Pilates ameliorează coeficientul de motivație la studenți, dar ajută participanții și să se bazeze mai mult pe motivația intrinsecă decât pe validarea externă. Mens sana in corpore sano, nu?

Susține activitatea sportivă.

Atleții care practicaseră Pilates raportau viteză superioară, masă musculară și rezistență a trunchiului, mușchi abdominali mai stabili, flexibilitate mai bună, dovedind că printre beneficiile acestor exerciții se numără și capacitatea crescută de a desfășura alte tipuri de activități sportive. Întărind mușchii, conferind mobilitate zonelor rigide și relaxând zonele încordate, Pilates e recomandat tuturor îndrăgostiților de mișcare, sub toate formele ei.

Întărește oasele.

Pierderea de masă osoasă e unul dintre marile pericole cu care ne confruntăm odată cu înaintarea în vârstă și și aici Pilates are un cuvânt de spus. Conform studiilor, printre beneficiile Pilates se numără și creșterea densității osoase, alinarea durerii și îmbunătățirea calității vieții, astfel putând preveni osteoporoza sau osteoartrita.

Face viața sexuală (și) mai plăcută.

Sunt mai multe motive pentru care vei adora să petreci timp în așternuturi atunci când practici Pilates: ai anduranță și rezistență mai bune, ai mobilitate și flexibilitate și astfel poți menține mai mult pozițiile, dar lucrezi și mușchii planșeului pelvian.

Te ajută să dormi mai bine.

Aceste beneficii ale Pilates au fost observate mai ales sub vârsta de 40 de ani, dar ne bucurăm oricum, căci nutrim speranța că se vor prelungi odată cu practica susținută.

Te face mai veselă și mai fericită.

Orice tip de exercițiu fizic contribuie la eliberarea endorfinelor, dar studiile au lăudat cu precădere Pilates, apreciind că reduce și oboseala și anxietatea, diminuează tendințele depresive, putându-te smulge din spirala gândurilor negative.

Stimulează creativitatea.

Nu numai diversitatea pozițiilor din Pilates va stimula imaginația și creativitatea, dar și faptul că prin această practică e pus și accentul pe distracție și pe un mod jucăuș de a ne îmbunătăți sănătatea fizică.

Exerciții Pilates pentru începători

Tocmai ai început Pilates? Sunt câteva tipuri de exerciții pe care să le incluzi în repertoriul tău, precum vei vedea în filmulețul de mai jos.

Exerciții Pilates pentru picioare

Vrei picioare lungi și suple? Atunci Pilates e soluția! Practicând constant (aceasta e cheia), te vei bucura de o mândrețe de picioare de supermodel!

Exerciții Pilates pentru spate

Fie că suferi de dureri de spate sau vrei să îți întărești musculatura, promitem că acest tutorial va da randament!

Concluzia? Beneficiile Pilates ne dovedesc fără drept de apel că, dacă ne vom ține de treabă, ne putem transforma viața cu acest tip de antrenament!

Spate Umeri Brate Piept Abdomen Talie Fesieri Picioare

Surse foto: Unsplash

Surse articol: Verywellfit, Healthline

Articolul urmator
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.