Sportul este cel mai bun „tratament” pentru depresie și anxietate, spun studiile

Sportul este cel mai bun „tratament” pentru depresie și anxietate, spun studiile
Lorena Pintilie
Marţi, 28.03.2023

Știai că exercițiile fizice pot fi mai eficiente decât terapia sau medicamentele în tratarea depresiei și a anxietății? Potrivit cercetătorilor din Australia, sportul și mișcarea ajută creierul să se relaxeze și să-și canalizeze atenția pe alte interese față de cele care ne-ar putea face rău. Astfel că, făcând mișcare, putem reduce riscurile de a intra în depresie, ba chiar putem trata problemele precum anxietatea sau stresul.

Cercetătorii australieni au realizat un studiu pe mai multe persoane care au fost diagnosticate cu depresie, anxietate sau stres psihologic. Persoanele participante la studiu au avut la dispoziție o rutină de activitate fizică pe care a trebuit să o urmeze pe parcursul a 12 săptămâni.

La sfârșitul perioadei de testare, majoritatea participanților și-au îmbunătățit sănătatea psihică considerabil. În rândul acestora s-au observat îmbunătățiri în ceea ce privește reducerea simptomelor de anxietate, ale depresiei și ale stresului psihologic, spre deosebire de alți participanți la studiu care pe parcursul a celor 12 săptămâni au primit tratament medicamentos pentru aceste afecțiuni. În urma rezultatelor, cercetătorii au tras un semnal de alarmă în rândul medicilor, cărora le-au recomandat să ofere ca prim tratament pentru afecțiunile psihologice, o cură de exerciții fizice, abia apoi să se îndrepte spre medicamente.

Care este cel mai bun moment să adormi, după ce te-ai pregătit de culcare, pentru a preveni apariția demenței

Exercițiile fizice de intensitate mai mare au avut un succes enorm în îmbunătățirea simptomelor problemelor psihice și psihologice, pe când exercițiile mai lungi nu au avut același efect. Practic organismul trebuie să simtă că muncește din greu, nu pe mai mult timp, intensitatea primează în fața duratei”, spune cercetătorul Ben Singh într-o declarație. „Am constatat, de asemenea, că toate tipurile de activitate fizică și exerciții fizice au fost benefice, inclusiv exercițiile aerobice, cum ar fi mersul pe jos, antrenamentul de rezistență, Pilates și yoga”, a mai spus acesta.

Studiul a fost publicat în luna februarie a anului aceasta în British Journal of Sports Medicine. Cercetătorii au evaluat datele din peste 1.000 de studii anterioare, cu un total de 128.119 persoane. Ei au descoperit că cele mai mari beneficii ale exercițiilor fizice asupra sănătății mentale au fost în rândul persoanelor cu depresie, HIV sau boli renale. De asemenea, chiar și în rândul femeilor însărcinate sau care se aflau în perioada postnatală s-au văzut îmbunătățiri ale sănătății mintale în urma participării la studiu. „Cercetările arată că nu este nevoie de prea mult timp pentru ca exercițiile fizice să aducă o schimbare pozitivă în ceea ce privește sănătatea ta mintală”, spune Singh.

Sportul în aer liber: beneficii și motive pentru a profita de el

Aparent, atunci când facem exerciții fizice, corpul nostru eliberează o proteină numită factor neurotrofic derivat din creier (BDNF), care îmbunătățește sănătatea celulelor creierului nostru. După cum explică neurologul Maurice Curtis: „Principiul general este că, atunci când faceți exerciții fizice, aveți mult mai multe șanse să determinați creierul să producă noi celule cerebrale. Creierul este singurul organ pe care nu îl poți suprasolicita și nu vei avea o criză dacă începi să îți provoci materia cenușie prin introducerea unor noi moduri de a te mișca”.

Sănătatea noastră fizică și mentală sunt interconectate, așa că, dacă rămânem activi ne putem menține rezistența emoțională și cognitivă și, astfel, ne ferim de bolile psihologice.

Surse foto: Unsplash

Surse articol: WebMd

Articolul urmator »
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Luni, 12.02.2024
Incepe quiz
La ce e creierul tău cel mai bun?
La ce e creierul tău cel mai bun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Andreea Baluteanu | Miercuri, 14.02.2024

Ne găsești pe