Coate uscate: cauze și remedii

Coate uscate: cauze și remedii

Redactor Raluca Margean

Coatele uscate reprezintă o problemă foarte des întâlnită, deoarece pielea din acea zonă este mai groasă și are o cantitate mai mică de lipide protectoare. Acest lucru face pielea cotului să fie predispusă la modificări datorate factorilor externi, compromițând bariera de umezeală a pielii. Există mai mulți factori care pot provoca coatele uscate, află care sunt acestea și cum poți îngriji corect pielea de pe coate, pentru a evita alte probleme!

Cauzele coatelor uscate

În general, pielea uscată de pe coate apare din cauza lipsei de umiditate. Coatele uscate sunt o problemă în special în timpul iernii, când temperaturile și nivelul de umiditate scad și epuizează pielea de umiditate. De asemenea, coatele uscate apar și din cauza scăderii glandelor sudoripare și uleioase. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, ei tind să piardă mai multe glande sudoripare și sebace, ceea ce duce la uscarea pielii din jurul corpului.

Alte cauze comune pentru coatele uscate pot include:

1. Băile și dușurile fierbinți. Apa fierbinte poate îndepărta uleiurile esențiale de pe piele, provocând astfel uscăciune. De asemenea, folosirea de produse dure pentru baie, care elimină umiditatea pielii, poate fi un alt factor major pentru uscarea pielii din jurul coatelor.

2. Clorul din piscine. Persoanele care înoată frecvent și nu se hidratează după ce au făcut baie în piscine cu clor, pot avea pielea foarte uscată, inclusiv la coate.

3. Vremea rece, uscată sau caldă. Atunci când coatele sunt expuse îndelungat la vreme rece, uscată sau fierbinte, fără să fie hidratate în mod corespunzător, ele își pot pierde cu ușurință umiditatea. Și aerul condiționat poate usca pielea.

4. Deshidratarea. Lipsa de hidratare a corpului poate provoca uscarea pielii, deoarece organismul trebuie să trimită apa cu prioritate către alte părți ale corpului. O persoană care bea alcool sau transpiră excesiv poate contribui, de asemenea, la deshidratare, mai ales dacă lichidele pierdute nu sunt înlocuite.

5. Fumatul. Substanțele chimice din țigări reduc furnizarea de oxigen a pielii și accelerează îmbătrânirea pielii, ceea ce poate duce la piele uscată și aspră.

6. Frecarea. Hainele strâmte, sprijinirea îndelungată pe suprafețe dure pot irita și usca coatele din cauza frecării.

7. Anumite medicamente. Diureticele, retinoizii sau tipurile de vitamina A pot usca pielea.

8. Menopauza. Nivelurile scazute de estrogen asociate cu menopauza pot duce la uscarea pielii.

Coatele uscate pot apărea și din cauza unor afecțiuni ale pielii.

Coate uscate și mâncărimi: ce boli ascund?

Doctor care examinează coatele unui pacient
Sursa foto: iStock.com

Coatele uscate însoțite de mâncărimi pot fi provocate de boli precum:

Dermatita de contact - o tulburare a pielii ce cauzează inflamație, uscăciune și iritație. Apare atunci când pielea intră în contact cu diverși iritanți, inclusiv substanțe chimice (parabenii parfumați, găsiți în săpunuri, detergenți și loțiuni).

Dermatita prin frecare - pielea de pe coate se poate îngroșa și forma calozități ca răspuns la frecare sau presiune constantă.

Psoriazisul - Este o afecțiune autoimună caracterizată prin formarea de pete argintii și solzoase pe piele, în special în jurul scalpului, genunchilor și coatelor.

Dermatita atopică -  este o afecțiune genetică, care se manifestă printr-un răspuns alergic crescut la alergenii obișnuiți, ducând la dezvoltarea unor simptome precum pielea uscată sau o erupție cutanată la contact.

Chimioterapia - Tratamentul prin chimioterapie are diferite efecte secundare, inclusiv uscarea pielii, mâncărime și fotosensibilitate.

Afecțiunile tiroidiene - Acestea pot perturba funcționarea normală a pielii, provocând uscăciune pe coate și pe alte zone ale corpului, piele solzoasă care crapă sau care se simte dură. Alte simptome ale afecțiunilor tiroidiene pot include: rărirea părului, unghii casante sau sfărâmicioase și altele.

Diabetul - Persoanele care suferă de diabet au mai multe șanse să aibă pielea și coatele uscate, ca efect advers al nivelului ridicat de zahăr din sânge.

Sindromul Sjogren - Aceasta este boală autoimună care provoacă inclusiv pielea uscată. Alte simptome ale acestei afecțiuni includ: uscarea ochilor, a nasului și a gurii, oboseală, dificultate de memorie sau de concentrare, amorțeală sau furnicături la degete de la mâini și de la picioare, probleme gastrointestinale.

Remedii împotriva coatelor uscate

Femeie care se dă cu cremă pe coate
Sursa foto: iStock.com

Iată ce ingrediente îți recomandă specialiștii ca remedii pentru coatele uscate:

1. Ulei de semințe de floarea soarelui - Studiile au arătat că acest ulei  hidratează foarte bine pielea.

2. Ulei de cocos - Acesta este la fel de sigur și eficient ca vaselina pentru tratarea pielii uscate. El îmbunătățește semnificativ hidratarea pielii și crește numărul de lipide (grăsimi) de pe suprafața pielii datorită conținutului de acizi grași saturați care au proprietăți emoliente.

3. Fulgi de ovăz - Adăugarea de fulgi de ovăz în baie sau utilizarea cremelor care conțin fulgi de ovăz poate ajuta la ameliorarea pielii uscate. Studiile au demonstrat că extractele din fulgi de ovăz au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, putând fi de folos și la tratarea pielii uscate.

4. Aloe vera - Conform cercetărilor, gelul de aloe vera poate ajuta la ameliorarea pielii uscate. Se recomandă aplicarea de gel de aloe vera pe coatele uscate, apoi acoperirea zonei respective cu un material înainte de a merge la culcare.

5. Miere - Având în vedere proprietățile antiinflamatoare, vindecătoare și hidratante ale mierii, acest ingredient minune poate fi folosit pentru tratarea coatelor uscate.

6. Retinol - acesta promovează refacerea celulară, ceea ce ajută la dezvoltarea de noi celule sănătoase pentru a le înlocui pe cele vechi moarte.

7. Alfa hidroxiacizi - acţionează prin eliminarea celulelor moarte ale pielii din straturile superioare ale pielii.

Cum îngrijești corect pielea de pe coate?

Coatele uscate sunt adesea deosebit de incomode, deoarece se mișcă și se îndoaie în mod constant. Dacă pielea din acea zonă nu este menținută hidratată, ea s-ar putea crăpa sub presiunea acestei mișcări constante. Din acest motiv, este foarte important să știi cum să-ți îngrijești bine pielea coatelor.

Iată ce poți face pentru a evita sau reduce uscăciunea pielii din jurul coatelor:

  • Evită țesăturile și detergenții care pot irita pielea;
  • Protejează-te de soare, vânt sau frig;
  • Folosește produse de spălare blânde, fără parfum;
  • Hidratează pielea în mod regulat, mai ales după baie sau duș;
  • Tratează-ți afecțiunile pielii, cum ar fi eczema;
  • Folosește cotiere atunci când stai mult timp pe suprafețe dure.

Dacă iei medicamente care îți usucă pielea, vorbește cu medicul să-ți schimbe  tratamentul sau să-ți spună ce trebuie să faci, ca să reduci uscăciunea.

Așadar, coatele uscate sunt frecvente în rândul oamenilor, însă această condiție nu ar trebui ignorată. Ia măsuri imediate  și asigură-te că îți îngrijești zilnic pielea din jurul coatelor. 

Citește și: Vitamina C fiole: cum îți ajută tenul și cum se folosește corect

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Medicalnewstoday.com

Articolul urmator
Mănușile exfoliante: ce sunt și cum îți ajută pielea
Mănușile exfoliante: ce sunt și cum îți ajută pielea

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.