Scalp seboreic: cauze, simptome si tratament

Scalp seboreic: cauze, simptome si tratament

Geanina Ichim

Scalpul seboreic este o parte a afectiunii numite dermatita seboreica, care poate afecta inclusiv fata si trunchiul. Dermatita seboreica este o afectiune comuna, inflamatorie, care provoaca decojirea pielii. 

 

Aceasta afectiune are mai multe stadii, de la forma usoara, manifestata prin matreata exfoliativa, pana la forma grava, eritrodermie, manifestata prin roseata generalizata a pielii, vezicule si edeme. 


La nivel mondial rata de extindere a dermatitei seboreice este de 3-5%, in timp ce matreata, forma cea mai comuna, este prezenta la 15-20% din populatie.

Scalpul seboreic apare de obicei la pubertate si este mai grava la barbati decat la femei. La persoanele in  varsta aceasta afectiune este mai putin frecventa si mai putin severa.   

Cauzele scalpului seboreic


Studiile efectuate de cercetatori arata ca scalpul seboreic este cauzat de combinatia dintre productia de ulei si pielea iritata. Dermatita seboreica poate sa fie ereditara sau poate fi determinata de mai multi factori, precum: stresul, oboseala, conditii meteorologice extreme, ten gras, samponarea si curatarea rara a pielii, lotiuni care contin alcool, afectiuni cutanate (acneea) sau obezitatea. 

Pot fi asociate cu aceasta afectiune si boli neurologice, inclusiv Parkinson, traumatismul cranian, accidentul vascular cerebral si HIV.

Semnele si simptomele scalpului seboreic


Fazele active, intermitente ale scalpului seboreic se manifesta alternand cu cele inactive, prin senzatii de arsura si mancarimi la nivelul scalpului. Activitatea este crescuta in timpul iernii si la inceputul primaverii, cu remisii care apar frecvent vara. In plus, afectiunea este agravata de schimbari ale umiditatii, de traumatisme (zgarieturi) sau de stres emotional.

Aspectul scalpului variaza de la forme de matreata usoare si neuniforme, pana la cruste groase, aderente. Leziunile se pot raspandi la nivelul scalpului pe frunte si pe partea posterioara a gatului. Pielea seboreica este rosie, inflamata si hipopigmentata in negru. Alte simptome ale scalpului seboreic sunt mancarimile, caderea parului si pielea uleioasa.

Diagnosticarea dermatitei seboreice se face de obicei pe baza testelor clinice, prin localizarea leziunilor cutanate. Se stabileste un istoric medical, iar la unele persoane este nevoie si de o biopsie a pielii.

Tratarea scalpului seboreic


In cazul unei forme acute a scalpului seboreic este incurajat tratamentul precoce. Cel mai probabil, un medic iti va recomanda corticosteroizi pentru tratarea pielii in cazurile mai severe, dar si produse de ingrijire speciale, impotriva matretii.

Printre acestea din urma se numara samponarea mai frecventa cu solutii care contin acid salicilic, gudron, seleniu, sulf, zinc sau sulfura de seleniu. Trateaza exfolierea si uscaciunea pielii cu ajutorul unui sampon antimatreata, care trebuie folosit zilnic. Freaca scalpul timp de cinci minute, apoi clateste bine.

Scalpul seboreic - diferentele dintre dermatita si psoriazis


Psoriazisul scalpului si dermatita seboreica pot fi diferentiate cu dificultate. Ambele boli afecteaza scalpul si, in plus, au unele semne si simptome similare, ca de exemplu, senzatia de mancarime, pielea de culoare rosie si solzoasa.

Cel mai adesea, bucatile de piele decojite in cazul psoriazisului sunt mai groase si, in aparenta, mai uscate decat in cazul dermatitei. Daca ai de-a face cu prima afectiune, este posibil ca mai multe zone ale corpului sa fie afectate, in afara de scalp: coate, genunchi, maini sau picioare.

Simptomele psoriazisului sunt: pete rosii pe piele, acoperite cu "solzi" argintii, care pot fi legati de firul de par, decojirea neuniforma sau crusta groasa pe scalp, care poate sangera cand este dezlipita, mancarimi si durere.

Peticele afectate se pot extinde dincolo de linia parului, spre deosebire de cazul dermatitei, unde ele sunt limitate de obicei la linia parului. O alta diferenta este ca, in cazul dermatitei seboreice crustele groase de pe scalp pot fi indepartate usor.

Nu exista un test concludent care sa confirme psoriazisul sau dermatita seboreica, insa medicul tau iti va oferi un diagnostic cu o examinare vizuala a pielii afectate.

Tratamentele pentru cele doua afectiuni sunt asemanatoare, fiind recomandate inclusiv sampoane medicinale si solutii care contin corticosteroizi. Psoriazisul este de multe ori mai persistent si mai dificil de tratat decat dermatita seboreica. Pentru cazurile mai severe medicul iti poate prescrie medicamente mai puternice, impreuna cu unguente si creme.

Scalpul seboreic este o afectiune cronica, pe care o poti controla cu tratament. Cu ajutorul sampoanelor si al lotiunilor antimatreata poti extinde perioadele inactive. In plus, prin controlul factorilor de risc si printr-o atentie deosebita la ingrijirea pielii, poti diminua severitatea dermatitei seboreice.

Articolul urmator
Apă oxigenată pentru ten: de folosit sau de evitat?
Apă oxigenată pentru ten: de folosit sau de evitat?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.9 (29)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.