Adevarul despre miturile de ingrijire a pielii

Adevarul despre miturile de ingrijire a pielii

Gabriela David, redactor Divahair.ro

De-a lungul timpului, pe masura ce accesul la informatie a crescut, zeci de maxime, de zicale  si de mituri in privinta ingrijirii pielii ne-au invadat. Am ajuns in acel moment in care nu mai stim daca intr-adevar ciocolata este responsabila pentru acnee, daca punctele negre apar pentru ca nu ne spalam pe fata sau daca o crema cu factor de protectie 15 ne asigura protectia necesara.

Iata cateva dintre miturile de ingrijire a pielii si adevarul din spatele lor.

MIT 1: Ciocolata este cauza principala a acneei.

Nimic mai neadevarat! Nimic din ceea ce mancam nu cauzeaza acneea, ea este si genetica, dar este cauzata, in primul rand de mediul inconjurator si de incapacitatea pielii de a se debarasa de celulele moarte la timp, combinata cu productia in exces de sebum. Stresul este si el o cauza. Ciocolata in niciun caz. Excesul alimentar nu duce la acnee, insa poate duce la alte probleme de piele, precum pierderea elasticitatii sau aparitia unor alergii sau eczeme.

MIT 2: Punctele negre dispar daca iti cureti tenul cat mai des.

Majoritatea oamenilor au puncte negre, mai ales pe nas. Insa acestea nu sunt cauzate de murdarie, si nici nu pot fi indepartate prin spalarea sau curatarea fetei de 10 ori pe zi. Punctele negre sunt cauzate de largirea porilor, astfel incat material celulara se oxideaza si de inegreste. Daca vrei sa scapi de puncte negre, trebuie sa exfoliezi bine pielea, astfel incat sa cureti bine si porii.

MIT 3: Cremele cu protectie solara sunt indicate numai vara.

In primul rand, trebuie sa folosesti o crema cu protectie solara de fiecare data cand iesi din casa in timpul zilei, indiferent de anotimp si de vreme. Chiar daca este innorat sau ploua, razele UV tot iti ataca tenul. Factorul de protectie trebuie sa il alegi in functie de cat de sensibil este tenul tau la soare. Daca ai un ten foarte alb, trebuie sa stii ca un factor de protectie 100 ofera aceeasi protectie ca unul de 50 - si da! in timpul verii este bine sa folosesti un factor de protectie mai ridicat, iar iarna un factor de protectie 15 este de ajuns pentru orice tip de ten.

  

MIT 4: Consumul de alcool dauneaza grav aspectului pielii.

Un pahar de vin rosu seara poate sa fie chiar benefic pentru pielea ta, deoarece ajuta circulatia. Insa consumul excesiv de alcool poate dauna intregului organism nu numai pielii. In cazul pielii, prea mult alcool dilata vasele de sange, si zonele mai sensibile ale pielii se inrosesc sau se invinetesc, vasele de sange se pot sparge. Astfel apar nedoritele cearcane dupa o noapte in club sau nasul rosu, sau mici eczeme pe obraji.

MIT 5: Orice ruj te fereste de problema buzelor uscate.

Buzele uscate sunt o mare problema pentru majoritatea femeilor, buzele fiind si extrem de sensibile, cu o piele foarte subtire. Insa nu orice ruj le poate proteja de uscare. In primul rand buzele uscate au multe cauze, printre care si deshidratarea interna a organismului, saliva care le usuca si mai tare, alergiile sau un vant puternic. Cele mai indicate rujuri sunt cele cu factor de protectie solara si cu ingrediente emoliente si hidratante. De asemenea, poti aplica un balsam de buze traditional inainte sa aplici rujul. Cele care contin acizi alfa-hidroxi, aloe vera, musetel, unt de shea sau ceai verde sunt cele mai indicate.

MIT 6: Exercitiile faciale tonifica pielea si previn ridurile.

Inca un neadevar, de care foarte putine femei stiu. Exercitiile faciale nu fac altceva decat sa traga si mai mult de piele, ca apoi sa evidentieze fiecare rid mai mult. Fata este singura parte a corpului unde muschii sunt atasati direct de piele, fara alte ligamente si tesuturi. Din acest motiv primele riduri care apar sunt cele de expresie, deoarece piele este miscata cel mai des in acele puncte.

MIT 7: Tratamentele faciale cat mai dese sunt bune pentru tenul tau.

Din nou ne lovim de un neadevar, un mit care s-a extins o data cu aparitia atator saloane de cosmetica. Tratamentele faciale sunt foarte bune pentru relaxare, insa pielea nu trebuie supusa foarte des unor astfel de tratamente, mai ales celor mai invazive, precum dermoabraziunea. Aceasta din urma, de exemplu, indeparteaza primele straturi de celule moarte ale pielii, lasand-o fara aparare. Cu cat o lasi mai des fara aparare, cu atat este mai sensibila la efectele mediului inconjurator. O vizita la salon o data pe luna este indeajuns pentru ca pielea ta sa aiba parte de ingrijirea necesara.

  

MIT 8: Cosurile se sparg, nu se rup.

Afirmatia este complet neadevarata - cosurile nici nu se sparg, nici nu se rup. Orice dermatolog iti va spune ca aceste obiceiuri nu fac altceva decat sa impinga in interior continutul cosului, ducand la inflamatii, infectii si chiar la cicatrici. De aceea dupa ca ai spart un cos, apare imediat un al doilea in acelasi loc, sau langa el. Daca nu te poti abtine, sau cosul este foarte inestetic, curata bine zona inainte, dezinfecteaza un ac subtire si sparge cosul cu varful acului, astfel incat sa nu creezi presiune asupra lui. Apoi curata iar zona cu o solutie cu alcool, care va dizolva si in interior murdaria.

Tu ai mai adauga vreun mit in lista noastra?

Articolul urmator
Mănușile exfoliante: ce sunt și cum îți ajută pielea
Mănușile exfoliante: ce sunt și cum îți ajută pielea
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!
Incepe quiz
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (78)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    luana (anonim)
    21 februarie 2011 14:02

    la mine cosurile apar fara nici o legatura cu ciocolata (pe care si asa am cam scos-o din meniu, de frica). practic de la 13 ani am inceput cu tratamentele pentru ele, inclusiv anti-conceptionale am luat, ceea ce a fucntionat, dar de cind am renuntat la anti-conceptionale iar au aparut. ce merge destul de bine si ca urmare folosesc de vreo citeva luni bune e o crema, aloe base gel, eu am cumparat-o de pe net, de pe http://shop.bio-produse.ro si sint destul de multumita de ea. acuma depinde si de tenul fiecaruia probabil. si cu alcoolul chiar am vazut ca imi face foarte rau la ten, dupa cite un chef, si cu fum, e de speriat.

    pe_lucia
    19 februarie 2011 21:09

    Multumesc pt sfaturi.

    Ana-Maria Trandafir
    8 februarie 2011 21:09

    De ce nu ati pus si mitul cremelor hidratante? Stiti prea bine ca nu functioneaza : ele intra in epiderma, dar nu trec de derma, pt. ca derma e impermeabila...Intrebati orice dermatolog care nu lucreaza pt. o firma de creme hidratante...Si ciocoloata poate cauza acneea, pt. ca are zahar ; cantitatea in exces se depoziteaza in ficat, si acesta o elimina la sufrafata pielii

    bubbu (anonim)
    8 februarie 2011 13:01

    am mancat o saptamana intreaga, in fiecare zi cate o ciocolata....si m-am umplut de cosuri ca un copil de 14 ani in plina pubertate...nici cand am avut 14 nu am cosuri ca atunci...am tras vreo 2 sapt dupa....numai cu masti speciale, norocul meu ca stau in germania si gasesti mai multe sortimente de produse....deci de atunci never nu mai manan ciocolata decat o tableta doua la nu stiu cat timp.

    Missy (anonim)
    8 februarie 2011 11:11

    La cata ciocolata mananc ar trebui ca toate cosurile din lume sa fie pe fata mea. DAR NU SUNT! Mai apare unu-doua,pubertatea,chestii....mai ales inainte sa-mi vina ciclu.In concluzie,mie nu-mi apar cosuri de la ciocolata(dar am puncte negre :D).Mai degraba imi apar de la lapte... :-

    Ev (anonim)
    8 februarie 2011 09:09

    ma alatur fetelor cu ideile despre cosuri. Rar mi-a aparut alt cos cand am spart unul.2. Nu ciocolata, dar cacaoa imi cauzeaza cosuri. Testat si re-testat de n ori. Exces de produse ce contin cacao, primul fiind ciocolata= cosuri.Voi de unde luati "adevarurile"?

    apropo de cosuri (anonim)
    7 februarie 2011 17:05

    am fost la dermatolog si nu mi-a indicat sa le las fara sa le sparg pt ca unele sunt atat de adanci incat dak nu scoatem ce este in ele se vor cicatriza in piele si vor deveni un fel de puncte de grasime care nu se vor mai putea scoate decat cu bisturiul sau laserulam o colega care a trecut printr-o asemenea experienta

    Dana.
    7 februarie 2011 17:05

    Nu ma pot abtine sa sparg un cos si nu imi apar alte 1000 langa el, asa cum citesc mereu. Din moment ce e mare, urat si galben, cum sa ies asa pe strada? Am vazut multe exemple si arata groaznic. Si faza cu acul... buna teoria, pacat ca in practica nu prea e asa. Pur si simplu, il storc, curat pielea si maine-poimaine nu mai e acolo. Am incercat de multe ori sa il las asa, ca poate-pooate trece, dar e la fel zile intregi. Asa ca mai bine scap de el. E bun articolul, si interesant. Pana la minunatele cosuri :))