Adevărat sau fals? Mituri despre îngrijirea tenului gras

Adevărat sau fals? Mituri despre îngrijirea tenului gras

Andreea Constantin

Pielea grasă este caracterizată prin excesul de sebum și pori dilatați. Curățarea deficitară a pielii, utilizarea de produse care o împiedică să respire, de exemplu, fondul de ten, și pierderea elasticității se pot număra printre factorii care pot duce la dilatarea porilor. Când vine vorba despre pielea grasă, cea mai comună cauză o reprezintă fluctuațiile hormonale, mai frecvente în adolescență, sarcină, anumite perioade ale ciclului menstrual ori premenopauză. Factorul ereditar este și el important: mai multe studii arată că peste jumătate dintre persoanele care au pielea grasă sau suferă de acnee au unul sau mai mulți membri ai familiei care se confruntă sau s-au luptat cu aceleași probleme dermatologice.

Tenul gras este mai dificil de îngrijit, dar nu imposibil. O rutină corectă te poate ajuta să limitezi manifestările asociate cu tenul gras. Însă, la nivel general, circulă mai multe mituri legate de îngrijirea pielii grase. Iată mai jos câteva dintre acestea. 

Fals: Tenul gras trebuie curățat mai des, cu produse mai puternice

În realitate, tenul gras are nevoie de un echilibru. Produsele de curățare care usucă prea mult pielea pot să blocheze producția de lipide și de uleiuri naturale, accentuând procesul de deshidratare. Curățarea excesivă a pielii duce la o producție în exces de sebum și la iritații. Un produs de curățare bifazic poate să fie adecvat acestui tip de piele, pentru că poate să ajute la eliminarea impurităților generate de poluare, praf etc., precum și a machiajului, lăsând tenul curat și proaspăt. 

Fals: Pielea grasă nu are nevoie de cremă hidratantă

În realitate, pielea grasă este frecvent și deshidratată și încearcă să compenseze producând sebum în exces. Ca și în cazul produselor de curățare, cheia este să găsești un echilibru. Alege o crema hidratanta de fata special concepută pentru tenul gras. O crema hidratanta ten gras are o textură mult mai ușoară decât una pentru ten normal sau uscat și nu trebuie să conțină uleiuri, pentru că acestea favorizează apariția coșurilor. Crema hidratantă folosită zilnic combate deshidratarea, iar pielea nu va mai  secreta sebum excesiv. 

Fals: Expunerea la soare favorizează echilibrarea pielii grase

În realitate, expunerea la soare, mai ales în absența unei creme cu factor de protecție adecvat, va contribui la supraproducția de sebum. Razele UV deshidratează epiderma, stratul exterior protector al pielii, iar acest lucru generează o producție excesivă de sebum. Senzația temporară de uscare a pielii este, de fapt, parte a procesului de deshidratare. 

Același lucru este valabil și pentru acnee, o afecțiune frecvent asociată cu pielea grasă. Deși inițial soarele usucă acneea, ulterior, pielea se îngrașă foarte mult. 

Pe de altă parte, deși se spune că loțiunile de protecție solară îngrașă și mai tare pielea, majoritatea lor au de obicei o textură lejeră, care nu blochează porii și nu contribuie la excesul de sebum.

Fals: Alimentația influențează starea pielii grase

În realitate, tenul gras este determinat genetic și este frecvent asociat cu dezechilibre hormonale. 

De asemenea, circulă la nivel general teoria potrivit căreia alimentele grase contribuie la îngrășarea tenului, acesta fiind un alt mit. 

Unele studii au arătat că o dietă bogată în zaharuri și lactate poate genera o supraproducție de sebum. Însă aceste cercetări nu fost făcute pe un număr semnificativ de subiecți, pe o perioadă de timp mai mare.

Să ai o alimentație echilibrată este un factor ce contribuie la menținerea sănătății generale a organismului. Totuși, în cazul tenului gras, specialiștii spun că este important să ai o rutină de îngrijire corectă.

În concluzie, tenul gras este determinat genetic, dar expunerea neprotejată și excesivă la soare, stresul, fumatul, consumul de alcool și poluarea pot influența producția de sebum. O rutină de îngrijire corectă poate să contribuie la echilibrarea acestui tip de ten și la prevenirea sau limitarea manifestărilor asociate, precum coșurile. Un medic dermatolog te poate ajuta cu cele mai bune sfaturi în acest sens. 

Surse foto: Freepik.com

Articolul urmator
Bronzatul cu bere: ce spun medicii despre această tendință
Bronzatul cu bere: ce spun medicii despre această tendință
Ce vrei cu adevarat de la viata?
Incepe quiz
Ce vrei cu adevarat de la viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.