Pleoape inflamate: cauze, simptome, tratament si prevenire

Pleoape inflamate: cauze, simptome, tratament si prevenire
Geanina Ichim
Miercuri, 17.04.2013 | Actualizat Vineri, 17.03.2023

Pleoapele inflamate sau pleoapele umflate apar atunci când există o umflătură sau exces de lichid în țesuturile conjunctive din jurul ochilor. Atât pleoapele superioare, cât și cele inferioare sunt afectate, iar în anumite cazuri poți simți dureri la nivelul ochilor.

Cauzele acestei afecțiuni sunt infecțiile, leziunile sau traumatismele oculare, dar cele mai frecvente sunt alergiile. În cazul în care simptomele persistă, se agravează sau se modifică, este important să mergi la medic, pentru un examen de ochi amănunțit.

Cuprins

Simptomele pleoapelor inflamate

Inflamarea pleoapelor este un simptom al unei cauze de bază, cum ar fi o alergie sau o infecție. Pleoapele umflate care indică o afecțiune, sunt însoțite de unul sau mai multe dintre următoarele semne:

  • iritarea ochilor, cu senzația de mâncărime;
  • lăcrimare excesivă, ochi umezi;
  • obstrucționarea zonei de vizibilitate, în funcție de gradul de umflare;
  • înroșirea pleoapelor;
  • înroșirea ochilor și inflamarea conjunctivei (membrana mucoasă care acoperă suprafața internă a pleoapelor și suprafața anterioară a globului ocular);
  • scurgerea unei substanțe din ochi;
  • uscarea sau exfolierea pleoapelor;
  • edem facial;
  • pierderea genelor;
  • febră și durere de cap;
  • durere, mai ales în cazul infecțiilor.

Ce cauzează pleoape inflamate?

Există numeroase cauze ale inflamării ochilor, care variază de la o ușoară alergie până la infecții care pot pune în pericol vederea.

1. Alergiile oculare apar atunci când sistemul imunitar reacționează în mod exagerat la o substanță străină, numită alergen, motiv pentru care pleoapele se umflă. Cele mai comune cauze sunt polenul, praful, părul animalelor de companie, picăturile pentru ochi, lentilele de contact și machiajul. Aceste alergii pot duce la dilatarea și umflarea vaselor de sânge de la ochi, la mâncărimi și la ochi roșii și aposi.

2. Conjunctivita este inflamația mucoasei de la suprafața ochiului (conjuctiva), care poate duce la umflarea pleoapelor, mâncărime, lăcrimarea și înroșirea ochilor.

3. Urciorul apare de obicei sub forma unui cucui umflat și roșu, la marginea pleoapei, din cauza unei infecții bacteriene. Această afecțiune poate provoca umflarea întregii pleoape, care este de obicei sensibilă la atingere.

4. Salazionul este o afecțiune care seamănă cu urciorul, însă în acest caz cucuiul crește la distanță de marginea pleoapei. Pleoapa se umflă în urma blocării canalului de excreție al glandelor sebacee.

5. Leziunile oculare provocate de un traumatism în zona ochilor, inclusiv o contuzie la nivelul pleoapelor sau o traumă cauzată de chirurgia cosmetică pot declanșa inflamarea pleoapelor.

6. Lentilele de contact pot irita ochii doar în cazul îngrijirii necorespunzătoare. Umflarea pleoapelor poate fi provocată de purtarea lentilelor murdare sau deterioarate și de păstrarea lor într-o cutie necorespunzătoare.

7. Blefarita este o inflamație a pleoapelor cauzată, de obicei, de funcționarea defectuoasă a glandelor sebacee. Această afecțiune este caracterizată de pleoape umflate și dureroase, care pot fi însoțite de pierderea genelor și de cojirea pleoapelor. Blefarita este o boală cronică, prin urmare simptomele pot fi ameliorate cu tratamentul adecvat și cu o igiena corectă, însă nu va fi niciodată pe deplin vindecată.

8. Celulita orbitală este o infecție bacteriană rară, dar gravă a țesuturilor din jurul ochilor, care duce la umflarea dureroasă a pleoapelor superioare și inferioare, eventual și a sprâncenelor și obrajilor. Alte simptome includ ochi bulbucați, scăderea vederii, febra, dureri oculare în momentul mișcării ochilor. Celulita orbitală este o urgență medicală care necesită tratament cu antibiotice pentru a preveni deterioarea nervului optic, pierderea permanentă a vederii sau alte complicații grave.

9. Herpesul ocular provoacă inflamații și, uneori, cicatrici ale corneei. Printre simptome se numără ochii de culoare roz, leziuni dureroase la nivelul pleoapelor, vedere încețoșată și ochi umflați. Tipurile de herpes pot varia de la o infecție ușoară până la o problemă gravă de sănătate care ar putea duce la un transplant de cornee sau chiar la pierderea vederii.

10. Boala Basedow-Graves-Parry este cea mai frecventă cauză de hipertiroidism și constă în secreția exagerată de hormon tiroidian. Aceasta are trei manifestări simptomatice majore: hipertidoidie cu gușă difuză, oftalmopatie și dermopatie. Cele trei manifestări pot să nu apară împreună, iar evoluția lor poate fi independentă. În ceea ce privește tulburarea oculară, boala Graves este de multe ori asociată cu pleoape umflate, ochi bulbucați, vedere dublă și deplasarea anormală în jos a pleoapelor. Dacă prezinți oricare dintre aceste simptome, consultă un medic pentru diagnosticul corect și pentru tratament.

Tratamentul pleoapelor umflate

Tratamentul pleoapelor umflate depinde în primul rând de cauza lor. Un oftalmolog îți poate recomanda sau poate prescrie medicamentele potrivite, cum ar fi picăturile pentru ochi.

1. În cazul alergiilor, pentru ameliorarea simptomelor vei primi picături antihistaminice pentru ochi sau medicamente contra alergiilor. Pentru alte cauze, cum ar fi infecția cu herpes sau conjunctivita, poți primi antibiotice, picături sau unguente antivirale sau antiinflamatorii.

2. Afecțiunile minore care provoacă inflamarea pleoapelor pot fi tratate acasă. Evită în primul rând să-ți freci ochii, pentru că acest lucru îți va agrava starea. Dacă porți lentile de contact, renunță la ele până când se rezolvă problema.

3. Evită aplicarea oricărui tip de machiaj pe față, pentru că pleoapele se pot irita și mai mult.

4. Stropește-ți pleoapele închise cu apă rece și aplică comprese înmuiate în apă cu gheață, care vor reduce inflamația și vor contracta vasele de sânge.

5. Poți diminua umflăturile din jurul ochilor tamponând pielea cu o bucată de tifon îmbibată în lapte.

6. Răcește și feliază un castravete, apoi așază pe pleoapele închise câteva felii, pe care le lași să acționeze timp de zece minute.

7. Aplică pe pleoapele umflate pliculețe de ceai verde, negru sau de mușețel și lasă-le aproximativ zece minute. Pregatește-le prin scufundarea lor în apă rece timp de 15 minute, apoi stoarce lichidul în exces. În cazul în care vă confruntați cu pleoape căzute puteți citi mai multe detalii în acest articol.

Comprese pentru pleoape umflate

Atât compresele reci, cât cele calde sunt recomandate pentru tratarea pleoapelor umflate.

Temperaturile scăzute ajută la reducerea roșeață prin micșorarea vaselor de sânge din pielea din jurul ochilor. De asemenea, amorțesc durerea, reduc la minimum umflarea, ajută la atenuarea mâncărimii și arsurilor ochilor.

Compresele calde sunt folosite pentru a calma durerile, îmbunătăți circulația, reduce inflamația și ajuta la vindecarea rănilor. O compresă caldă este deosebit de utilă pentru tratarea sindromului de ochi uscat cauzat de disfuncția glandei Meibomian, dar este  recomandată și în cazul blefaritei, conjunctivitei și chiar a hematomului periorbital.

Dacă te simți mai confortabilă cu compresele calde, le poți folosi pe acestea.

Pune o cârpă curată sub apă caldă, apoi aplic-o pe ochi. Fă acest lucru de două ori pe zi timp de 15 minute pentru a ajuta la reducerea scurgerilor și crustelor și pentru a scăpa de orice ulei care ar putea bloca glandele.

După utilizarea compresei calde,  poți folosi o soluție salină pentru a clăti zona, în special dacă ai scurgeri sau crustă în jurul ochiului sau în gene.

Pentru a crește eficiența compreselor calde, poți folosi ceaiuri sau câteva picături de extracte din plante și tincturi. De exemplu, poți folosi mușețel sau ceai verde, extract de usturoi sau echinacea, deoarece acestea au proprietăți antibacteriene. Dar, ai grijă ca în timpul aplicării compreselor să ții ochii închiși și fii conștientă de faptul că unele ierburi pot irita pielea.

Dacă nu-ți plac compresele umede, poți opta pentru comprese calde uscate. Pentru acest lucru, umple o șoseată curată cu orez nefiert, leag-o bine la capăt și întrodu-o în cuptorul cu microunde timp de aproximativ 30 de secunde. Dacă ți se pare suficient de caldă, aplic-o cu atenție pe ochi timp de 5-20 de minute.

Intervenții estetice care te ajută să scapi de pleoapele umflate

Blefaroplastia este intervenția chirurgicală care te poate ajuta să scapi de pleoapele umflate, dar și de alte probleme precum: pleoapă căzută, exces de țesut adipos la nivelul pleoapelor, încrețirea pleoapei inferioare, înfundarea pleoapei inferioareși altele.

Procedura chirurgicală se face în mare parte sub anestezie locală și , de obicei, persoana operată se poate întoarce acasă în aceeași zi.

Înainte de operație pacienta trebuie să facă un set de analize de sânge, pentru a vedea dacă există o infecție sau tulburări de coagulare. De asemenea, este nevoie de un istoric al bolilor personale și familial și de un control oftalmologic. În plus, nu trebuie administrate medicamente antiinflamatorii sau aspirină înainte de intervenție deoarece există risc de sângerare.

După operație, pot apărea dureri, însă acestea sunt de obicei reduse și cedează la un calmant obișnuit. Se va aplica gheață la nivelul ochilor în primele 24-48 de ore, pentru a reduce sângerarea, vânătăile și edemul în zona respectivă. De asemenea, se va prescrie un tratament cu antibiotic cu spectru larg timp de 7 zile și analgezice împotriva durerii.

Cum previi inflamarea pleoapelor?

Pentru a preveni inflamarea pleoapelor, în primul rând trebuie să verifici dacă ești alergică la ceva, mai ales dacă ți se umflă des pleoapele. Dacă știi la ce ești sensibilă, te vei putea proteja, limitând expunerea la alergenii specifici.

Persoană cu ochi albaștri
Sursa foto: Pexels.com

1. Alege produse de machiaj și de înfrumusețare hipoalergenice și fără parfum. Înainte de a utiliza un produs, fă un test pe interiorul încheieturii mâinii pentru a exclude orice reacție alergică.

2. Când utilizezi picături pentru ochi, alege-le pe cele fără conservanți. Chiar dacă aceștia inhibă dezvoltarea bacteriilor, unele persoane pot fi alergice la conservanți.

3. Demachiază-te întotdeauna înainte de culcare pentru a preveni blocarea glandelor din zona pleoapelor. Folosește produse de machiaj pe bază de minerale.

4. Stai pe pernă atunci când dormi. Menținerea capului ridicat mai sus decât corpul descurajează acumularea de lichid în zona ochilor pe timpul nopții. De asemenea, de câte ori este posibil, dormi pe spate.

5. Dacă porți lentile de contact, minimizează riscul de infecții sau iritații prin practicarea tehnicilor adecvate de igienă. Înlocuiește-ți frecvent lentilele de contact și suportul în care le păstrezi.

Urmează aceste sfaturi și vei reuși să tratezi și să previi inflamarea pleoapelor. La final, cu siguranță, îți vei dori să mergi la shopping pentru a-ți ridica moralul și a-ți îmbogăți garderoba cu accesorii originale.

Ce înseamnă dacă ai arcada umflată?

Această problemă poate apărea dacă ai suferit un traumatism la nivelul ochiului. În urma loviturii, pleoapa și întreaga arcadă se pot umfla. Dacă arcada este umflată fără ca tu să fi suferit vreun accident, prezintă-te de urgență la medic.

În concluzie, persoanele care se confruntă cu pleoape umflate, fie că este vorba de cele superioare sau inferioare, ar trebui să solicite asistență medicală. Dacă ți se umflă pleoapele în mod regulat, cauza ar putea fi o alergie la produsele cosmetice sau de îngrijire. Pentru diagnosticul corect, consultă un medic oftalmolog, ca să te asiguri că nu este vorba de o afecțiune mai gravă a ochilor.

Vezi si
Sculptra: ce este și cum acționează
Sculptra: ce este și cum acționează
Raluca Margean | Miercuri, 17.04.2013
Radiofrecvența facială: beneficii și recomandări
Radiofrecvența facială: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Miercuri, 17.04.2013

Surse foto: iStock, Pexels.com

Surse articol: healthline.com

Articolul urmator »
Ce sunt ridurile marionetă și cum previi apariția lor
Ce sunt ridurile marionetă și cum previi apariția lor
Raluca Margean | Joi, 16.05.2024
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (115)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Laser CO2: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Miercuri, 27.12.2023
Morpheus 8: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Luni, 05.02.2024
MIhai (anonim)
5 ianuarie 2014 06:06

Multumesc pentru sfat , sper sa mearga ..

Ne găsești pe