Adevarul despre miturile de ingrijire a pielii

Cuprins
- MIT 1: Ciocolata este cauza principala a acneei.
- MIT 2: Punctele negre dispar daca iti cureti tenul cat mai des.
- MIT 3: Cremele cu protectie solara sunt indicate numai vara.
- MIT 4: Consumul de alcool dauneaza grav aspectului pielii.
- MIT 5: Orice ruj te fereste de problema buzelor uscate.
- MIT 6: Exercitiile faciale tonifica pielea si previn ridurile.
- MIT 7: Tratamentele faciale cat mai dese sunt bune pentru tenul tau.
- MIT 8: Cosurile se sparg, nu se rup.
Iata cateva dintre miturile de ingrijire a pielii si adevarul din spatele lor.
![]() |
MIT 1: Ciocolata este cauza principala a acneei.
Nimic mai neadevarat! Nimic din ceea ce mancam nu cauzeaza acneea, ea este si genetica, dar este cauzata, in primul rand de mediul inconjurator si de incapacitatea pielii de a se debarasa de celulele moarte la timp, combinata cu productia in exces de sebum. Stresul este si el o cauza. Ciocolata in niciun caz. Excesul alimentar nu duce la acnee, insa poate duce la alte probleme de piele, precum pierderea elasticitatii sau aparitia unor alergii sau eczeme.
MIT 2: Punctele negre dispar daca iti cureti tenul cat mai des.
Majoritatea oamenilor au puncte negre, mai ales pe nas. Insa acestea nu sunt cauzate de murdarie, si nici nu pot fi indepartate prin spalarea sau curatarea fetei de 10 ori pe zi. Punctele negre sunt cauzate de largirea porilor, astfel incat material celulara se oxideaza si de inegreste. Daca vrei sa scapi de puncte negre, trebuie sa exfoliezi bine pielea, astfel incat sa cureti bine si porii.
![]() |
MIT 3: Cremele cu protectie solara sunt indicate numai vara.
In primul rand, trebuie sa folosesti o crema cu protectie solara de fiecare data cand iesi din casa in timpul zilei, indiferent de anotimp si de vreme. Chiar daca este innorat sau ploua, razele UV tot iti ataca tenul. Factorul de protectie trebuie sa il alegi in functie de cat de sensibil este tenul tau la soare. Daca ai un ten foarte alb, trebuie sa stii ca un factor de protectie 100 ofera aceeasi protectie ca unul de 50 - si da! in timpul verii este bine sa folosesti un factor de protectie mai ridicat, iar iarna un factor de protectie 15 este de ajuns pentru orice tip de ten.
MIT 4: Consumul de alcool dauneaza grav aspectului pielii.
Un pahar de vin rosu seara poate sa fie chiar benefic pentru pielea ta, deoarece ajuta circulatia. Insa consumul excesiv de alcool poate dauna intregului organism nu numai pielii. In cazul pielii, prea mult alcool dilata vasele de sange, si zonele mai sensibile ale pielii se inrosesc sau se invinetesc, vasele de sange se pot sparge. Astfel apar nedoritele cearcane dupa o noapte in club sau nasul rosu, sau mici eczeme pe obraji.
![]() |
MIT 5: Orice ruj te fereste de problema buzelor uscate.
Buzele uscate sunt o mare problema pentru majoritatea femeilor, buzele fiind si extrem de sensibile, cu o piele foarte subtire. Insa nu orice ruj le poate proteja de uscare. In primul rand buzele uscate au multe cauze, printre care si deshidratarea interna a organismului, saliva care le usuca si mai tare, alergiile sau un vant puternic. Cele mai indicate rujuri sunt cele cu factor de protectie solara si cu ingrediente emoliente si hidratante. De asemenea, poti aplica un balsam de buze traditional inainte sa aplici rujul. Cele care contin acizi alfa-hidroxi, aloe vera, musetel, unt de shea sau ceai verde sunt cele mai indicate.
MIT 6: Exercitiile faciale tonifica pielea si previn ridurile.
Inca un neadevar, de care foarte putine femei stiu. Exercitiile faciale nu fac altceva decat sa traga si mai mult de piele, ca apoi sa evidentieze fiecare rid mai mult. Fata este singura parte a corpului unde muschii sunt atasati direct de piele, fara alte ligamente si tesuturi. Din acest motiv primele riduri care apar sunt cele de expresie, deoarece piele este miscata cel mai des in acele puncte.
![]() |
MIT 7: Tratamentele faciale cat mai dese sunt bune pentru tenul tau.
Din nou ne lovim de un neadevar, un mit care s-a extins o data cu aparitia atator saloane de cosmetica. Tratamentele faciale sunt foarte bune pentru relaxare, insa pielea nu trebuie supusa foarte des unor astfel de tratamente, mai ales celor mai invazive, precum dermoabraziunea. Aceasta din urma, de exemplu, indeparteaza primele straturi de celule moarte ale pielii, lasand-o fara aparare. Cu cat o lasi mai des fara aparare, cu atat este mai sensibila la efectele mediului inconjurator. O vizita la salon o data pe luna este indeajuns pentru ca pielea ta sa aiba parte de ingrijirea necesara.
MIT 8: Cosurile se sparg, nu se rup.
Afirmatia este complet neadevarata - cosurile nici nu se sparg, nici nu se rup. Orice dermatolog iti va spune ca aceste obiceiuri nu fac altceva decat sa impinga in interior continutul cosului, ducand la inflamatii, infectii si chiar la cicatrici. De aceea dupa ca ai spart un cos, apare imediat un al doilea in acelasi loc, sau langa el. Daca nu te poti abtine, sau cosul este foarte inestetic, curata bine zona inainte, dezinfecteaza un ac subtire si sparge cosul cu varful acului, astfel incat sa nu creezi presiune asupra lui. Apoi curata iar zona cu o solutie cu alcool, care va dizolva si in interior murdaria.
Tu ai mai adauga vreun mit in lista noastra?


