Pori dilatati: cauze si tratament

Cuprins
Aspectul este cel care iti ofera, atunci cand este sanatos si ingrijit, stima de sine si incredere in fortele proprii, asa ca o problema cum este cea a porilor dilatati poate fi frustranta si suparatoare. Porii dilatati ofera un aspect inestetic si neuniform. Aceasta afectiune comuna a pielii se petrece atunci cand porii, care sunt deschideri la suprafata pielii, se infunda din cauza sebumului in exces, a punctelor negre si a cosurilor. In acest fel, porii apar mai mari, ei fiind in mod normal deschideri microscopice.
Ce cauzeaza porii dilatati
Porii se dilata mai ales in timpul pubertatii, cand glandele sebacee elimina mai mult ulei. Ereditatea este, de multe ori, o cauza. De asemenea, punctele negre, cosurile, o ingrijire necorespunzatoare a fetei si prea mult machiaj pot cauza dilatarea porilor, mai ales in cazul unui ten gras. Fumatul si conditiile meteoroligice, in special soarele, ar putea agrava dilatarea porilor.Tratamente pentru pori dilatati
Porii dilatati nu pot fi tratati in intregime, dar pot fi diminuati macar. Pentru acest lucru trebuie, in primul rand, sa iti ingrijesti foarte corect tenul, iar daca problema este mai grava si porii dilatati nu pot fi tratati prin metode folosite acasa, mergi la dermatolog. Exista anumite creme cu peroxid de benzoil, hidroxiacizi sau beta hidroxiacizi, care elimina excesul de ulei si pielea moarta acumulata in jurul porilor. De asemenea, acidul salicilic impiedica infundarea porilor, care conduce la formarea cosurilor sau punctelor negre.
Minimizarea porilor dilatati si desfundarea lor poate fi facuta si cu tratamente care contin vitamina A. De asemenea, tratamentele cu aburi, folosite o data pe saptamana, curata porii dilatati prin curatarea reziduurilor acumulate. Pentru rezultate optime, poti aplica pe fata, imediat dupa tratamentul cu aburi, o masca care iti strange pielea pentru curatarea porilor.
In cazuri foarte grave de pori dilatati, poti apela si la medicul dermatolog, care iti poate recomanda diverse proceduri cosmetice. De exemplu, microdermabraziunea intinereste pielea, folosind particule mici de microcristale. Acestea elimina excesul de ulei si pielea moarta acumulate in porii dilatati. Prin aceasta modalitate creste si colagenul, care ii da un aspect sanatos pielii. Mai poate fi utilizata eliminarea chimica a pielii moarte, reducand astfel aspectul porilor dilatati, ridurile si petele.
Cum sa previi porii dilatati
Pentru a preveni dilatarea porilor, trebuie sa-ti pastrezi mereu pielea curata si ingrijita, spaland-o de doua ori pe zi cu un sapun fara ulei. Daca eviti cat mai mult orice produs cosmetic ce contine ulei, te feresti si de punctele negre. Evita, de asemenea, produsele care iti lasa un aspect lucios, deoarece acest tip de machiaj amplifica aspectul de pori dilatati. De doua ori pe saptamana, folosete un exfoliant pentru a elimina celulele moarte ale pielii de la suprafata, deoarece acestea pot provoca dilatarea porilor. Protejeaza-ti pielea atunci cand iesi in soare puternic.
Pentru zilele in care vrei sa uiti de toate afectiunile pielii, camufleaza porii dilatati cu ajutorul machiajului, insa foloseste produse cu textura lejera, care sa nu-ti incarce tenul. Imbraca-te cu haine casual si poarta accesorii care te fac sa te simti feminina si radianta.


