Ce este retinolul și cum te ajută în rutina de beauty?

Ce este retinolul și cum te ajută în rutina de beauty?

Redactor Raluca Margean

Dacă nu ai integrat până acum în rutina ta de îngrijire a pielii un produs cu retinol, ar trebui s-o faci. Acest ingredient minune este cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce ridurile, trata acneea și alte probleme ale pielii. Însă, ca orice altă substanță, dacă este folosită în exces, poate provoca reacții adverse. Află din acest articol ce este retinolul, care este diferența între retinol și retinoid, cât de bun este retinolul pentru pielea ta și alte informații utile despre această substanță!

Ce este retinolul?

Retinolul este un derivat sintetic al vitaminei A, vitamină care asigură buna funcționare a organismului, sprijinând inclusiv sănătatea pielii, unghiilor și dinților.

Retinolul a fost utilizat prima dată pentru tratarea acneei, deoarece stimulează refacerea celulară și previne înfundarea porilor. Astăzi, retinolul este cunoscut pentru proprietățile sale de întinerire a pielii, reducerea liniilor fine și a ridurilor mai pronunțate, combaterea petelor și stimularea producției de colagen.

Dermatologii recomandă să folosești produse cu retinol dacă vrei ca pielea să arate și să se simtă mai moale, să fie mai fină și să aibă o strălucire radiantă.

La început este bine să aplici o cantitate mică pe piele, de 2-3 ori pe săptămână. Apoi, dacă pielea nu se irită, îl poți folosi zilnic.

Care este diferența între retinol și retinoid?

După ce ai aflat ce este retinolul, este important să știi câte ceva și despre retinoizi. Multe persoane cred că cele două substanțe sunt aceleași, însă nu este așa. Ambele ingrediente sunt derivate ale vitaminei A, însă nu sunt la fel.

Retinoidul este un termen care include retinolul, acidul retinoic (o formă mai puternică de retinol care se eliberează pe bază de prescripție medicală), dar și alte substanțe din această categorie.

Retinoizii, în general, îmbunătățesc textura și tonusul pielii, luminează tenul, iar unele forme mai puternice de retinoizi pot trata probleme mai grave de piele. De exemplu Retin-A Micro (tretinoina) ajută la eliminarea acneei prin desfundarea porilor, iar retinoizii Fabior și Avage (tazaroten) tratează psoriazisul calmând inflamația și reglând creșterea celulelor pielii.

Așadar, principala diferență dintre retinol și retinoid este puterea. Retinolii conțin o concentrație mai mică de ingredient activ de acid retinoic, iar retinoizii o concentrație mult mai mare. Retinolii sunt mai blânzi, acționând treptat asupra pielii.

Retinolii eliberați fără prescripție medicală sunt sub formă de ester și este nevoie de mai mulți pași pentru ca aceste forme de ester să fie convertite în acid retinoic activ. În plus, în produsele fără prescripție medicală, retinolul este în general combinat cu alte ingrediente care hidratează și luminează pielea.

Cum acționează retinolul?

Femeie frumoasă cu ten perfect
Sursa foto: iStock.com

Când este aplicat local, retinolul se transformă în acid retinoic prin intermediul enzimelor specializate care se găsesc în piele. Moleculele mici care alcătuiesc retinolul merg adânc sub epidermă (stratul exterior al pielii) până la derm. Ajuns acolo, retinolul ajută la neutralizarea radicalilor liberi, creșterea producției de elastină și colagen și reducerea liniilor fine, ridurilor și porilor dilatați.

Totuși, trebuie să fii atentă când folosești produse pe bază de retinol sau retinoizi, deoarece acestea pot provoca iritații. De obicei, dermatologii recomandă să ai o grijă deosebită dacă ai pielea sensibilă, uscată, rozacee sau alergii de contact. În aceste cazuri, se poate folosi retinoid Adapalene (cum ar fi Differin), care are un efect mai blând asupra pielii.

Dacă ai tenul gras, este posibil ca retinolul să fie mai bine tolerat.

Persoanele însărcinate nu ar trebui să folosească retinol. De asemenea, trebuie să fii atentă dacă folosești în același timp mai multe produse care conțin retinol, deoarece în această situație, riscul de apariție a efectelor adverse este mai mare.

Cum se aplică corect retinolul?

Înainte de a folosi acest ingredient, este important nu doar să știi ce este retinolul, ci să și înveți cum să-l aplici corect pentru a obține rezultatele dorite. Experții dermatologi avertizează că, atunci când sunt folosiți pentru prima dată, retinoizii și retinolul pot provoca un proces numit retinizare, care poate duce la înroșirea pielii, uscăciune și descuamare. Prin urmare, este recomandat să începi cu o cantitate mai mică de retinol și să aplici substanța o dată la fiecare trei nopți. Dacă pielea nu se irită după două săptămâni, poți crește frecvența la fiecare două nopți timp de încă două săptămâni, apoi îl poți aplica în fiecare noapte.

Retinolul se aplică seara, deoarece ajută la refacerea colagenului și regenerarea celulară. În plus, lumina soarelui degradează acidul retinoic. De asemenea, ținând cont de faptul că retinolul crește sensibilitatea la soare, este absolut obligatoriu să aplici o protecție solară pe timpul zilei, de cel puțin 30 SPF.  

Nu în ultimul rând, dermatologii te sfătuiesc să folosești retinolul întotdeauna cu o cremă puternic hidratantă, în special una cu acid hialuronic și ceramide.

Iată cum să încorporezi retinolul în rutina ta de îngrijire a pielii:

1. Spală-te pe față și aplică o cremă de ochi pentru a proteja această zonă delicată din jurul ochilor.

2. Așteaptă până când pielea este complet uscată. Dacă pielea este umedă, retinolul se va absorbi mai profund în piele și ar putea provoca iritații.

3. Ia o cantitate de retinol de mărimea unui bob de mazăre și, începând de la bărbie, aplică cu vârful degetelor cu mișcări în sus și spre exterior.

4. Aplică întotdeauna o cremă hidratantă.

5. A doua zi, folosește neapărat o cremă cu protecție solară cu spectru larg.

Cu ce ingrediente poți combina retinolul?

Cel mai bun produs pe care îl poți folosi împreună cu retinolul este o cremă puternic hidratantă, care să hrănească în profunzime pielea și să reducă riscul de iritație de la retinol.

Sticluță cosmetică și felii de lămâie
Sursa foto: iStock.com

Un alt produs pe care-l poți utiliza împreună cu retinolul este vitamina C, însă dermatologii recomandă folosirea acestor ingrediente în momente diferite ale zilei. Vitamina C ar trebui utilizată în timpul zilei, pentru a lupta împotriva daunelor radicalilor liber, iar retinolul seara, deoarece ajută la regenerare celulară.

Dacă folosești retinol, este esențial să aplici zilnic și o cremă cu protecție solară.

O altă combinație bună este retinolul cu niamicidele, care sunt o formă de vitamina B3, cu puternic efect antioxidant. Niamicidele acționează ca o barieră protectoare pentru piele, reducând astfel iritația care ar putea fi provocată de retinol.

Cu ce produse nu trebuie să folosești retinolul?

Pentru că ai aflat acum ce este retinolul, trebuie să știi și că unul din efectele sale este exfolierea pielii. Din acest motiv, nu este bine să folosești aceste ingredient cu un alt exfoliant. Efectul obținut ar putea fi prea puternic, ceea ce va duce la iritații, roșeață și descuamare.

Exfolianții care nu fac echipă bună cu retinolul sunt: acidul alfa-hidroxi (AHA), cunoscut și ca acid glycolic, și acidul beta-hidroxi (BHA), cunoscut și sub denumirea de acid salicilic. Dacă, totuși, alegi să folosești acești acizi, dermatologii îți recomandă să-i aplici în timpul zilei, iar retinoizii seara.

Pe lângă exfolianți, astringenții, tonerele și alți agenți de uscare nu ar trebui, de asemenea, să fie combinați cu retinolul, deoarece folosite împreună, aceste produse ar putea provoca iritații suplimentare.

Aplicarea de creme hidratante bogate și cremoase după folosirea retinolului este cea mai bună opțiune, deoarece pot contracara orice potențială uscăciune.

De la ce vârstă poți folosi retinol?

După ce ai aflat ce este retinolul și te-ai convins că este bun pentru tine, trebuie să știi când poți începe să-l folosești. Dermatologii spun că retinolul este, în general, sigur de a fi folosit după vârsta de 27 de ani, deoarece atunci este momentul în care producția de elastină începe să încetinească. Însă, înainte de utilizare, este important să folosești timp de câteva luni o cremă puternic hidratantă și o cremă cu protecție solară. Apoi, din momentul în care ai început să folosești retinol, protecția UV nu ar trebui să mai lipsească din rutina ta zilnică de îngrijire a pielii.

Ce faci dacă apar iritații de la retinol?

În acest articol am alocat o parte semnificativă pentru discuta despre ce este retinolul și cum se folosește, astfel încât să nu apară iritațiile. Totuși, dacă pielea s-a înroșit sau apare ca fiind arsă, trebuie să știi ce să faci pentru a o trata.

Femeie care își analizează fața în oglindă
Sursa foto: iStock.com

În primul rând, trebuie să încetezi să mai folosești acest ingredient.

După aceea, poți urma acești pași, în funcție de simptomele pe care le ai:

1. Dacă pielea ta devine roșie, decolorată și inflamată și te doare, aplică gheață sau o compresă rece. Aceasta va ajuta la calmarea pielii.

2. Păstrează-ți o rutină de îngrijire a pielii cât mai simplă și blândă posibil. Spală-te cu apă rece o dată pe zi și renunță la machiaj.

3. Dacă ai pielea inflamată și roșie, folosește o cremă cu hidrocortizon fără prescripție medicală. Această cremă trebuie utilizată cu moderație în special în jurul ochilor și nu mai mult de 2 săptămâni, deoarece poate avea efecte secundare neplăcute.

4. Folosește produse naturale precum aloe vera sau hamamelis pentru a stimula vindecarea și pentru a trata simptomele de arsură.

5. Aplică o cremă hidratantă hipoalergenică pentru a rehidrata și ajuta pielea să se vindece mai repede.

Cum poți preveni iritațiile cu retinol?

Pentru a preveni iritațiile cu retinol trebuie să ții cont de toate sfaturile din acest articol. Acest lucru înseamnă, pe scurt:

  • Să începi cu o concentrație mai mică de retinol (0,03% sau mai puțin);
  • Să verifici etichetele produselor cu retinol și alte ingrediente de îngrijire a pielii și să eviți următoarele substanțe: tazaroten, adapalene și tretinoina;
  • Să aplici retinolul doar de 1-2 ori pe săptămână și să creșți încet frecvența dacă este tolerat;
  • Să folosești întotdeauna crema hidratantă după retinol sau să adaugi retinolul într-o cremă hidratantă, apoi să o aplici pe față;
  • Să te asiguri că utilizezi o cremă cu protecție solară cu un SPF de cel puțin 30;
  • Să folosești produsele cu retinol seara, înainte de culcare.

Așadar, retinolul face minuni pentru ten, însă doar dacă îl folosești corect. Informează-te înainte de utilizare despre ce este retinolul, care sunt beneficiile sale și efectele adverse pe care le poate avea. Apoi, aplică-l așa cum îți recomandă specialiștii. Doar așa vei avea rezultatele dorite, și anume o piele radiantă, mai tânără și plină de prospețime.

Citește și: Vitamina C fiole: cum îți ajută tenul și cum se folosește corect

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Healthline.com Health.com Glamour.com Byrdie.com

Articolul urmator
7 beauty devices în care merită să investești
7 beauty devices în care merită să investești
Test de beauty: Ce spune pielea despre tine?
Incepe quiz
Test de beauty: Ce spune pielea despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.