Bai cu sare: terapie la tine acasa

Bai cu sare: terapie la tine acasa
Viorica Ghinea, redactor
Joi, 16.05.2013 | Actualizat Vineri, 17.03.2023

Băile cu sare sunt un remediu tradițional cu numeroase întrebuințări în medicina populară. Sarea reprezintă unul dintre cele mai vechi remedii din lume, deoarece conține un complex de substanțe minerale care aduce multe beneficii organismului. Specialiștii recomandă ca aceste terapii cu sare să se faca în saline. Dar poți să beneficiezi  de proprietățile sării și la tine acasă, printr-o baie care să te relaxeze și în același timp să te vindece de anumite afecțiuni.

Cuprins

Dacă îți dorești să te bucuri de beneficiile băilor cu sare, îți recomand să optezi pentru sare grunjoasă, deoarece conține peste 80 de substanțe minerale și oligominerale.

Află ce afecțiuni tratează băile cu sare!

Baia cu sare pentru răceală: cum o faci corect?

Tratamentul cu sare grăbește vindecarea organismului, devenind astfel un aliat de nădejde în lupta cu răceala și cu gripa. Ele calmează organismul și ameliorează durerile musculare, însă eficiența lor depinde de la o persoană la alta. Și inflamațiile de la nivelul gâtului provocate de răceală pot fi tratate cu sare. Adaugă două lingurițe de sare într-un pahar cu apă călduță și fă gargară de câteva ori pe zi.

Baie cu sare Epsom

Sare și lumânare pe masă
Sursa foto: Pexels.com

În ceea ce privește băile cu sare pentru răceală, iată cum trebuie să le pregătești corect:

1. Adaugă într-un lighean cu apă fierbinte (atât cât suporți) o cană cu sare grunjoasă și amestecă puțin.

2. Bagă picioarele în apă până la glezne și relaxează-te timp de 10-15 minute.

3. La sfârșit, îți pui niște șosete moi și te bagi în pat cu o cană de ceai de măcese. Fă băi cu sare la picioare în fiecare seară, până îți trece răceala sau gripa.

Dacă băile nu te storc de energie, îți poți umple toată cada cu apă caldă, în care să adaugi 2 căni de sare Epsom. Poți adăuga în apă ulei de cocos și uleiuri esențiale precum lavandă și mușețel, acestea fiind benefice pentru relaxare. De asemenea, unele cercetări sugerează că uleiul de eucalipt poate fi de folos împotriva virusurilor respiratorii superioare și poate ajuta la ușurarea congestiei. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma beneficiile uleiurilor esențiale împotriva răcelii. 

Baie cu ghimbir

Pe lângă tradițională baie simplă cu sare, poți încerca o baie cu ghimbir. Potențialele sale beneficii sunt: stimularea transpirației (ceea ce poate ajuta corpul să scape de toxine) și reducerea durerilor musculare.

Iată cum o pregătești:

1. Amestecă 1/3 cană de sare Epsom, 1/3 cană de sare de mare și 3 linguri de ghimbir măcinat. Poți adăuga și 1/3 cană de bicarbonat de sodiu, dacă vrei,apoi toarnă amestecul într-o baie caldă.

2. Pe măsură ce baia se umple, adaugă și o cană de oțet de mere.

3. Fă baie timp de până la 45 de minute și bea apă în timp ce te îmbăiezi. Această baie poate fi extrem de deshidratantă, de aceea este important să bei apă înainte, în timpul băii, dar și după baie, pentru a-ți umple aportul de lichide.

Baie cu sare Epsom și ulei de eucalipt

Această baie are ca potențiale beneficii: ameliorarea congestiei nazale, reducerea inflamațiilor și durerilor musculare. Iată cu o pregătești:

1. Adaugă 1 cană de sare de mare, 1 cană de sare Epsom și 10 picături de ulei de eucalipt în apă caldă. Poți adăuga și până la 2 căni de bicarbonat de sodiu, dacă vrei. Amestecă bine apa, până se dizolvă sarea.

2. Fă baie timp de 12 -40 de minute.

Vindecă reumatismul prin băile cu sare

Dacă ai dureri reumatice, pregătește-ți o baie fierbinte în care să pui aproximativ un kilogram de sare grunjoasă. Se amestecă până se dizolvă. Temperatura apei trebuie să fie menținută la 36-37 de grade Celsius. Această baie cu sare nu trebuie să dureze mai mult de 30 de minute. Repetă terapia la 3-4 zile.

De asemenea, poți să faci doar băi locale pentru zonele afectate de reumatism. Tot ce trebuie să faci este să le ții în apă fierbinte (la limita suportabilului) cu sare de două ori pe zi și să masezi apoi cu un unguent special pentru astfel de dureri. Durerile se vor ameliora și cu timpul le vei simți mai rar.

Băi cu sare pentru dermatoze infecțioase 

Băile cu sare reprezintă un remediu minunat în tratarea infecțiilor bacteriene. La un litru de apă se pun 7 linguri de sare și se amestecă până se dizolvă. O astfel de baie previne iritarea pielii, o protejează și o hrănește în profunzime.

De asemenea, poți să faci și tamponări ușoare cu o soluție preparată din 250 ml apă și o lingură cu sare. După ce faci duș, pune comprese pe zonele afectate.

Tratează infecțiile urinare prin băi cu sare

Fă în fiecare seară o baie de șezut cu sare până vindeci afecțiunea. Pune cinci linguri de sare grunjoasă la litru. Pentru fiecare litru de apă în plus, mai adaugi cinci linguri de sare. Temperatura apei trebuie să fie în jur de 37-38 de grade Celsius.

Cadă de baie cu apă și sare
Sursa foto: Pexels.com

După baie este indicat să te bagi în pat și să stai la căldură. De aceea, băile sunt recomadate seara, deoarece după ce le faci trebuie să eviți frigul.

Băi cu sare pentru durerile musculare

Pune în apa din cadă aproximativ un kilogram de sare grunjoasă pentru a calma durerile musculare. Stai în această apă în jur de 20-30 de minute pentru rezultate cât mai bune. La final, clătește-te cu apă curată pentru a îndepărta sarea de pe corp. Pentru a scăpa complet de tensiunea musculară va trebui să repeți această baie.

Ce beneficii mai aduc băile cu sare?

Băile cu sare aduc mai multe avantaje în același timp, reușind să trateze multe afecțiuni.

  • au efecte calmante asupra diverselor dureri;
  • stimulează circulația sanguină;
  • au efecte dezinfectante și antiinflamatorii asupra diverselor afecțiuni ale pielii;
  • băile cu sare sunt tratamente adjuvante în afecțiunile ginecologice. Aplică tratamente locale dacă suferi de anexită sau metroanexită. La un litru de apă adaugi cinci linguri de sare și câteva picaturi de tinctură de iod;
  • înlătură stările de insomnie dacă adaugi în apa de baie jumătate de kilogram de sare grunjoasă și câteva picături de uleiuri esențiale calmante;
  • pielea devine mai frumoasă dacă o exfoliezi ușor cu sare grunjoasă în timp ce faci baie. La final pielea ta va fi mai curată, fermă și fină la atingere;
  • băile cu sare înlătură oboseala și calmează nervii. Tot ce trebuie să faci este să adaugi în apa de baie 500 g de sare și câteva picături de ulei esențial de mentă, brad, lavandă sau portocală, în functie de preferințe. Închide ochii și relaxează-te timp de 20 de minute. Pentru o atmosferă mai plăcută, poți să aprinzi și câteva lumânări.

Băi cu sare: contraindicații

Băile cu sare sunt, în general, sigure pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a face o astfel de baie.

De exemplu, unele persoane pot dezvolta reacții alergice, precum erupție cutanată sau urticarie. De asemenea, persoanele care au infecții, răni deschise sau alte probleme de piele (psoriazis, acnee sau dermatită atopică), ar trebui să evite utilizarea sărurilor de mare în baie.

În general, femeile însărcinate pot face băi cu sare Epsom. Cu toate acestea, trebuie să știi că astfel de băi prezintă riscul de supraîncălzire. Iar dacă temperatura corpului unei persoane însărcinate crește prea mult, poate dăuna fătului.

Așadar, principalele beneficii ale băilor cu sare sunt relaxarea și detensionarea mușchilor, fiind de folos în tratarea mai multor afecțiuni. Ține cont de contraindicații și profită de avantajele pe care ți le aduc băile cu sare. Tratează-te și relaxează-te în același timp într-o atmosferă dedicată frumuseții și sănătății tale.

Citește și: Sarea roz de Himalaya: Beneficii pentru organism

Surse foto: iStock.com, Pexels.com

Surse articol: Healthline.com

Articolul urmator »
Cuticule uscate: cauze și tratament
Cuticule uscate: cauze și tratament
Raluca Margean | Joi, 25.01.2024
Incepe quiz
Ai nevoie de terapie în cuplu?
Ai nevoie de terapie în cuplu?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (135)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
mihai mihai (anonim)
17 ianuarie 2014 07:07

sint f.f.bune aceste bai,eu le-am facut la BALTATESTI-NEAMT si ma-am simtit f.bine.

Ne găsești pe