Peeling chimic: tot ce trebuie sa stii

Peeling chimic: tot ce trebuie sa stii
Ana Nisipeanu
De Ana Nisipeanu
Miercuri, 08.05.2013

Cuprins

Peelingul chimic este o metoda folosita pentru a imbunatati aspectul pielii. In timpul tratamentului de peeling chimic se aplica pe fata o substanta chimica ce cauzeaza descuamarea si exfolierea acesteia. Zona se regenereaza si creste o piele noua ce este mult mai fina si are mai putine riduri. Tehnica actioneaza in principal asupra epidermei, stratul superficial al pielii, asa ca nu este considerata o metoda agresiva.

Peeling chimic

Beneficiile unui peeling chimic

- Reduce liniile fine din jurul ochilor, dar si din jurul buzelor.
- Atenueaza considerabil ridurile cauzate de soare, mostenire genetica si imbatranire
- Imbunatateste aspectul cicatricilor
- Trateaza diferite tipuri de acnee
- Reduce petele cauzate de soare sau de varsta, pistruii, petele cauzate de sarcina sau de pastilele anticonceptionale
- Imbunatateste in totalitate aspectul general al pielii si textura sa: pielea este sanatoasa, stralucitoare, fina si neteda.

Ce presupune un peeling chimic

- Peelingul chimic se realizeaza prin curatarea in profunzime a pielii si aplicarea unei solutii chimice lichide sau a unei creme pe suprafete mici. Se asteapta ca aceasta sa intre in piele, iar in intervalul de 1-4 zile epidermul incepe sa se exfolieze incet, incet. Astfel se inlatura partile degradate ale tegumentului, pentru a incepe procesul de regenerare a pielii. Acest lucru se face doar sub supravegherea atenta a specialistilor. Durata unei sedinte de peeling chimic poate dura undeva intre 60-90 minute.

Cum te pregatesti pentru un peeling chimic

Inainte de a incepe procedeul este foarte posibil doctorul sa iti recomande sa nu mai iei anumite medicamente si sa se pregateasca pielea pentru peeling chimic cu anumite creme ca Retin-A, Renova sau acid glicolic. Dupa ce ai trecut printr-un peeling chimic este absolut necesar sa utilizezi in fiecare zi o crema cu factor de protectie solara.

Ce trebuie sa stii despre procedura de peeling

- In timpul peelingului chimic vei simti o senzatie de arsura ce dureaza cam 5-10 minute. Comprese reci pot fi aplicate pentru a reduce senzatia deranjanta. In functie de gradul de profunzime al peelingului chimic, poate fi necesara si administrarea de medicamente antiimflamatoare.

- Dupa peelingul chimic, pielea ta va fi rosiatica si se va descuama, proces ce va dura cateva zile. De asemenea, pielea se poate umfla si pot aparea anumite vezicule de apa, apoi se formeaza o crusta maro, care la randul sau se va dezlipi.

- Trebuie sa eviti expunerea la soare timp de mai multe luni de zile, deoarece noua piele este extrem de sensibila si pot aparea complicatii.

- Pielea trebuie sa fie des hidratata si curatata cu apa sau cu anumite produse recomandate de catre doctor.

- Este foarte posibil ca doctorul sa-ti spuna sa folosesti in fiecare noapte, la 2-3 saptamani dupa peeling o crema cu tretinoin ce stimuleaza productia de colagen.

Ce riscuri presupune un peeling chimic

- Roseata severa. In functie de cat de profund e peelingul chimic si ce tip de ten ai, roseata poate fi extrem de puternica si poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni.

- Se formeaza cruste inestetice.

- Peelingul chimic foarte rar poate lasa cicatrici.

- Pot aparea reactii alergice la substanta chimica folosita.

- Culoarea pielii se poate schimba. Peelingul face ca pielea sa-si piarda capacitatea de a produce pigment, iar asta duce la o nuanta mult mai deschisa a pielii.

- Exista riscul de infectii.

- In timpul peelingului cu fenol sunt posibile disfunctii cardiace, asa ca se apeleaza la monitorizarea pacientului pe parcursul procedurii.

Peelingul chimic reprezinta o solutie buna daca intr-adevar ai probleme mari cu tenul. In general peelingul chimic este des folosit pentru a aduce intr-o stare buna o fata distrusa de razele solare, patata sau ridata. Nu apela la aceasta procedura fara a te consulta cu un dermatolog inainte si nu te grabi sa apelezi la aceasta procedura daca fata ta are doar mici probleme, ce pot fi rezolvate si prin alte metode mai simple si mai naturale. Peelingul chimic are atat avantaje, cat si dezavantaje, dar rezultatele pot fi pe masura sacrificiului.

Vezi si
Vitamina C lipozomală: ce este și cum acționează
Vitamina C lipozomală: ce este și cum acționează
Raluca Margean | Miercuri, 08.05.2013
Articolul urmator »
Laser CO2: beneficii și recomandări
Laser CO2: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Miercuri, 27.12.2023
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (11)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
13 tunsori de toamnă pe care să le încerci în 2024
Andreea Baluteanu | Vineri, 11.10.2024

Ne găsești pe