Ce este biotina?
Cunoscută și sub denumirea de vitamina H, biotina face parte din grupul complex de vitamine B. Acestea ajută organismul să transforme alimentele (carbohidrații) în combustibil (glucoză), care este apoi folosit pentru a produce energie. Vitaminele B ajută organismul să metabolizeze grăsimile și proteinele și, de asemenea, au un rol important în funcționarea corectă a sistemului nevos. Ele sunt necesare și pentru sănătatea pielii, părului, ochilor și ficatului.

Ca toate vitaminele B, biotina este solubilă în apă, ceea ce înseamnă că organismul nu o stochează. Cu toate acestea, bacteriile din intestin pot produce biotină. De asemenea, biotina se găsește în unele alimente, precum: ouă, lapte, banane sau nuci și este disponibilă și sub formă de suplimente alimentare.
Semne că ai nevoie de biotină
Deficiențele de biotină sunt foarte rare, însă dacă organismului tău îi lipsește această vitamină esențială, vor apărea următoarele simptome:
- Căderea părului;
- Piele uscată solzoasă;
- Crăpături în colțurile gurii (cheilită);
- Limbă umflată și dureroasă;
- Ochi uscați;
- Pierderea poftei de mâncare;
- Oboseală;
- Insomnie;
- Depresie.
În general, persoanele care au o dietă sănătoasă nu au un deficit de biotină. Problemele apar, de obicei, la persoanele care au urmat o nutriție administrată intravenos pentru o perioadă lungă de timp, la pacienții care iau medicamente anticonvulsivante sau antibiotice pe termen lung și la persoanele cu afecțiuni precum boala Crohn care îngreunează absorbția nutrienților.
Cum te ajută biotina să menții sănătatea părului?

Produsele pentru păr cu biotină sunt promovate ca având abilitatea de a susține creșterea sănătoasă a podoabei capilare, cu un fir mai gros și voluminos. Cu toate acestea, există prea puține dovezi care să confirme această proprietate a biotinei pentru păr la persoanele fără deficit. În schimb, există mai multe dovezi în ceea ce privește abilitatea biotinei de a ajuta la prevenirea căderii părului. Totuși, acest lucru este valabil în special la persoanele care au o deficiență de această vitamină.
Deși unele cercetări au demonstrat clar o legătură între căderea părului și nivelurile inadecvate de biotină, trebuie avut în vedere faptul că pierderea părului poate avea și alte cauze, nu doar lipsa biotinei din corp. De exemplu, pierderea rapidă în greutate, alte deficiențe nutriționale, precum fier, zinc sau proteine, anumite boli hormonale sau alopecia sunt factori cu un rol important în căderea părului.
Cum incluzi biotina în rutina zilnică?
Cea mai bună modalitate de a include biotina în rutina zilnică este prin adoptarea unei diete echilibrate. Uneori, se poate apela și la suplimente alimentare, însă cantitatea necesară se va administra conform recomandărilor medicului.

În ceea ce privește biotina pentru păr, până în prezent există puține date științifice care să demonstreze că șampoanele cu biotină sau orice altă formă de biotină topică au capacitatea de îmbunătăți calitatea, creșterea sau aspectul părului. Totuși, există produse de volum care pot oferi temporar un aspect mai plin firului de păr, iar acestea pot conține biotină, pe lângă alte ingrediente.
Alimente care conțin biotină
Biotina se regăsește în mod natural în mai multe alimente, precum: carne, ouă, fructe și legume.

Iată care sunt cele mai bune surse de biotină alimentare:
- Ficat de vită (o porție de 85 de g) conține 30.8 micrograme (mcg) de biotină - 103% din necesarul zilnic.
- Un ou întreg- conține 10 mcg - 33% din necesarul zilnic de biotină.
- Somon (85 de g) conține 5 mcg - 17% din necesarul zilnic.
- Cotlet de porc (85 de g) - conține 3.8 mcg - 13% din necesarul zilnic.
- O chiflă de hamburger (85 g) - conține 3.8 mcg - 13% din necesarul zilnic.
- Semințe de floarea soarelui (33,2 grame) - conțin 2,6 mcg- 9% din necesarul zilnic.
- Cartofi dulci (76,9 grame) - conțin 2,4 mcg- 8% din necesarul zilnic.
- Migdale (36 grame) - conțin 1,5 mcg - 5% din necesarul zilnic.
Alte surse includ: fulgi de ovăz, germeni de grâu și cereale integrale, nuci și leguminoase (fasole), avocado, ciuperci albe, orez, spanac și conopidă, brânză, caș și lapte de vacă, sardine și ton, mere, roșii, morcovi, salată verde și cartofi dulci.
Doza zilnică necesară de biotină pentru păr
Cantitatea zilnică necesară de biotină pentru păr, unghii și piele sănătoasă este în general următoarea:
- Sugari la naștere - 6 luni: 5 mcg;
- Sugari 7 - 12 luni: 6 mcg;
- Copii 1 - 3 ani: 8 mcg;
- Copii 4 - 8 ani: 12 mcg;
- Copii 9 - 13 ani: 20 mcg;
- Adolescenți 14 - 18 ani: 25 mcg;
- Adulți: 30 mcg;
- Femei însărcinate: 30 mcg;
- Femei care alăptează: 35 mcg.
Această cantitate de biotină se poate lua foarte ușor din alimentație.
Contraindicațiile biotinei
Suplimentul alimentar de biotină pentru păr este relativ sigur. Specialiștii spun că sunt puține șanse să aibă efecte toxice, deoarece vitamina este solubilă în apă. Cu toate acestea, este posibil ca în cazul unei supradoze de biotină să apară efecte adverse, precum: insomnie, sete și urinare excesivă.
De asemenea, nivelurile ridicate de biotină în sânge pot interfera cu anumite teste de laborator, inclusiv cele utilizate pentru măsurarea hormonilor tiroidieni, a vitaminei D și a sănătății inimii. Din aceste motive, este important să discuți cu un medic specialist înainte de a administra orice suplimente de biotină.
Sfaturi utile pentru un păr sănătos

Pentru a avea un păr sănătos, experții îți recomandă să ții cont de următoarele sfaturi:
1. Asigură-te că scalpul este curat.
2. Evită daunele cauzate de utilizarea excesivă a produselor de styling, periajul prea tare sau spălarea pe cap cu apă fierbinte.
3. Păstrează un regim de hidratare a părului pentru a reține nutrienții și a sigila cuticulele părului.
4. Folosește balsam, dar doar pe lungimea firului de păr și vârfuri. Nu aplica pe scalp deoarece poate afecta producția naturală de ulei.
5. Utilizează produse cu antioxidanți (uleiuri, seruri sau spray-uri pentru păr) pentru a combate daunele radicalilor liberi, în special daunele cauzate de razele UV și poluare.
În concluzie, nu există dovezi puternice care să susțină utilizarea biotinei pentru păr la persoanele fără deficiență. Deși s-a descoperit o legătură directă între căderea părului și deficitul de biotină, există și alți factori care duc la pierderea podoabei capilare. Prin urmare, dacă vrei să ai un păr sănătos și bogat, cel mai bun lucru pe care-l poți face este să adopți o dietă echilibrată și să folosești prioritar alte ingrediente care sunt dovedite științific că pot îmbunătăți structura capilară.