Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice

Redactor Divahair.ro

Sindromul de ovar polichistic, mai scurt SOPC, afectează între 5 și 18% din femeile aflate la vârsta reproductivă! 

Sindromul ovarelor polichistice este o formă de disfuncție ovariană, care are efecte negative hormonale și metabolice asupra întregului organism. 

Prezența chisturilor ovariene nu este obligatorie pentru diagnostic, iar pe de altă parte se știe că peste 20% din femei pot avea aspect ecografic de ovare polichistice fără să asocieze vreo disfuncție ovariană.

statistica rata fertilitatii

Ca orice sindrom, această afecțiune trebuie înțeleasă ca o asociere între mai multe semne (sunt suficiente 2 din următoarele 3):

1. Menstruații neregulate sau întârziate sistematic (oligomenoree) până la întrerupere (amenoree), având ca substrat lipsa ovulației (anovulație); de aici INFERTILITATEA.

2. Dezechilibru hormonal ovarian cu producție în exces de hormoni de tip masculin:
-hiperandrogenism:

• pilozitate facială (hirsutism),
• coșuri (acnee),
• ten gras (seboree),
• căderea părului până la chelie (alopecie).

La analize hormonale apare un exces de testosteron (hiperandrogenemie);

3. Numeroase microchisturi (peste 12 chisturi sub 1 cm dimensiune) sau ovare mărite depistabile ecografic în prima săptămână de la debutul menstruației; aceste chisturi sunt nedureroase și reprezintă foliculi ovarieni care nu s-au dezvoltat suficient pentru a produce ovulație.

Peste 75% din femeile cu pilozitate mai accentuată și 80-90% din femeile cu întârzieri ale ciclului menstrual au acest sindrom.

Nu de puține ori însă se trece prea ușor peste restul de 10-25%, procente ce cuprind variate cauze care nu țin de ovare (hiperplazie adrenală congenitală, hiperprolactinemie, acromegalie, sindrom Cushing, disfuncții tiroidiene, tumori secretante de hormoni androgeni, etc) dar se pot manifesta clinic și ecografic la fel ca și SOPC.

Din acest motiv, este importantă evaluarea endocrinologică completă înaintea deciziei de tratament.

Peste 60% din femeile cu SOPC sunt supraponderale sau obeze, relația între SOPC și obezitate fiind bilaterală (favorizare reciprocă); femeile obeze cu SOPC au de obicei un sindrom mai agresiv, cu impact mai mare metabolic și asupra fertilității.

Un alt element important și prea des ignorat este că SOPC nu reprezintă doar un dezechilibru hormonal ovarian, ci un dezechilibru metabolic general al organismului, cu predispoziție la diabet zaharat, creșteri ale grăsimilor în sânge (dislipidemii) și răsunet cardio-vascular.

În 2016, în Germania s-a realizat un studiu pe 3602 femei cu SOPC. Acestora li s-a administrat 4g mioinozitol și 400 µg acid folic pe zi timp de 3 luni.

După aceste 3 luni la 70% dintre femei ovulația a fost restaurată, iar 545 dintre acestea au obținut o sarcină! După 12 săptămâni de tratament nivelul de testosteron s-a înjumătățit, relevând astfel efectul benefic al mioinozitolului la pacientele cu SOPC!

Pentru detalii despre produs, Click Aici.

MYO-SUN PLUS - Feminitate înainte de toate!

MYO-SUN PLUS conține:
• Mio-inozitol – 2g
• N-acetilcisteină – 200mg
• Vitamina D3 – 10 µg
• Quatrefolic®-556 µg (echivalent la 300 µg folat)

Mod de administrare MYO-SUN PLUS:

-2 plicuri pe zi (unul dimineața și unul seara) până la apariția sarcinii sau a efectelor dorite.

Pentru reducerea androgenismului, studiile au înregistrat rezultate satisfăcătoare după minim 6 luni de administrare. Produsul poate fi achiziționat din farmacii sau online aici.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (21)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.