Aromaterapie cu uleiuri esențiale: ghid complet pentru începători
Se spune că aromaterapia cu uleiuri esențiale poate avea un efect benefic asupra sănătății, ajutând la aproape orice, inclusiv ameliorarea durerilor de cap și gât, reducerea crampelor stomacale sau tratarea insomniei. Află din acest articol cum funcționează aceste extracte puternice de plante și care sunt beneficiile lor potențiale pentru sănătate!
- Ce este aromaterapia?
- Cum funcționează aromaterapia cu uleiuri esențiale?
- Ce proprietăți au uleiurile esențiale?
- Cum se face corect aromaterapia cu uleiuri esențiale?
- Poți ingera sau vapa uleiurile esențiale?
- Cele mai bune uleiuri esențiale
- Ce uleiuri esențiale pot cauza iritații?
- Când este indicată aromaterapia?
Ce este aromaterapia?
Aromaterapia este o practică de medicină alternativă complementară, care utilizează uleiurile esențiale pentru a promova relaxarea și a induce un sentiment de bunăstare. În acest fel, se creează un mediu propice pentru vindecare fizică.
Uleiurile esențiale au fost folosite pentru beneficiile lor terapeutice încă din cele mai vechi timpuri, de pe vremea perșilor și egiptenilor antici. În lumea occidentală, la sfârșitul anilor 1920, chimistul francez René-Maurice Gattefossé a început să analizeze în detaliu proprietățile chimice ale uleiurilor esențiale, după ce a descoperit efectele benefice ale uleiului de lavandă pentru arsuri.
În prezent, deși aromaterapia cu uleiuri esențiale este utilizată pe scară largă, oamenii de știință încă mai încearcă să înțeleagă cum funcționează aceste extracte puternice de plante. Multe studii au fost realizate pentru a urmări efectele uleiurilor aromatice împotriva stresului, durerii, stărilor de greață și vărsături, somnului, stărilor de anxietate și depresie.
Cum funcționează aromaterapia cu uleiuri esențiale?
Plantele au în compoziția lor materiale structurale și fitochimice, care sunt benefice pentru sănătatea omului. Pentru a extrage acești compuși din plante și a forma uleiurile esențiale se folosește presarea sau metoda prin aburire.
După obținerea uleiurilor, acestea pot fi inhalate sau diluate cu un ulei purtător pentru aplicare directă pe piele.
1. Prin inhalare
Atunci când sunt inhalate, moleculele parfumate din uleiurile esențiale ajung de la nervii olfactivi direct la creier, având un efect în mod special asupra amigdalei, centrul emoțional al creierului. De exemplu, în urma mai multor cercetări științifice, s-a descoperit că lavanda stimulează creierul în mod similar cu unele medicamente sedative. Cu toate acestea, oamenii de știință spun că sunt necesare studii mai ample și pe o perioadă mai lungă de timp înainte ca utilizarea lavandei să fie recomandată pentru tratamentul sistemului nervos sau al problemelor psihologice.
2. Prin absorție în piele
Pe lângă inhalare, uleiurile esențiale pot fi absorbite și prin piele, prin masaj terapeutic, sau pot fi adăugate în sărurile de baie. Datorită greutății lor moleculare scăzute și a faptului că sunt solubile în grăsimi, aceste uleiuri pot ajunge în fluxul sanguin, afectând diferite procese din corpul uman.
Este important de specificat faptul că uleiurile esențiale nu trebuie aplicate direct pe piele, deoarece pot provoca reacții alergice. Ele trebuie diluate mai întâi cu un ulei purtător, precum ulei de jojoba, ricin sau avocado, ulei de migdale dulci, de sâmburi de caise sau sâmburi de struguri. Aceste uleiuri purtătoare ajută la absorbție și oferă vitamine suplimentare, care protejează pielea împotriva iritațiilor.
Oamenii de știință recomandă diluarea uleiurilor esențiale într-un ulei purtător la o concentrație nu mai mare de 1% atunci când este utilizat într-un ulei de masaj. Așadar, combinația optimă este de 1 picătură de ulei esențial pur pentru fiecare 1 linguriță de ulei purtător.
Ce proprietăți au uleiurile esențiale?
Deși aromaterapia cu uleiuri esențiale este folosită pe scară largă pentru tratarea mai multor tipuri de afecțiuni, nu există suficente dovezi științifice în acest sens. Studiile realizate au avut rezultate mixte, ceea ce înseamnă că, în timp ce unele cercetări au arătat că uleiurile esențiale pot fi benefice, altele nu arată nicio îmbunătățire a simptomelor.
Cert este că foarte multe persoane utilizează uleiurile esențiale pentru:
- Reducerea anxietății și depresiei;
- Ameliorarea stărilor de greaţă;
- Tratarea insomniei.
De asemenea, unele studii de laborator arată că aromaterapia poate avea următoarele efecte benefice:
- Poate ucide anumite bacterii, ciuperci și viruși;
- Poate reduce inflamația;
- Poate ameliora durerile de cap.
Cum se face corect aromaterapia cu uleiuri esențiale?
Cele mai sigure modalități de a folosi uleiurile esențiale în aromaterapie sunt:
1. Prin masaj terapeutic
Combinația de ulei esențial și masaj este una câștigătoare, deoarece ajută la relaxare și induce o stare de bine. Așa cum spuneam mai sus, atuic când sunt aplicate pe piele, uleiurile esențiale trebuie asociate cu un ulei purtător pentru a nu provoca iritații.
2. Prin bețișoare de aromaterapie (Aroma Stick)
Bețișoarele de aromaterapie sunt dispozitive portabile din plastic cu un fitil la capăt, care absoarbe uleiul esențial. Dispozitivul are și un capac pe care îl deschizi doar atunci când vrei să se elibereze mirosul.
3. Prin procedeul de evaporare uscată
Evaporarea uscată reprezintă folosirea unui material uscat pentru a elibera parfumul unui ulei esențial. Tot ce trebuie să faci este să pui câteva picături de ulei aromatic pe o dischetă de bumbac, șervețel sau alt material absorbant și să-l lași apoi să se evapore în aer, inhalând parfumul său.
O altă metodă de aromaterapie cu uleiuri esențiale este folosirea unor difuzoare. Acestea sunt dispozitive care descompun uleiurile esențiale în molecule mai mici și le răspândesc în aerul din jur. Specialiștii sfătuiesc să nu fie folosite aceste difuzoare în zone publice sau într-un spațiu cu mai multe persoane deoarece uleiurile esențiale pot afecta diferit oamenii. De exemplu, dacă folosești un difuzor cu ulei esențial de mentă pentru a-ți trata durerile de cap și lângă tine este un copil mai mic de 2-3 ani, acesta poate deveni foarte agitat ca urmare a inhalării vaporilor respectivi. De asemenea, tot menta poate avea un efect negativ asupra unei persoane care suferă de aritmii (tulburări de ritm cardiac).
Poți ingera sau vapa uleiurile esențiale?
Experții avertizează că ingerarea sau vaparea uleiurilor esențiale poate fi foarte periculoasă și de aceea ar trebui EVITATĂ.
Teoretic, ingerarea uleiurilor esențiale cu apă sau în capsule este posibilă, însă necesită cunoștințe avansate și pregătire specială. Băutura sau pastila respectivă trebuie să fie formulată într-un anume mod și diluată corespunzător. De asemenea, trebuie să știi care este cantitatea pe care este sigur s-o ingerezi, pentru cât timp și care este uleiul potrivit. Uleiurile esențiale trebuie să fie de calitate și obținute din surse sigure. Consumul greșit pe cale orală a uleiurilor aromatice îți poate irita esofagul și stomacul sau, mai rău, poate fi toxic.
Vaparea uleiurilor esențiale printr-un dispozitiv similar cu cel al țigărilor electronice este, de asemenea, o abordare potențial periculoasă. Conform experților, nu există studii care să demonstreze beneficiile unei astfel de proceduri. În plus, încălzirea uleiurilor cu bobina de metal care se află în interiorul dispozitivului vape are potențialul de a le schimba chimia, transformându-le în substane toxice atunci când sunt inhalate.
Cele mai bune uleiuri esențiale
Există zeci de uleiuri esențiale bune pentru aromaterapie, însă atunci când vrei să alegi unul potrivit pentru tine, ar trebui să ții cont de simptomele pe care vrei să le ameliorezi și de parfumurile pe care le preferi.
Iată care sunt unele dintre cele mai populare uleiuri aromatice:
1. Uleiul de lavandă. Acesta ajută la relaxare, fiind adesea folosit pentru ameliorarea stresului și a anxietății și pentru a promova un somn bun. Deși multe cercetări au arătat acest beneficiu al uleiului de lavandă, este de menționat faptul că multe cercetări au fost efectuate în laborator și pe animale, nu pe oameni.
2. Ulei de arbore de ceai. Acest ulei esențial a fost folosit de aborigenii australieni pentru vindecarea rănilor. Astăzi, este cel mai frecvent utilizat pentru tratarea acneei, infecției cauzate de dermatofiți (piciorul de atlet) sau împotriva mușcăturilor de insecte.
3. Ulei de mentă. Există unele dovezi că acest ulei esențial poate fi de folos la ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil sau durerilor de cap.
4. Ulei de lămâie. Mulți oameni consideră că parfumul citric al uleiului de lămâie ajută la îmbunătățirea stării de spirit.
Ce uleiuri esențiale pot cauza iritații?
Aromaterapia cu uleiuri esențiale trebuie să fie efectuată corect. În timp ce toate uleiurile pot cauza o reacție alergică, unele sunt mai susceptibile de a provoca disconfort decât altele.
Iată care sunt uleiurile la care trebuie să fii mai atentă:
- Ulei de oregano;
- Ulei din coajă de scorțișoară;
- Ulei de iasomie;
- Ulei de lemongrass;
- Ulei de ylang-ylang;
- Ulei de mușețel;
- Ulei de bergamotă.
În plus, anumite uleiuri esențiale sunt fotosensibile, ceea ce înseamnă că reacționează la lumina ultravioletă, creând o reacție negativă. De exemplu, dacă sunt aplicate pe piele, aceste uleiuri îți pot provoca roșeață, decolorare sau chiar vezicule atunci când pielea este expusă la soare.
Aceste uleiuri sunt:
- Uleiul de portocală dulce și amară;
- Uleiul neroli;
- Ulei petitgrain portocaliu;
- Ulei de mandarin;
- Uleiul de lămâie (galbenă și verde);
- Uleiul de grapefruit;
- Uleiul de bergamotă;
- Uleiul Yuzu.
Dacă ai utilizat un astfel de ulei, este recomandat să eviți lumina directă a soarelui timp de 12-24 de ore.
Când este indicată aromaterapia?
În general, aromaterapia cu uleiuri esențiale este recomandată pentru a trata o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv anxietate, probleme de somn, greață și durere. Cu toate acestea, acest tip de terapie nu este pentru toată lumea.
De exemplu, femeile însărcinate nu ar trebui să folosească uleiuri aromatice cel puțin în primul trimestru de sarcină, deoarece ele pot trece de bariera placentară și pot afecta fătul.
De asemenea, persoanele cu alergii și piele sensibilă ar trebui să abordeze uleiurile esențiale cu prudență, mai ales atunci când sunt aplicate topic.
Experții nu recomandă utilizarea uleiurilor esențiale la sugari sau copii mai mici de 5 ani. O atenție deosebită trebuie avută la folosirea uleiurilor esențiale de către persoanele cu o afecțiune cronică sau care iau anumite medicamente. De exemplu, cercetările au arătat că uleiul de tămâie (Boswellia serrata) poate interacționa cu diluanți ai sângelui, cum ar fi warfarina.
Așadar, aromaterapia și uleiurile esențiale îți pot îmbunătăți starea de spirit și te pot face să te simți bine și relaxat. Unele persoane folosesc uleiurile esențiale pentru atenuarea simptomelor mai multor tipuri de afecțiuni, însă oamenii de știință spun că sunt necesare mai multe studii care să demonstreze proprietățile terapeutice ale uleiurilor esențiale. Cel mai bine este să ai o abordare prudentă, mai ales dacă urmezi anumite tratamente medicamentoase.
Surse foto: Pexels.com, Unsplash.com
Surse articol: Everydayhealth.com, Hopkinsmedicine.org