Peptidele: ce sunt și cum te ajută în rutina de frumusețe?

Peptidele sunt ingrediente folosite din ce în ce mai des în industria cosmetică, fiind incluse în diverse produse anti-îmbătrânire. Aceste substanțe sunt foarte populare datorită capacității lor extraordinare de a stimula producerea naturală de colagen a corpului și de a menține astfel pielea mai fermă și mai tânără. Peptidele pătrund ușor în piele, acționează în profunzime, iar rezultatele se văd imediat. Află din acest articol tot ce este important să știi despre peptide, inclusiv cum funcționează, cu ce alte ingrediente să le combini pentru rezultate eficiente, dar și care sunt efectele lor adverse!
Cuprins
- Ce sunt peptidele?
- Tipuri de peptide
- Peptide de colagen: ce sunt și cum acționează?
- Beneficiile peptidelor
- Cum folosești corect cremele cu peptide?
- Efectele adverse ale peptidelor
- Ingrediente cu care să nu combini peptidele
- Ingrediente care întăresc proprietățile peptidelor
Ce sunt peptidele?

În sensul cel mai elementar, peptidele sunt elementele de bază care alcătuiesc proteinele. Când aminoacizii se leagă între ei, lanțul pe care îl formează se numește amino-peptidă. Când peptidele se leagă între ele, ele devin baza pentru toate proteinele. Cea mai vitală proteină din pielea ta este colagenul.
Tipuri de peptide
Peptidele sunt omniprezente în organism și există sute de peptide cu funcții foarte diferite.
Peptidele cosmetice sunt, de obicei, clasificate în:
1. Peptide inhibitoare de enzime - acestea inhibă sau opresc anumite enzime care distrug colagenul, încetinind, astfel, procesul de îmbătrânire a pielii
2. Peptide purtătoare - acestea facilitează transportul oligoelementelor cruciale, cum ar fi cuprul și manganul, necesare în vindecarea rănilor și procesele enzimatice
3. Peptide inhibitoare de neurotransmițători - acestea inhibă eliberarea de acetilcolină necesară contracțiilor musculare, reducând astfel liniile de expresie și ridurile
4. Peptide antimicrobiene - acestea combat microbii, ajută la vindecarea rănilor și îmbunătățesc imunitatea înnăscută a pielii
5. Peptide de semnalizare - acestea cresc producția de proteine în piele, în special colagenul, ajutând procesul natural de întinerire a pielii
Peptide de colagen: ce sunt și cum acționează?
Colagenul se află sub epidermă (stratul exterior al pielii) în ceea ce este cunoscut sub numele de „derm”. Peptidele de colagen din piele reprezintă aproximativ 80% din derm. Ele îți ajută pielea să arate fermă și netedă, oferindu-i strălucirea tinerească și radiantă pe care o cauți.
Atunci când ești tânăr, producția de colagen este foarte mare, însă pe măsură ce înaintezi în vârstă, această rată începe să scadă. După 20 de ani, corpul produce în medie cu 1% mai puține peptide de colagen pentru piele în fiecare an, oprind complet producția în jurul vârstei de 40 de ani. În plus, colagenul existent începe să se descompună, favorizând astfel apariția ridurilor.
Beneficiile peptidelor

Persoanele care folosesc peptide fac asta pentru a se bucura de următoarele beneficii:
1. Încetinirea procesului de îmbătrânire
Studiile au arătat că peptidele de colagen aplicate topic pot îmbunătăți semnificativ aspectul pielii. Acestea pot reduce ridurile și pot crește elasticitatea și hidratarea pielii. În plus, pot stimula producția de melanină, pigmentul pielii care oferă protecție împotriva daunelor solare.
2. Accelerarea procesului de vindecare a rănilor
Deoarece colagenul este o componentă vitală a pielii sănătoase, peptidele de colagen pot ajuta la vindecarea mai rapidă a rănilor. În plus, pot reduce inflamația și acționează ca antioxidanți, ceea ce poate îmbunătăți capacitatea organismului de a se vindeca. De asemenea, unele cercetări au arătat că peptidele antimicrobiene pot contribui la tratarea afecțiunilor pielii, precum psoriazisul, rozaceea și eczema.
3. Suplimentele de peptide sunt bune pentru oase și mușchi
Conform cercetărilor, suplimentele de peptide de colagen pot ajuta la prevenirea pierderilor osoase legate de vârstă și la îmbunătățirea masei musculare.
Cum folosești corect cremele cu peptide?
Peptidele hidratează tenul în profunzime și pot fi folosite atât ziua, cât și seara, înainte de culcare. Ele sunt ușor de încorporat în orice rutină de îngrijire a pielii și pot fi combinate în siguranță cu majoritatea ingredientelor active folosite pentru ten, precum retinolul, niacinamidele, acidul hialuronic și vitamina C.
Cu toate acestea, unele tipuri de peptide pot provoca iritații dacă sunt utilizate împreună cu acizi AHA, precum acidul glicolic și lactic.

De la creme hidratante la seruri, există o mulțime de formule care conțin peptide și îți pot face pielea să arate mai bine. Totuși, pentru o piele mai sănătoasă, mai fermă și mai tânără este nevoie de o îngrijire completă care să includă creme pentru protecție solară, ceramide care întăresc bariera pielii și antioxidanți, precum vitamina C, pentru a protecție împotriva radicalilor liberi.
Efectele adverse ale peptidelor
În general, peptidele pot fi folosite în siguranță, deoarece nu cauzează efecte adverse. În cazuri foarte rare, cremele și unguentele topice care conțin peptide pot provoca sensibilitatea pielii, erupții cutanate și mâncărime. De aceea, este recomandat să cumperi produse cu peptide de la companii renumite și să faci un test pe o bucată mai mică de piele înainte de a aplica produsele pe față.
De asemenea, este o idee bună să discuți cu un medic dermatolog pentru a vedea cum să le folosești corect.
Ingrediente cu care să nu combini peptidele
Acizii de exfoliere, precum acidul glicolic sau acidul lactic nu trebuie combinați cu peptide. De asemenea, nici popularul beta hidroxi acid, acidul salicilic, nu merge bine cu peptide. Acest lucru se datorează faptului că acești acizi au capacitatea de a rupe legăturile care alcătuiesc lanțurile de aminoacizi găsite în peptide, făcându-le ineficiente.
Ingrediente care întăresc proprietățile peptidelor
Cele mai potrivite substanțe cu care pot fi combinate peptidele pentru rezultate extraordinare sunt:
Acidul Hialuronic
Acidul hialuronic și peptide funcționează foarte bine împreună. Peptidele lucrează în straturile inferioare stimulând producția de colagen și menținând fermitatea pielii, iar acidul hialuronic absoarbe și menține apa la suprafață, asigurând hidratarea.
Retinolul

Peptidele și retinolul reprezintă o altă combinație eficientă anti-îmbătrânire, ajutând la îmbunătățirea pătrunderii formulelor de retinoizi aplicate pe suprafața pielii. Odată cu absorbția rapidă a retinolului în piele, precum și a rezultatelor hrănitoare ale peptidelor, tenul tău va fi mai ferm, plin și tânăr.
Niacinamidele
Dermatologii consideră că este sigur să combini niacinamidele cu peptidele. Caracteristicile umectante ale niacinamidelor le permit acestora să atragă apa din jurul pielii și să o blocheze în bariera naturală de protecție. Pielea arată mai sănătoasă, fiind protejată de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi.
Vitamina C

Conform specialiștilor, cele două ingrediente, vitamina C și peptide, pot fi combinate, completându-se foarte bine una pe alta. Ambele ajută la menținerea barierei de protecție a pielii și la păstrarea sănătății sale.
Așadar, peptidele sunt elementele de bază ale anumitor proteine necesare pielii, precum colagenul și elastina. Folosirea unui ser sau a unei creme hidratante care conține peptide te poate ajuta să obții o piele mai fermă, cu aspect mai tânăr și poate chiar mai puține erupții. Peptidele sunt în general considerate sigure și pot fi folosite împreună cu alte ingrediente de îngrijirea pielii. Cu toate acestea, este bine să discuți cu un dermatolog pentru a vedea cum este mai bine să le integrezi în rutina ta de îngrijire a pielii.



Surse foto: iStock.com
Surse articol: Medicalnewstoday.com, Healthline.com, Procoal.co.uk