Orjeletul (ulciorul) si salazionul - simptome, diagnostic si tratament

Orjeletul (ulciorul) si salazionul - simptome, diagnostic si tratament

Vesel Teodora

Orjeletul sau ulciorul reprezinta infectia unei glande sebacee de la nivelul pleoapei, ce inconjoara baza unei gene. Initial apare ca o mica umflatura rosie, moale, care dupa 3 zile se sparge, dreneaza si se vindeca in aproximativ o saptamana.

Salazionul este o inflamatie a glandelor sebacee profunde de la nivelul pleoapelor. Salazionul se dezvolta de obicei lent pe parcursul a 2-3 saptamani, in general fara durere oculara.

Desi pare ca ar fi aceeasi afectiune, nu este deloc asa. Orjeletul (ulciorul) este o infectie superficiala, iar salazionul este asociat unei inflamatii profunde. Asadar cauzele si tratamentul vor fi diferite.

Cauzele orjeletului si salazionului

Cauza ulciorului este deseori necunoscuta, dar poate aparea datorita:
- frecatului pleoapei, iritand glandele sebacee;
- mainilor murdare, bacteriile de la nivelul mainii putand cauza infectia;
- unor produse cosmetice: rimelul si creionul de ochi. 

Salazionul se poate dezvolta dintr-un orjelet intern care nu dreneaza si nu se vindeca. Cand porii glandelor sebacee sunt blocati poate aparea salazionul.

Simptomele orjeletului si salazionului

Atat orjeletul cat si salazionul au aproape aceleasi simptome.

La nivelul pleoapei, baza unei gene se inflameaza, apare durerea, roseata si se poate extinde. Pielea pleoapei si membrana conjunctivala adiacenta prezinta o coloratie rosiatica.

Alte simptome prezente la pacientii cu orjelet: lacrimatie abundenta, durere acuta localizata la nivelul pleoapei. De obicei, orjeletul abcedeaza dupa 72 de ore de la declansarea procesului inflamator; dupa eliminarea puroiului, acesta se poate vindeca spontan, daca nu intervin alte complicatii.

Salazionul tinde sa creasca mai lent si mai profund in pleoapa decat ulciorul, in general necauzand durere si putand persista cateva luni. Salazionul poate forma un chist sub piele, mai ales cand porii glandelor sunt blocati si continutul se constituie in interiorul glandei. Inflamatia si tumefierea se pot extinde la zona inconjuratoare ochiului, chiar pana la nivelul sprancenelor. Se poate extinde suficient de mult pentru a cauza probleme de vedere.

Diagnosticul orjeletului si salazionului

Este dificil de diferentiat ulciorul de salazion. Ambele se diagnosticheaza prin examinarea vizuala atenta a pleoapei. Daca exista o umflatura dura in interiorul pleoapei, aceasta este diagnosticata frecvent ca salazion.
Daca ulciorul nu se vindeca prin tratament ambulator, fluidul din interior poate fi examinat pentru determinarea exacta a bacteriei cauzatoare de infectie si acordarea unui tratament adecvat.

Tratamentul pentru orjelet si salazion

Tratamentul la domiciliu este de obicei suficient, aceste afectiuni nefiind grave.
ulcior

Acasa trebuie sa iti protejezi ochii de praf, sa te speli frecvent pe maini, sa nu-ti freci ochii, sa nu folosesti produse cosmetice sau lentile de contact si sa aplici comprese calde si umede pentru o vindecare mai rapida. Este cel mai indicat sa lasi ulciorul si salazionul sa treca de la sine, sa se sparga singur fara a-l "ajuta".

Daca tratamentul la domiciliu nu da rezultate, poate fi necesara prescrierea de unguente sau picaturi pentru ochi.

Este necesar consultul de specialitate daca:
- ulciorul devine foarte dureros, creste foarte repede sau continua sa dreneze puroi;
- este afectata vederea;
- dupa 3 zile ulciorul nu se amelioreaza;
- ulciorul se extinde, depasind exteriorul pleoapei, interiorul ei sau ajunge la globul ocular;

Daca infectia se extinde la nivelul pleoapei sau al sprancenei poate fi necesara asocierea unui tratament cu antibiotice orale. Acestea iti vor fi prescrise de medicul oftalmolog. Daca ai un ulcior foarte mare care nu se vindeca cu tratament sau un salazion suficient de voluminos pentru a afecta vederea, va trebui incizat de un specialist, pentru a se drena si vindeca. Dupa aceasta interventie va trebui sa utilizezi un unguent cu antibiotice sau picaturi oftalmice.

Preventia ulciorului si salazionului

Cea mai buna preventie a orjeletului si salazionului este o igiena riguroasa a mainilor. Trebuie sa eviti zonele intens poluate si cu mult praf, trebuie sa inlocuiesti cosmeticele, mai ales rimelul cel putin o data la 6 luni, sa iti protejezi ochii de praf si de poluantii din aer prin purtarea de ochelari de protectie. Daca unul din membrii familiei tale are aceasta afectiune (care poate fi contagioasa) nu folosi acelasi prosop, perna, etc. intrucat ai un risc de a face boala.

Bibliografie:
Spalon, Atlas of Clinical Ophthalmology

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.8 (33)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    maria (anonim)
    30 octombrie 2013 16:04

    buna.. eu am orjelet (ulciorul) de 2 luni si umpic si trebuie sa ma operez .. daca aveti vre-o solutie pentru mine va rog sami scrieti . orjeletul este intern pe ploapa de jos ..

    claudiu (anonim)
    7 octombrie 2013 16:04

    buna dana, am si eu salazion, am fos operat o data si a reaparut la 6 luni pe aceeasi pleopa, nu as mai vrea sa ma operez, ce fel de ceai bei tu? sau unde sa gaseste? te rog mult! astept raspuns!

    monica nicolae (anonim)
    9 februarie 2013 15:03

    n-am auzit pana acuma ca de la alimentatie se poate forma un salazion...salazionul s formeaza datorita faptului ca nu comsumam alimente bogate in vitamine si nu ne hidratam cum trebuie,sa nu mai vorbesc de faptul ca demachierea ochilor joaca un rol foarte important..cand mi-a aparut prima oara a fost o mica umflatura,initial crezand ca e un ulcior..mi am cumparat unguente de la farmacie dar acesta nu trecea..am mai asteptat de la sine sa treaca dar nu..m-am dus la un oftalmolog si mi-a zis ca e un salazion iar acesta trebuie operat..mi-a fost frica de operatie si am incercat toate solutiile si creme posibile pentru ochi..eram foarte deranjant aceasta umflatura deaorece era vizibila si inestetica,pana cand mi-am luat inima in dinti si m-am dus la o doctorita chirurg foarte buna care m-a operat..mi s=a facut o injectie cu anestezie care doare foarte putin apoi ti se scoate acel chist..in total a durat vreo 10-15 minute..dupa care mi-a pus un pansament si am stat cu el 6 zile pana in momentul cand trebuia sa-mi scoata ata...acum sper sa nu imi mai apara si voi fi foarte atenta in alimentatie..daca aveti aceasta problema si nu va trece cu lunile duceti-va sa fa operatie deoarece nu doare..si aveti grija sa luati cat mai multe vitamine..a si c in special!!!

    dana (anonim)
    2 februarie 2013 22:10

    buna ziua vreau sa va zic ca am fost operata de 3 ori de salazion si nu am scapat dar am gasit la un magazin de naturiste un ceai OFTALMIC care vreau sa va zic e foarte bun beti o cana sau doua in fiecare zi si puneti comprese calde pe ochi am facut asta 2luni si a trecut au mai aparut dar am facut la fel si e mult mai bine pt ca nu mai ma duc la operatii ma simt mai bine si am foarte mare grija de igiena ochilor chiar daca nu am nimic ma spal de 2 ori pe saptamana cu ceai pt ca salazionul o data operat reapare va zic pt ca ma lupt cu asta tot timpul MULTA SANATATE

    adriana (anonim)
    13 iulie 2012 17:05

    eu am salazion si mi-a spus medicul ca nu scap fara operatie. ati gasit alta metoda ca nu as vrea sa ma operez?

    marinela (anonim)
    29 martie 2012 17:05

    buna ziua sunt mama unei fetite de 2 ani si 9luni a fost diacnosticata in ianuarie cu orjelet ascuns ni sa dat netacin si comprese calde dupa 2 saptamani sa localizat extern am fost iar la dc si ni sa spus ca trebuie incizat ni sa dat tobradex pic si unguient ca are si un inceput de conjunctivita.totusi nu dorim sa ajungem la incizat ptr ca i se face anestezie totala si pe cine am mai intrebat dupa icizie a mai avut orjelete si mai severe .as dori un sfat un tratament ceva eficient.va multumesc.