Regim alimentar în boala Crohn: ce să mănânci și ce să eviți

Regim alimentar în boala Crohn: ce să mănânci și ce să eviți
Dana Ungureanu
Duminică, 13.01.2019

Cuprins

Stilul de viață pe care îl ai și alimentația joacă un rol foarte important în sănătatea organismului. Foarte multe alimente pe care le consumi pot cauza dezvoltarea unor boli sau pot înrăutăți simptomele unor afecțiuni medicale deja existente. În cazul în care te confrunți cu probleme la nivelul stomacului, probabil că ai observat deja că unele fructe sau legume îți provoacă balonare, vărsături, greață sau alte simptome.

Dacă suferi de boala Crohn, este important să ai un plan alimentar care te ajută să îți îmbunătățești starea de sănătate și care îți ajută organismul să fie mai rezistent în lupta cu această afecțiune. Astfel, regimul alimentar pentru boala Crohn trebuie să fie bazat pe alimente care ajută la reducerea simptomelor gastrointestinale.

femeie care prezinta dureri abdominale

Boala Crohn și colita ulcerativă sunt două tipuri de boli inflamatorii intestinale, ambele fiind considerate o reacție imună a organismului împotriva tractului intestinal.

Colita ulcerativă este o boală inflamatorie a intestinului, ce produce ulcerații la nivelul intestinului gros. Intestinul subțire funcționează normal. Atunci când se instalează boală Crohn, intestinul subțire este inflamat, ceea ce înseamnă că pacientului îi este greu să digere substanțele nutritive din alimente. Astfel, lipsa de substanțe nutritive din organism și apetitul scăzut pot să ducă la scăderea excesivă în greutate (malnutriție). Aceasta rezultă din modificări ale gustului, consumul redus de alimente, absorbția slabă de substanțe necesare pentru buna funcționare a organismului și procesul bolii inflamatorii intestinale în sine.

Când boala Crohn afectează doar intestinul subțire, pacienții se confruntă cu simptome precum diaree și subnutriție. În cazurile în care și intestinul gros este inflamat, diareea poate fi severă.

Cele două simptome, diareea severă și malnutriția, pot agrava considerabil starea de sănătate a persoanelor care suferă de boala Crohn. De exemplu, o persoană diagnosticată cu această boală poate suferi de anemie și are un nivel scăzut de vitamina B12, acid folic și fier.

Deficiențele nutritive și incapacitatea de a menține o greutate normală a organismului sunt probleme grave pentru mulți oameni depistați cu această boală la nivelul intestinelor.

Cauzele bolii Crohn

Etiopatogenia bolii Crohn nu este clar cunoscută, existând mai multe teorii. Au fost evocate implicarea unor bacterii (micobacterium, pseudomonas), rolul unor virusuri, alergia alimentară, factorii de mediu (fumatul sau agenții industriali), factorii genetici  sau expunerea la stres. Unele studii au sugerat că boala inflamatorie intestinală poate fi produsă de un răspuns anormal al sistemului imunitar la bacteriile intestinale. Alte afecțiuni, ca de exemplu bolile produse de bacterii sau virusuri (cum ar fi varicelă), au fost asociate cu bolile inflamatorii intestinale.

Simptomele bolii Crohn

  • Diaree (fără sânge);
  • Dureri abdominale;
  • Malabsorbția;
  • Leziunile perianale;
  • Febră;
  • Astenie;
  • Pierderea în greutate;
  • Eritem.

Regim alimentar în boala Crohn

Din păcate, nu există un plan alimentar strict recomandat pentru persoanele care suferă de boala inflamatorie intestinală. Cei mai mulți medici sunt de părere că unii pacienți pot identifica alimentele care înrăutățesc simptomele gastrointestinale. Astfel, dacă sunt evitate alimentele pe care organismul nu le tolerează, atunci semne precum balonarea, gazele intestinale, durerea abdominală, crampele și diareea pot fi ținute sub control mult mai ușor. În plus, intestinele inflamate vor avea mai mult timp să se vindece.

Dacă ți-a fost pus diagnosticul de boală Crohn și organismul tău nu poate să absoarbă substanțele nutritive necesare pentru a lupta cu această afecțiune, este recomandat să consumi alimente ce au un nivel caloric foarte mare, bogate în proteine.

De regulă, potrivit medicilor, regimul alimentar pentru boala Crohn trebuie să cuprindă trei mese principale pe zi, respectând un orar regulat, plus două sau trei gustări. În acest fel, organismul va putea să absoarbă mai ușor substanțele nutritive esențiale. În plus, specialiștii recomandă administrarea zilnică a unor suplimente naturale bogate în vitamine și minerale.

carne rosie preparata la tava

Ce alimente trebuie evitate

Alimentele care înrăutățesc simptomele sau care le declanșează diferă de la o persoană la alta. Dacă vrei să știi ce trebuie să elimini din planul tău alimentar, va fi necesar să determini care sunt fructele, legumele sau diferitele tipuri de carne pe care organismul tău nu le tolerează.

De regulă, cele mai multe persoane care suferă de această boală constată că unul sau mai multe dintre alimentele următoare agravează simptomele:

  • Alcool;
  • Unt, maioneză, margarină sau uleiuri;
  • Băuturi carbogazoase;
  • Cafea, ceai, ciocolată;
  • Porumb;
  • Produse lactate;
  • Alimente bogate în fibre;
  • Alimente grase (în special prăjeli);
  • Alimente care provoacă gaze intestinale (fasole, linte, varză, broccoli sau ceapă);
  • Nuci și semințe (inclusiv unt de arahide);
  • Fructe crude;
  • Legume crude;
  • Carne de vită și de porc;
  • Condimente;
  • Cereale integrale.

Odată ce ai identificat care sunt alimentele care îți agravează starea, poți să le elimini din planul alimentar sau să găsești un alt mod de a prepara. Astfel, va fi necesar să variezi consumul lor și să afli pe care poți să le consumi în continuare. De exemplu, dacă legumele crude declanșează simptomele bolii, nu trebuie să renunți în totalitate la ele, ci poți alege să le prepari în alte moduri, cum ar fi prin fierbere sau la cuptor. Totodată, în cazul în care carnea roșie are foarte multă grăsime, poți încerca să consumi o bucată mai slabă de carne. Sau poți consuma carne de pasăre, deoarece are un conținut scăzut de grăsimi. Și peștele poate fi o sursă foarte bună de proteine.

Jurnalul alimentar, esențial în timpul tratamentului

Deși nu se știe cu exactitate ce alimente trebuie eliminate din dietă, medicii le recomandă persoanelor care suferă de boala inflamatorie intestinală să țină un jurnal al planului alimentar. Astfel, dacă ai fost diagnosticată cu această afecțiune, este important să îți notezi ce alimente îți provoacă simptome și ce alimente îți fac bine, în special atunci când boala este activă.

De asemenea, poți să ții o evidență a produselor lactate pe care le consumi, astfel încât doctorul tău să poată determina dacă dieta pe care o urmezi îți asigură necesarul de vitamine și minerale și dacă organismul primește o cantitate suficientă de grăsimi sănătoase, apă și proteine.

Pentru a avea o evidență cât mai clară a regimului alimentar pe care îl urmezi în boala Crohn, este indicat să notezi în fiecare zi tot ce consumi, dar și cantitățile. Dacă este cazul, notează simptomele ce apar după fiecare masă.

Este important să discuți cu un specialist în nutriție la o lună sau cel mult două luni după ce ai urmat dieta.

suplimente alimentare naturale

Alimentele bogate în calorii și suplimentele alimentare

Consumul unor alimente în cantități foarte mici sau eliminarea lor din planul alimentar poate fi benefic pentru sănătatea organismului când te confrunți cu boala Crohn, însă prea multe restricții pot duce la malnutriție, care agravează starea. Astfel, va fi necesar să găsești alte surse de vitamine, proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase, toate esențiale pentru buna funcționare a organismului.

Este recomandat să incluzi în planul de dietă alimente bogate în calorii, care oferă un aport considerabil de substanțe nutritive. De exemplu, deși pizza face parte din categoria alimenteleor ce ar trebui evitate de regulă, aceasta are un conținut foarte mare de calorii, proteine și substanțe nutritive, precum calciu și vitaminele A, B și C. De asemenea, shake-urile au un conținut ridicat de calorii și calciu.

Pe lângă un plan alimentar cât mai elaborat, foarte important este și consumul de suplimente alimentare. Deoarece majoritatea persoanelor care suferă de boala inflamatorie intestinală au deficiență de vitamina D, este necesar ca aceasta să fie asimilată de organism prin alte metode. Discută cu medicul de familie despre dozele recomandate în cazul tău.

Adițional, poate fi recomandată administrarea zilnică și a altor suplimente naturale bogate în vitamine și minerale.

suc natural din legume si fructe verzi

Dietă pe bază de lichide

Așa cum sugerează și numele, o dietă bazată pe lichide înseamnă să îi oferi organismului substanțele nutritive esențiale prin consumarea unor băuturi. Unele diete sunt limitate la băuturile pe bază de fructe și legume sau shake-uri, care înlocuiesc mesele principale și trebuie consumate de trei sau de patru ori pe zi. Alte diete înlocuiesc doar o masă principală sau două mese principale (de regulă, micul dejun și cina) cu băuturi pe bază de fructe sau legume. Gustările sunt permise în timpul unei diete pe bază de lichide. Deși nu reprezintă un pericol pentru sănătate, orice dietă pe bază de lichide trebuie ținută sub atenta supraveghere a medicului.

Aceste diete sunt recomandate în special persoanelor care vor să slăbească într-un timp foarte scurt fără prea mult efort, însă persoanele care suferă de boala Crohn pot avea foarte multe beneficii în urma acestui plan alimentar. Astfel, organismul lor va putea să absoarbă o cantitate foarte mare de substanțe esențiale pentru sănătate, iar simptomele se pot ameliora, deoarece consumul de lichide le oferă intestinelor mai mult timp să se vindece.

Consumul de Omega 3 și probiotice

Numeroase studii sugerează că un consum ridicat de pește și ulei de semințe de in poate avea un rol benefic în răspunsul inflamator care caracterizează boala Crohn. Cu toate acestea, studiile nu sunt foarte clare în privința efectului antiinflamator al acestor alimente. Astfel, dacă vrei să consumi mai mulți acizi grași Omega 3, este indicat să discuți cu nutriționistul înainte să faci schimbări în planul alimentar.

Alte studii au început să analizeze posibilitatea ca probioticele sau bacteriile „bune” să fie benefice în boala Crohn și în colita ulcerativă. Sunt necesare însă mai multe cercetări pentru a putea determina cu exactitate cum pot contribui aceste alimente la ameliorarea simptomelor.

Vezi si
Alimente procesate: ce sunt și de ce să le eviți
Alimente procesate: ce sunt și de ce să le eviți
Andreea Baluteanu | Duminică, 13.01.2019
Casexie: ce este și de ce apare
Casexie: ce este și de ce apare
Raluca Margean | Duminică, 13.01.2019

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Alimente acide: ce sunt și ce impact au asupra organismului
Alimente acide: ce sunt și ce impact au asupra organismului
Raluca Margean | Joi, 25.07.2024
Incepe quiz
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (7)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Quinoa neagră: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Joi, 30.05.2024

Ne găsești pe