7 Mituri surpinzatoare despre acnee

7 Mituri surpinzatoare despre acnee

Gabriela Paladi

Una dintre cele mai comune probleme ale pielii, acneea, este si cea mai suparatoare, mai ales ca orice femeie isi doreste un ten frumos. Exista o multime de tratamente pentru acnee, dar si o lista uriasa de mituri, neintemeiate.

Diva Hair iti prezinta cateva dintre aceste mituri, care, o data daramate, te vor ajuta sa te lupti mai bine cu acneea.

 

TREBUIE SA LASI ACNEEA SA ISI URMEZE CURSUL

De multe ori am auzit o astfel de vorba din popor, insa este cat se poate de neadevarata. Intr-adevar acneea este normala, nu poate fi nici macar descrisa ca o boala, ci ca o conditie a pielii, insa nu inseamna ca nu trebuie sa ne concentram pe tratamentul ei. In functie de severitatea acneei, exista tratamente foarte eficiente. Insa, inainte de orice demers, cel mai bine este sa consulti medicul dermatolog.

"De multe ori mama imi spunea, in adolescenta, sa las cosul ala in pace, cu cat il zgandar mai mult cu atat va dainui pe pielea mea. Cu timpul mi-am dat seama ca daca ma ocup de cosuri imediat cum apar, igienic si cu produsele potrivite, ele ma lasa in pace.", Raluca, 21 de ani.

 

PUNCTELE NEGRE SUNT MURDARIE

Din nou avem de-a face cu un mit bine adancit in credinta populara. De fapt, punctele negre sunt primul stadiu al acneei si apar atunci cand pielea produce prea mult sebum. Este, de fapt, un semnal de alarma ca pielea ta are nevoie de ingrijire. Asa ca tot ce trebuie sa faci este sa o cureti cu produse exfoliante dar delicate, sa o hidratezi bine, astfel incat sa nu mai fie nevoita sa produca mai mult sebum decat este nevoie.

"Urasc punctele negre, insa ele sunt singurele care imi apar, cosuri am foarte rar. Insa punctele negre le extermin imediat cum le vad.", Iuliana, 23 de ani.

 

ACNEEA ESTE CAUZATA DE IGIENA PRECARA

Daca nu te speli o zi pe fata, nu inseamna ca a doua zi vei avea tenul plin de cosuri. Uleiul natural al pielii alaturi de praful prezent in mediul inconjurator pot cauza acnee, insa datorita dezechilibrului hormonal, nu igienei precare. Pur si simplu organismul nu poate ajuta pielea sa se apere de mediul care o inconjoara, ea nemaiavand bariere puternice si armele potrivite.

"Eu ma spal pe fata o data pe zi, pentru ca am observat ca daca ma spal mai des tenul incepe sa ma manance, si imi apar iritatii, mai ales cand stau mult timp in aer liber.", Adriana, 32 de ani.

 

ACNEEA ESTE CAUZATA DE O ALIMENTATIE NECORESPUNZATOARE

Inca nu exista dovezi stiintifice care sa confirme acest mit. Intr-adevar exista multe alimente pline de vitamine si antioxidanti care pot ajuta pielea sa aiba un aspect mai sanatos si sa se apere de factorii de mediu. Se pare ca efectele alimentatiei asupra pielii sunt direct legate de fiecare organism in parte.

"Am o prietena care mananca la fel de multe grasimi ca si mine. Ne plac cartofii prajiti la nebunie. Eu ma umplu imediat de cosuri. Ea, in schimb, nu are nici urma", Simona, 25 de ani.

 

PRODUSELE DE MACHIAJ SUNT O CAUZA A ACNEEI

Sa spunem ca este un mit pe jumatate adevarat. Da, produsele de make-up pot cauza acnee, insa numai daca sunt expirate, sau ai vreo alergie la vreunul dintre ingredientele lor. Insa un produs de machiaj de calitate, mai ales ca acum piata este invadata de cele organice, nu va cauza niciodata acnee. Sa nu uitam ca, in primul rand, acneea este cauzata de dezechilibre hormonale, iar cum ea nu se poate apara, daca o atacam cu produse de make-up expirate, normal ca va fi un camp de batalie.

"Cand eram tanara ma machiam foarte rar, si pentru ca se spunea ca iti ataca pielea si pentru ca nu prea existau produse de calitate. Acum insa, femeile au acces la atat de multe produse, si atat de bune, ca nu mai am nicio teama, si iubesc sa ma machiez." Ileana, 48 de ani.

 

ACNEEA POATE FI VINDECATA

Cum spuneam, in primul rand acneea nu este o boala, este o conditie a pielii. Ea difera de la organism la organism. Pentru ea exista tratamente, personalizate si ele, care numai asa pot fi eficiente. Nu exista o miraculoasa pastila pe care sa o inghiti si acneea sa dispara. Astfel ca, tocmai pentru ea are cauze si efecte diferite la fiecare dintre noi, cel mai bun tratament il gasim la dermatolog, singurul care poate "citi" acneea.

"Am acnee din adolescenta. M-am luptat cu ea ani de zile, cu tratamente si leacuri babesti, cu tot felul de prescriptii medicale. Ma lupt si acum cu ea, insa am reusit sa gasesc cateva remedii care, in cazul meu, sunt cat de cat eficiente: ceaiul verde, multa hidratare si protectie solara si tonicul cu castravete. Insa o data pe an am parte de ea din plin, indiferent cum o tratez." Cristina, 27 de ani

 

EXISTA UN SINGUR TIP DE ACNEE

Multa lume considera acneea ca fiind doar acnee, chiar daca exista o multime de tipuri cu care te poti confrunta. Tocmai de aceea exista si tratamente diferite, pentru fiecare in parte. Acneea fulminans, rosacea, vulgaris, conglobata, acneea inflamatorie, iata numai cateva exemple.

"In adolescenta aveam acnee vulgaris, adica imi aparea pe tot corpul, cu precadere pe umeri si pe frunte. Acum dermatologul mi-a spus ca este acnee rosacea, adica imi apare mai ales pe frunte. Pe spate nu mai am deloc. ", Irina, 24 de ani

Tu ai avut probleme cu acneea? Cum o tii sub control?

Articolul urmator
Ceramidele: ce sunt și care sunt beneficiile lor pentru piele
Ceramidele: ce sunt și care sunt beneficiile lor pentru piele

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (45)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Natashka (anonim)
    11 ianuarie 2014 13:01

    ?.........

    Greta (anonim)
    31 ianuarie 2012 15:03

    Si eu am avut acnee foarte multi ani. Am reusit sa scap de ea cu un tratament pe baza de retinoizi, recomandat de medicul meu dermatolog. S-a dovedit stiintific ca formele severe de acnee sunt cauzate de un microb din sange. Acum nu stiu daca e eficient si recomandat pentru toata lumea, dar puteti intreba medicii dermatologi despre acest tip de tratament. Pe mine m-a ajutat, nu-mi mai apar cosuri decat foarte rar si foarte putine.

    Pebbles (anonim)
    9 ianuarie 2012 15:03

    Si eu am de-a face cu acneea. Am incercat mai multe lucruri de-a lungul anilor printre care creme, solutii facmaceutice si pastile. Pentru mine au dat roade Zineryt, pastilele Roaccutane/ Sotret. Cele din urma sunt foarte bune insa au ca efect secundar inducerea unei stari depresive. De o luna jumatate urmez o reteta pe baza de pastile homeopate. Doctorul mi-a spus ca la stadiul in care se afla acneea mea imi va trece in 3 luni. Tratamentul consta in scoaterea la suprafata a ceea ce a mai ramas si ,in acelasi timp, tratarea cauzei. Pana acum am reusit performanta de a scapa de punctele negre. Desi acneea a fost mai abundenta in ultimele saptamani, scap repede de ea si se cicatrizeaza cu usurinta. Va recomand sa incercati mai intai calea homeopatiei, nu exista efecte secundare iar pastilele sunt pe baza de elemente naturale si au si gust palcut. :)

    adriana (anonim)
    10 decembrie 2011 00:12

    si eu am probleme cu acneea de pe la 14 ani.am fost pana acum la 3 doctori.toti mi-au zis alte nebunii.am facut de capul meu acasa un tratament cu retinA mult si ma hidratam cu doina cu vitamina A si E si masti naturale+argila mi-a fost foarte cam 8 luni apoi mi-au aparut iar si am fost iar la un doctor,mi-a dat un super scump tratament cu 5 creme+ apa termala si ceva de purificat si fac de 2 luni zi de zi si rezultat zero.ce sfatuiesc eu pe cei ce sufera de aceste imperfectiuni ,ar fi sa foloseasca ceea ce stiu ca le prieste pt ca doctorii iti dau produse cu preturi colosale pt ca au ei contracte cu acele firme si te tot pune sa vii la ei si sa iti schimbi tratamentele si bani bani bani

    Ioana (anonim)
    30 noiembrie 2011 15:03

    Eu ma confrunt cu aceasta problema de 13 ani.Acum am 26 de ani.Am fost la 4 medici diferiti pana acum.Acum merg la un medic in Italia.Am luat o gramada de antibiotice,in special tetraciclina.Acum sunt din nou la cura de antibiotice.3 luni de zile iau tetralysal in fiecare seara.ma spal cu gel de fata de la gram si imi aplic duac gel inainte de culcare pe fata iar dimineata am o crema hidratanta tot de la gram.Desi sunt la jumatatea tratamentului cu antibiotic inca am fata plina de cosuri.Am mai facut tratamentul o data si imi trecusera de tot,dar in urma unei pierderi de sarcina,deci a unui dezechilibru horminal iar m am umplut de cosuri.

    Miruna Miruna
    29 noiembrie 2011 17:05

    si cat de des se intampla sa iti faci dus? :))

    aaaa (anonim)
    27 noiembrie 2011 02:02

    ''cativa cosi'' ..............ahahahahahahhahahah ..........gramatica ne omoara... '' E GREA LIMBA ROMANIA '' :)))))))))))))

    ALY (anonim)
    25 noiembrie 2011 22:10

    prostiiiiiiiiiii...................................eu nu ma spal pe fata decat cand fac dus pe cap,si am un ten de invidiat........cosurile apar in functie de tenul persoanei........si mie imi apar cativa cosi o data pe luna,in special inainte de menstruatie