De ce apar fire de păr în barbă la femei: 3 lucruri de știut

De ce apar fire de păr în barbă la femei: 3 lucruri de știut

Redactor Raluca Margean

Toate femeile se pot confrunta, la un moment dat, cu fire de păr pe bărbie. Uneori, pot apărea și fire de păr mai groase și mai închise la culoare, însă acest fenomen este normal și se datorează schimbărilor hormonale sau înaintării în vârstă. Totuși, dacă observi apariția excesivă a părului facial întunecat și gros, poate fi vorba de un dezechilibru hormonal semnificativ sau de anumite afecțiuni medicale. Află din acest articol de ce apar fire de păr în barbă la femei, când trebuie să te îngrijorezi și ce poți face pentru a scăpa de el!

Cauzele apariției părului în barbă la femei 

Prezența părului în barbă la femei este absolut normală. Ele au, în general, un păr mai subțire, mai fin și cu o culoare mai deschisă decât cel al bărbaților, iar acest lucru se datorează faptului că femeile dețin în organism o cantitate semnificativ mai mică de hormoni masculini, comparativ cu bărbații. Hormonii masculini (testosteronul) sunt, în principal, responsabili pentru tipul firului de păr.

Există două tipuri de foliculi de păr:

  • Părul vellus - părul fin, ca un puf. Acesta are rolul de a ajuta la reglarea temperaturii corpului.
  • Firele de păr terminal - care sunt mai lungi, mai aspre și mai adânc înrădăcinate.

Testosteronul transformă părul vellus în păr terminal, prin activarea receptorilor din foliculii de păr. Acest lucru se întâmplă tuturor, atât femeilor, cât și bărbaților, în special în perioada pubertății. Totuși, deoarece bărbații au o cantitatea mai mare de testosteron, aceștia vor avea mai multe fire de păr terminal decât femeile.

Nivelurile hormonale se schimbă de-a lungul vieții, pe măsura înaintării în vârstă, atunci când crești în greutate, în timpul sarcinii sau la menopauză.  Chiar și un dezechilibru hormonal ușor poate determina apariția mai multor fire de păr terminal în locuri în care nu te aștepți, inclusiv în bărbie.

Tipul de păr facial depinde nu doar de dezechilibrele hormonale și de vârstă, ci și de genetică. Studiile au arătat că diversele grupuri rasiale pot avea niveluri diferite de hormoni masculini, și, prin urmare, păr corporal și facial diferit. În general, foliculii de păr sunt unici pentru fiecare persoană și rata de creștere a acestora variază de la un caz la altul.

Când ar trebui să îți faci griji că îți apare păr în barbă?

Așadar, dacă te-ai întrebat vreodată de ce apar fire de păr în barbă la femei, află că, în cele mai multe cazuri, acesta este un fenomen normal. Totuși, există situații când prea mult păr terminal în bărbie poate fi un indiciu că suferi de o afecțiune medicală sau te confrunți cu un efect secundar al vreunui medicament.

Femeie care își studiază bărbia în oglindă

Iată care sunt bolile care pot provoca apariția excesivă a părului gros și întunecat pe bărbie:

  • Sindromul ovarului polichistic

Conform statisticilor,  până la 15% dintre femeile aflate la vârsta fertilă suferă de această afecțiune, care este cauzată de dezechilibre hormonale (creșterea nivelului de hormoni masculini). În general, moștenirea genetică se numără printre cauzele principale ale apariției sindromului ovarului polichistic, iar afecțiunea provoacă creșterea părului facial, menstruație neregulată, chisturi ovariene, probleme de fertilitate, creștere în greutate și acnee.

  • Probleme cu glanda suprarenală

Supraproducția hormonului suprarenal este, de cele mai multe ori, cauzată de tumori. Aceste probleme suprarenale pot provoca diverse simptome, inclusiv o voce groasă, păr facial și creșterea în greutate.

De asemenea, hiperplazia suprarenală congenitală cu debut tardiv este o afecțiune ereditară, care afectează glandele suprarenale și provoacă apariția firelor de păr în barbă la femei.  

  • Boala Cushing

Aceasta este o afecțiune cauzată de producția excesivă și eliberarea unei cantități crescute de cortizol în circulația sangvină. Sindromul Cushing provoacă dureri de cap, creștere în greutate, dereglări ale nivelului de zahăr din sânge și creșterea nivelului hormonilor masculini din corp.

  • Diabet

Dacă suferi de diabet, rezistența la insulină poate crește nivelul de testosteron din organism și, prin urmare, cantitatea de păr facial și corporal. Totuși, dacă boala este ținută sub control, există șanse mari ca părul să revină la normal.

Dacă nu ai găsit niciun răspuns la întrebarea ”De ce apar fire de păr în barbă la femei?”, trebuie să știi că, pe lângă afecțiunile menționate mai sus, anumite medicamente pot avea ca efecte secundare creșterea excesivă a părului din bărbie. Este vorba despre steroizii anabolizanți, testosteronul, ciclosporina (un imunosupresor) și alte medicamente pentru tratarea cancerului sau epilepsiei.  

Ce să faci dacă ai fire de păr în barbă?

Dacă ești îngrijorată de cantitatea părului aspru și întunecat din bărbie, ar trebui să consulți un medic pentru a stabili dacă este vorba de o problemă de sănătate. În funcție de rezultatul investigațiilor medicale, există mai multe metode de a scăpa de părul nedorit.

Când să mergi la doctor?

Specialiștii recomandă să mergi la un consult medical dacă observi creșterea bruscă și neobișnuită a părului de pe față, bărbie, abdomen sau alte zone ale corpului, însoțită de:

  • Îngroșarea vocii sau creștere bruscă în greutate;
  • Modificări ale menstruației (menstruație grea, ușoară, oprită);
  • Rărirea părului din cap;
  • Acnee;
  • Dureri de cap.

În cazul în care medicul descoperă că suferi de o anumită afecțiune, va recomanda un tratament adecvat. Acesta poate include:

  • Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorilor sau a chisturilor;
  • Schimbarea dietei și introducerea exercițiilor fizice pentru a echilibra nivelul hormonilor;
  • Administrarea medicamentelor pentru ajustarea nivelului de androgeni (de exemplu pilule contraceptive hormonale sau metformină pentru sindromul ovarului polichistic).

Cum scapi de părul din bărbie?

Există mai multe opțiuni pentru îndepărtarea părului nedorit din bărbie, dintre care se disting următoarele proceduri:

  • Electroliza. Această metodă folosește un curent electric pentru a distruge foliculii de păr și pentru a împiedica reapariția acestora în zona respectivă. Electroliza este efectuată de un dermatolog și poate necesita mai multe ședințe.
  • Laserul. Fotoepilarea sau epilarea cu laser este o procedură care folosește lasere pentru a distruge foliculii de păr. Îndepărtarea părului cu laser este de lungă durată, însă nu este recomandată persoanelor cu pielea mai întunecată, deoarece există un risc mai mare de posibile complicații care pot afecta pigmentarea pielii.Epilare cu laser pe față
  • Smulgerea părului cu penseta. Aceasta este o metodă la îndemâna tuturor, însă are un efect temporar și nu împiedică reapariția firelor de păr.
  • Epilarea cu ceară. Această opțiune presupune aplicarea unei tip special de ceară pentru îndepărtarea părului. Procedura poate fi dureroasă și este tot pe termen scurt. În plus, poate irita pielea.
  • Alte metode de îndepărtare a părului. Acestea includ bărbierirea cu lama de ras sau aplicarea de creme depilatoare.  

Așadar, dacă ai fire de păr mai groase și mai închise la culoare în bărbie, cel mai probabil suferi de un dezechilibru hormonal. Este important să consulți un medic pentru mai multe investigații și, dacă nu este vorba despre o afecțiune medicală serioasă, poți scăpa ușor de firele nedorite prin metodele specificate în acest articol. Ține cont de informațiile prezentate și, după ce ai aflat de ce apar fire de păr în barbă la femei, citește și: Cum scap de părul de pe față: 4 remedii naturale cu miere și lămâie

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Healthline.com Medicalnewstoday.com

Articolul urmator
Fațete dentare: indicații, avantaje și dezavantaje
Fațete dentare: indicații, avantaje și dezavantaje
Ce culoare de păr ți se potrivește în această primăvară?
Incepe quiz
Ce culoare de păr ți se potrivește în această primăvară?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.