Matreata: cauze si remedii

Matreata: cauze si remedii

Roxana Turcitu

Matreata este una dintre cele mai frecvente tulburari ale scalpului, intalnita la un procent ridicat al populatiei. Particulele de matreata sunt „fulgi" de piele care au fost continuu indepartati de scalp. Este normal sa existe astfel de particule de piele moarta, deoarece pielea este ea insasi intr-un proces constant de reinnoire. Celulele mai vechi sunt impinse treptat la suprafata pentru ca mai multe celule noi sa se formeze. Pana la momentul in care ajung la suprafata, celulele au devenit deja plate si se suprapun ca tiglele. Pana atunci, aceste celule moarte se desprind de pe suprafata pielii in mod continuu. Ele sunt atat de mici incat noi nu observam acest proces.

  In cazul matretii, acest intreg proces de reinnoire a pielii se accelereaza, astfel incat un numar mai mare de celule moarte sunt eliminate. De asemenea, celulele sunt varsate in palcuri, care sunt suficient de mari pentru a fi vazute cu ochiul liber, formand acei fulgi jenanti, mai ales atunci cand ajung pe imbracaminte de culoare inchisa. Scalpul poate simti, de asemenea, o usoara senzatie de mancarime.

Matreata este foarte frecventa. Conform Procter & Gamble, ea afecteaza mai mult de 50% din populatia SUA - asa ca este mai obisnuit sa ai decat sa nu ai matreata!
Aceasta poate aparea la orice varsta, dar este cel mai frecvent intalnita in jurul varstei de 20 de ani.

Cauzele matretii

Surprinzator, matreata este intr-o oarecare masura o enigma. In urma cu aproximativ 25 de ani, dermatologii au inceput sa dea vina pe o ciuperca microscopica, Malassezia, care apare pe scalp. Orice persoana are ciuperca Malassezia pe piele, in special in zonele grase, cum ar fi scalpul si partea superioara a spatelui. Aceasta se hraneste cu grasimea naturala a pielii, de la care produce acid oleic. Acidul oleic declanseaza accelerarea procesului de eliminare a celulelor moarte, din care rezulta matreata.

Hormonii pot fi, de asemenea, implicati, deoarece matreata incepe de obicei dupa pubertate si este mai frecvent intalnita la barbati decat la femei. Din motive necunoscute, persoanele care sufera de anumite boli, cum ar fi boala Parkinson, sunt mai susceptibile de a avea matreata.

Cauze interne:

- Dezechilibru hormonal
- Imunitate scazuta
- Transpiratie excesiva
- Sensibilitate la alergii
- Stres
- Consum in exces de zahar, sare si grasimi
- Nutritie dezechilibrata
- Predispozitie ereditara

Mituri comune despre matreata - adevarat sau fals?

Matreata se datoreaza uscarii pielii
Fals. Matreata este cauzata de o accelerare a procesului de reinnoire a pielii, celulele moarte sunt eliminate la suprafata straturilor de piele in mod excesiv. De fapt, matreata apare in zonele in care glandele de grasime din piele sunt extrem de active, iar pielea nu este, de obicei uscata.

Matreata este mai frecventa la barbati decat la femei
Adevarat.
Deoarece glandele de grasime sunt afectate de hormoni.

 

Matreata este afectata de vreme
Nu a fost inca demonstrat insa este posibil sa fie adevart deorece soarele inhiba cresterea ciupercii Malassezia.

Matreata este contagioasa
Fals.
Nu poti lua matreata de la altcineva, prin nicio metoda, ca de exemplu prin utilizarea periei sau pieptenelui acelei persoane.

Purtand palarii poti agrava matreata
Nu a fost inca demonstrat insa este posibil sa fie adevart pentru ca ciupercile si bacteriile care cresc pe piele prospera cel mai mult atunci cand sunt protejate de lumina soarelui. De asemenea, purtarea unei palarii impiedica evaporarea transpiratiei, iar acest lucru poate incuraja dezvoltarea ciupercilor si a bacteriilor.

Cum scapi de matreata

- Gelurile si alte produse de styling pentru par pot irita pielea capului la unele persoane. Pentru un timp, incearca sa iti aranjezi parul fara acest gen de produse sau inlocuieste-le cu produse diferite.
- Nu zgaria scalpul. Cand samponezi, ofera un usor masaj scalpului, evitand zgarieturile. Oamenii de stiinta au observat parul unor persoane care sufera de matreata, folosind un microscop electronic care mareste de 400 de ori. Ei au putut vedea semne lasate de unghii, care au deteriorat parul de la radacina. 
- Daca suferi de o forma usoara de matreata, foloseste de doua ori pe saptamana un sampon pe eticheta caruia sa scrie "utilizare frecventa, pentru parul uscat sau normal" si nu un sampon obisnuit anti-matreata. In acest mod, vor fi eliminate celulele moarte iar pielea capului va fi hidratata si ingrijita potrivit. 
- Evita vopsirea parului si alte tratamente chimice. Cu totii avem bacterii pe pielea capului, unele dintre ele fiind benefice. Aceste bacterii bune pot preveni dezvoltarea in exces a ciupercii ce determina aparitia matretii, iar vopselele de par pot reduce numarul acestor bacterii. 
- Daca vrei sa incerci un remediu natural, fierbe patru linguri de cimbru uscat intr-o jumatate de litru de apa timp de 10 minute. Lasa sa se raceasca si strecoara apoi tratamentul printr-o sita, intr-un borcan. Maseaza acest lichid pe scalp de trei ori pe saptamana, fara sa clatesti apoi parul.
- Cauta sampoanele care contin ulei de arbore de ceai. Un studiu din Australia (publicat in Jurnalul Oficial al Academiei Americane de Dermatologie in 2002) a aratat ca un sampon cu 5% ulei de arbore de ceai imbunatateste problema matretii cu 41%, ceea ce inseamna ca, desi nu te scapa de matreata complet, va exista totusi o imbunatatire notabila. 
- In cazul unei forme mai severe de matreata, trebuie sa te ocupi de ciupercile care o determina. Asta inseamna sa folosesti sampoane medicinale impotriva matretii, pe care le poti achizitiona din farmacii. Ai putea incepe prin incercarea unui sampon care contine seleniu sulfurat, care are un efect pozitiv in lupta impotriva ciupercilor. Spala-te normal cu acest sampon, lasandu-l sa actioneze 3-5 minute inainte de a-l clati. Nu utiliza seleniu sulfurat in termen de 48 de ore de la aplicarea unui colorant pentru par sau a unei solutii de permanent.

  - Cel mai eficient tratament este un sampon anti-matreata care contine ketoconazol, care poate fi gasit in unele farmacii, fara prescriptie medicala. Spala-te normal, lasand samponul sa isi faca efectul timp de 3-5 minute. Foloseste-l de doua ori pe saptamana, timp de 2-4 saptamani pentru a scapa de matreata, si apoi o data la fiecare 2 saptamani, folosind un sampon normal in restul timpului. 
- Balsamurile anti-matreata sunt de asemenea foarte utile.
Cand este cazul sa ceri ajutorul unui medic

Este absolut necesar sa contactezi medicul de familie in cazul in care scalpul este de culoare rosie si ai o senzatie acuta de mancarime - sau in cazul in care pielea arata ciudat in jurul sprancenelor, in jurul nasului sau in spatele urechilor - pentru ca acest lucru sugereaza ca ai o forma mai severa numit dermatita seboreica (eczema seboreica). Trebuie sa ii ceri ajutorul medicului daca matreata apare sub forma de cocoloase sau daca suferi de o descuamare a pielii in alte zone, deoarece ar putea fi o afectiune a pielii, cum ar fi psoriazisul.

Matreata te poate face sa-ti pierzi increderea in tine, cand vine vorba de iesit in societate, insa daca aplici regulat tratamentele potrivite vei reusi sa scapi de aceasta afectiune a scalpului. In plus, niste pantofi in tendinte te vor face sa-ti recapeti stima de sine, deoarece te vei simti gratioasa la fiecare iesire in oras.

 pantofi cu toc inalt din piele

Pantofi Dasha - 275 lei

 pantofi din piele

Pantofi Dasha - 180 lei

Articolul urmator
Cuticule uscate: cauze și tratament
Cuticule uscate: cauze și tratament

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (82)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    ramona (anonim)
    14 iulie 2010 11:11

    daca am matreata sub forma de coji mai mari sau in spatele urechilor ce produse ar trebui sa folosesc? nu mai suport matreata si nu am decat in unele zone ale capului..help!

    cristina (anonim)
    11 iulie 2010 08:08

    e super articolul.e de 10 ,dar oare e valabil si pt probleme mai nasoale,,?pt cojite pe scalp..si matreata abundenta....

    CriCri (anonim)
    9 iulie 2010 21:09

    Si eu recomand 5 produse pe care le-am folosit: SELSUN, NIZORAL, Eucerin, Vichy si Duckrey. Acum cu ultimul ma spal si sunt f multumita. Nu este recomandat din cate am auzit..sa te speli mai mult de 6 luni cu acelasi sampon..si de aceea le-am tot schimbat. Aveam matreata si nu mai scapam..si am parul f lung..si ma chinuiam cu spalatul de catre 2, 3 ori pe sapt.a parului.. Difera la fiecare ce anume ii merge..dar acestea sunt recomandate si isi merita banii. :)

    camelia (anonim)
    8 iulie 2010 22:10

    Super!...acest articol.Eu am folosit Nizoral si o lotiune Bethnovate.

    isaxx
    8 iulie 2010 11:11

    Interesant...nu am mai auzit de Nizoral...Iubitului meu i-am recomandat samponul antimatreata de la Vichy...Produsele de la Vichy sunt in general toate foarte bune,dar scumpe.

    mihaela (anonim)
    8 iulie 2010 10:10

    si eu tot cu Nizoral am scapat :) au trecut ceva ani de atunci dar nu am mai avut probleme ;)

    cristina (anonim)
    8 iulie 2010 09:09

    foarte inportant,incercati si Nizoral ca eu asa am scapat