Un bărbat ignoră ultima dorință a bunicii muribunde și dispare fără urmă. A avut parte de o „surpriză" care l-a făcut să se căiască

Un bărbat ignoră ultima dorință a bunicii muribunde și dispare fără urmă. A avut parte de o „surpriză" care l-a făcut să se căiască

Lorena Pintilie

Un tânăr a trecut prin cel mai mare test al onestității dat chiar de bunica lui. Înainte de a muri, bătrâna i-a dat acestuia o sumă destul de mare de bani pe care l-a rugat să o împartă cu sora sa. Pentru a primi fără greș banii, tânărul a acceptat „oferta” bunicii sale, doar că, împins de lăcomie s-a decis să îi păstreze pe toți. Avea să afle mai târziu că femeia l-a supus unui test pe care îl picase lamentabil.

Sam și sora sa, Lily, locuiau cu bunica lor, Karen, într-o casă mică. Bătrâna îi iubea nespus de mult pe copiii fiicei sale, care decedase cu câțiva ani în urmă. Cei doi semănau izbitor cu mama lor, răpusă de o boală incurabilă, aspectul lor fizic făcând-o pe bunica acestora să-și amintească de iubita ei fiică de fiecare dată când îi vedea.

Sam și Lily erau încă mici când și-au pierdut mama. Își amintesc mereu de momentele dramatice și grele prin care au trecut la moartea mamei lor. Femeia pierduse lupta cu viața în timpul nopții, în somn, lăsându-i pe cei doi fără vreo direcție în viață.

Vestea tragică a morții fiicei ei, a făcut-o pe Karen să își ia inima în dinți și, din iubire pentru copilul ei, a decis să îi ia în grijă pe cei doi nepoți ai ei, în ciuda vârstei înaintate pe care o avea. Îi promisese fiicei sale că va avea grijă de Sam și Lily, iar acum era timpul ca ea să își îndeplinească promisiunea. 

Pe măsură ce timpul trecea, copiii s-au apropiat tot mai mult de bunica lor. Se bucurau de compania ei, râdeau cu ea, își împărtășeau problemele și îi spuneau cât de mult le lipsea mama lor. Chiar dacă bucuria de a-și vedea nepoții fericiți o liniștea, în sufletul ei simțea că ceva nu e bine.

Doi copii merg pe o alee cu copaci uscați

Cei doi frați erau total diferiți

Lily era una dintre cele mai bune eleve din clasa ei, în timp ce Sam se străduia să înțeleagă chiar și cele mai simple concepte. Fata o ajuta întotdeauna pe Karen la treburile casnice după școală, dar Sam alerga afară și se juca cu prietenii săi până la apusul soarelui. Personalitățile contrastante ale celor doi nepoți au făcut-o pe Karen să se îndoiască de viitorul lui Sam, realizând ulterior că atitudinea nepăsătoare a nepotului ei avea să îl tragă într-o lume închisă și rea din care nu ar fi putut ieși.

Pe măsură ce anii treceau, numărul realizărilor academice ale lui Lily creșteau, în timp ce Sam se târâia de-a dreptul prin facultate, fiind exmatriculat în cele din urmă din cauza absențelor. Contrastul a ieșit încă odată la iveală; pe când Lily obținuse diploma de onoare fiind șefă de promoție, Sam se străduia să „supraviețuiască” de la o zi la alta.

Viața tinerei devenise din ce în ce mai înfloritoare. Își găsise jobul visurilor ei, se așezase la casa ei și se bucura de o viață liniștită și simplă. Iar la polul opus se afla fratele ei, care rătăcea pe străzi cât era ziua de lungă fără să aibă vreun țel în viață. Felul în care Sam alesese să își trăiască viața începuse să o îngrijoreze pe Karen, iar sufletul ei se sfâșia bucată cu bucată de fiecare dată când își amintea promisiunea făcută față de fiica ei, „voi avea grijă de ei”, căci știa că o dăduse în bară cu Sam.

Tânăr care stă cu spatele într-un cadru întunecos

Un tânăr are grijă de bunica sa, în timp ce toți ceilalți din familie o ignoră până când își dezvăluie testamentul

La câteva luni după absolvirea lui Lily, Karen s-a îmbolnăvit. Medicii i-au pus un diagnostic greu de auzit: un tip de cancer care se răspândise cu repeziciune prin tot corpul bătrânei. Timpul se scurgea repede, iar Karen era conștientă că nu se mai poate face nimic. „Îți sugerăm să îți petreci zilele rămase din viață alături de cei dragi, Karen”, i-a spus un medic.

Știa că trebuie să se ocupe de Sam înainte de a pleca

În ciuda bolii terminale cu care a fost diagnosticată, Karen avea o grijă mai mare pe suflet: Sam. Tot ce își dorea era să știe că nepotul și-a găsit o cale în viață, apoi putea să moară liniștită. Ca să pună lucrurile în mișcare, bătrâna a decis să discute între patru ochi cu tânărul, în timp ce sora sa era plecată la muncă.

„- Sam, vreau să-ți dau ceva”, a spus ea.

„- Ce este, bunico?”, Sam a ținut-o de mână și a privit-o îngrijorată.

„- Știi că nu o să mai fiu aici pentru mult timp”, a spus ea în timp ce deschidea un plic maro. „Am vrut să rezolv chestiunile legate de moștenire înainte de a pleca”. Apoi, Karen a scos câțiva bani și i-a înmânat lui Sam. „Poftim, dragă”, a spus ea. „Ia toate economiile mele, dar nu uita să le împarți cu sora ta”, a adăugat aceasta uitându-se în ochii nepotului său nedumerit.

O bunicuță care oferă bani

Ochii lui Sam au strălucit când s-a uitat la banii pe care bunica lui i i-a dat. Nu se aștepta niciodată să moștenească o sumă atât de mare de la ea și se simțea nespus de recunoscător. „Nu-ți face griji, bunico”, i-a mângâiat mâna, „Îți promit că voi împărți jumătate din economiile tale cu Lily. Promit!”, a mai spus Sam.

Lăcomia i-a distrus viața

Câteva săptămâni mai târziu, Karen s-a stins în liniște în somn, la fel ca fiica sa, lăsându-și nepoții singuri. După moartea ei, Sam și-a încălcat promisiunea și nu a împărțit niciodată banii cu Lily. Deoarece nu avea un loc de muncă, a considerat că aceasta este o oportunitate de a nu munci și a dus un stil de viață comod, ba chiar de-a dreptul leneș.

În loc să muncească, tânărul a preferat să zăbovească zi de zi în fața televizorului și cheltuia în neștire banii ce îi primise de la bunica sa, ascunzându-i constant de Lily, care nu știa nimic de existența lor. Avea să afle mai târziu că totul era un plan al bunicii sale pentru a-i testa loialitatea.

Câțiva ani mai târziu, Sam s-a trezit fără fonduri, după ce cheltuise și ultimul bănuț înmânat de bunica sa înainte de moarte. Văzând că nu mai are nici ce mânca, a fost nevoit să o contacteze pe Lily, cu care tăiase orice legătură la scurt timp de la moartea lui Karen. Rușinat, Sam a decis să o viziteze pe sora sa. Revederea nu a fost deloc așa cum s-a așteptat tânărul. Știind adevăratul motiv pentru care Sam o contactase, Lily se hotărâse să fie rece și distantă cu fratele său.

Tânăr rămas fără bani, cadru cu un băiat care ține un dolar în mână

A încercat să îi ceară ajutor surorii lui

Spre deosebire de Sam, Lily dusese o viață productivă în toți acei ani. După ce a lucrat în mai multe companii, tânăra și-a înființat în cele din urmă propria afacere. A deschis un magazin pentru copii care devenise repede unul dintre cele mai bune din oraș. Era clar că tânăra nu ducea lipsă de bani, se gândise Sam, căruia i s-a părut normal să primească ajutor din partea surorii sale.

„-Lily, viața ta este atât de frumoasă”, a spus el în timp ce o privea în ochi. „Deții o afacere profitabilă și locuiești în acest apartament spațios. Ai de toate, nu îți lipsește nimic, văd”, a adăugat Sam.

„- Nu pot să îți dau nimic”, a răspuns Lily cu severitate. „Dar oare știi cât de mult am muncit pentru asta? Călătoria mea nu a fost deloc ușoară”, a continuat aceasta uitându-se aspru în ochii fratelui său.

„- Să știi că eu chiar mă bucur pentru tine. Văd că e totul ok”, s-a fâstâcit tânărul. „Mă întrebam totuși dacă ai putea să-mi împrumuți niște bani. Ți-i voi returna cât mai curând posibil”, a trecut repede la subiect.

„- Sam, ascultă-mă. Ți-ai distrus viața cu obiceiurile tale proaste. Te rog să-ți găsești o slujbă și să câștigi banii de care ai nevoie. Numai tu îți poți salva viața, căci nimeni nu te va ajuta cu adevărat dacă tu nu vrei să te schimbi”, i-a răspuns Lily pe un ton mai amiabil.

De ce bunica maternă este cea mai importantă ființă din viața copilului

A descoperit secretul surorii sale

Dându-și seama că lucrurile nu stau așa cum credea, Sam a decis să facă rost de bani într-un alt mod. În momentul în care Lily s-a dus spre bucătărie, tânărul a țâșnit spre dormitorul surorii lui pentru a scotocii în căutare de bani. Inima îi bătea în timp ce deschidea și închidea sertare și dulapuri în căutarea unor bancnote, până când, într-un final, într-unul dintre dulapurile deschise a zărit un document care îi sărise în ochi.

A deschis meticulos plicul și înăuntru, găsise un document care atesta că bunica sa, Karen, îi lăsase lui Lily o avere incredibilă. Șocul a fost enorm când a citit suma uriașă pe care Karen o depozitase în contul surorii lui, spre deosebire de „mărunțișul” pe care i-l dăduse lui.

„- Nu-mi vine să cred că mi-ai făcut asta, bunico!”, a țipat și a ieșit din dormitorul surorii sale. „Lily!"”, a strigat el. „Ce-i asta? De ce nu mi-ai spus mai devreme despre asta?”, s-a răstit tânărul.

„- Ascultă-mă, Sam”, a încercat ea să îl calmeze. „Nu este ceea ce...”

„- Oh, ba da, știu exact despre ce este vorba!”, a țipat el. „Micuța domnișoară Perfecțiune a luat totul de la bunica și și-a deschis un magazin! Tu și bunica m-ați trădat! Și eu ce am primit? Nimic!”.

În loc să se certe cu fratele ei, Lily a gestionat situația cu calm și i-a răspuns: „Cum rămâne cu banii pe care ți i-a lăsat bunica? Unde sunt aceia? Nu i-ai împărțit cu mine!”. Sam a fost șocat să afle că sora lui știa despre banii pe care i i-a dat Karen. S-a uitat la ea cu ochii larg deschiși, incapabil să scoată un cuvânt.

„- Era sigură că îi vei împărți cu mine, crezând că în sufletul tău zace persoana de care ea era mândră”, a spus Lily. „Te-am așteptat în toți acești ani, sperând că mă vei suna sau că vei bate la ușă ca să-mi dai partea mea. Dar ghici ce s-a întâmplat? Ai cheltuit-o pe toată pentru nevoile tale!”. „Știu că ai vrut să te răzbuni, Sam”, a spus ea cu lacrimi în ochi. „Dacă ai fi împărțit cu mine jumătate din banii tăi, ți-aș fi dat jumătate din moștenirea pe care mi-a lăsat-o bunica”, a mai spus Lily lăcrimând.

Prim-plan cu un bărbat extrem de nervos

Aparent, înainte de a muri, Karen i-a spus lui Lily să-i dea jumătate din moștenire lui Sam dacă acesta ar fi împărțea banii cu ea. Crezând că îi va oferi o ultimă lecție înainte să plece la ceruri, bătrâna a pus în aplicare un plan care avea să îl învețe pe Sam despre dăruință și loialitate, pe când, tot ce a reușit să obțină de la el a fost risipă.

După ce a ascultat povestea lui Lily, Sam a ieșit din casa ei fără să scoată un cuvânt. Era furios și se simțea trădat după ce aflase că bunica și sora lui îi ascunseseră un lucru atât de important. Mânat de furie, Sam avea să facă un lucru regretabil.

După disputa între cei doi, Lily a primit un telefon, la capătul celălalt al firului se auzea vocea unui polițist care i-a dat o veste șocantă: „Bună ziua, sun de la biroul de poliție local. Vă informăm că un hoț a încercat să intre în magazinul dumneavoastră, dar l-am prins la timp. Este în custodia noastră. Dacă doriți să îl identificați veniți repede la secția noastră”.

Mașină de poliție, girofaruri aprinse

A încercat să se răzbune pe sora lui

Fiind conștientă de furia pe care i-o provocase fratelui său, Lily era sigură că el este vinovatul. Nu mare i-a fost surpriza când, ajunsă la secție, l-a văzut pe Sam în spatele gratiilor. Fără să depună vreo plângere, tânăra a ieșit val vârtej în parcarea secție unde l-a așteptat pe fratele său. La câteva minute, Sam a ieșit în urma surorii sale cu capul plecat. „Știu că ai vrut să te răzbuni, Sam”, a spus ea cu lacrimi în ochi. „Uite ceva ce am pentru tine”. S-a dus spre mașina ei întorcându-se cu o valiză plină de bancnote. „Aceasta este partea ta din moștenirea pe care ți-a lăsat-o bunica. Nu am luat nimic din ea, cu excepția banilor pentru a-mi repara magazinul”, a spus ea.

Sam a fost șocat când s-a uitat la teancurile aranjate meticulos în valiză. Nu-i venea să creadă că sora lui păstrase partea lui în siguranță, fără să se atingă de ea.

Ia-ți partea ta și pleacă, te rog!”, a spus Lily cu lacrimile curgându-i pe obraz. „Uită de mine. Uită că există cineva care încă ține la tine și te iubește atât de mult. Nu te voi deranja și mă aștept ca tu să faci la fel”, a mai spus ea.

Și-a modificat testamentul pentru ca niciun membru al familiei să nu-i moștenească averea

Descoperirea adevărului a picat greu pe umerii tânărului

Sam a deschis portiera și a ieșit din mașină cu valiza în mână. S-a îndreptat spre casă și a deschis-o în camera sa. După ce s-a uitat cu atenție la conținutul valizei, Sam și-a dat seama că partea lui din moștenirea lui Karen era de aproximativ cincizeci de ori mai mare decât banii pe care aceasta i-i lăsase lui. Un val de vinovăție l-a cuprins când s-a gândit la ceea ce îi făcuse surorii sale. „Ea mi-a salvat partea, iar eu nu am fost în stare să împart acei câțiva dolari pe care bunica mi-a cerut să i-i dau”, a spus el în timp ce se uita la podea. „Îmi pare rău, dar am dezamăgit-o pe bunica. Am picat testul tău! Nu sunt decât un om lacom!”, și-a spus Sam dezamăgit.

Bărbat dezamăgit stând pe o canapea într-o cameră semiîntunecată

A doua zi, Lily s-a dus la magazinul ei, preocupată să repare geamul și să curețe mizeria pe care o crease fratele său cu o seară în urmă. Cu toate acestea, grijile ei au dispărut când a intrat în magazinul ei și l-a văzut pe fratele ei mai mic făcând curățenie. „Ce cauți aici?”, l-a întrebat ea. „Credeam că am fost clar în legătură cu ceea ce vreau”.

Îmi pare rău, Lily”, s-a scuzat Sam în timp ce-și cobora privirea. „Am vrut să-ți înapoiez valiza pe care mi-ai dat-o ieri. Nu cred că merit să păstrez moștenirea”. „Vreau să lucrez la magazinul tău ca angajat”, a spus el. „Ai avut dreptate. Trebuie să muncesc pentru a învăța valoarea banilor. Îi iau de la sine și îi cheltuiesc pe lucruri inutile. Te rog să-mi permiți să lucrez aici și să-mi păstrez partea mea de moștenire fiindu-ți alături”.

Cu lacrimi în ochi, Lily a acceptat ideea fratelui ei și l-a angajat. A păstrat valiza cu ea, sperând că i-o va înapoia odată ce va începe să ducă un stil de viață mai bun.

Lăcomia nu te va duce nicăieri. Uneori, trebuie să fii strict pentru a-i învăța o lecție pe cei dragi. Karen ar fi putut să-i dea lui Sam întreaga sa parte înainte de a muri, dar nu a făcut-o pentru că a vrut să-l pună la încercare. Între timp, nici Lily nu l-a ajutat pe Sam, deși știa că are probleme, pentru că voia ca el să-și dea seama de greșeala sa. E mai bine să nu cunoști lăcomia, ci să te bucuri împreună cu cineva de modestie și altruism!

Surse foto: Unspalsh

Surse articol: Amo Mama

Articolul urmator
Femeia și-a abandonat fiul în brațele iubitului ei și a dispărut fără urmă. Bărbatul l-a îngrijit, deși bănuia că nu au același sânge
Femeia și-a abandonat fiul în brațele iubitului ei și a dispărut fără urmă. Bărbatul l-a îngrijit, deși bănuia că nu au același sânge
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.