10 cauze comune ale țiuitului în urechi

10 cauze comune ale țiuitului în urechi

Sorina Corneanu

Țiuitul în urechi este o problemă frecventă care afectează aproximativ 50 de milioane de adulți din America. Deși pentru majoritatea oamenilor țiuitul este doar un disconfort, în unele cazuri acesta poate deveni un impediment pentru concentrare și un somn odihnitor. În plus, acesta ar putea interfera cu viața socială și profesională, conducand chiar la frustrare și depresie. 

Iată cele mai comune cauze ale țiuitului în urechi!

Expunerea prelungită la sunete puternice este cea mai frecventă cauză a țiuitului în urechi. Zgomotul provoacă distrugeri permanente la nivelul celulelor senzoriale din urechea internă. 

Blocajele urechii cauzate de acumularea de ceară sau de infecțiile locale pot duce la țiuit. Dacă acestea persistă, iar explicația întârzie să apară, vizita la medic nu ar trebui întârziată. Urechea este un organ foarte sensibil, iar țiuitul poate semnala o problemă gravă care, netratată, poate duce chiar la pierderea auzului!

Medicamentele, în special antibioticele, antiinflamatoarele, sedativele și antidepresivele, pot conduce la țiuit în ureche. Dacă te confrunți cu țiuit în ureche, înainte de a încerca alte tratamente, fii atentă la medicamentele pe care le iei și nu neglija vizita la medic!

 femeie cu durere de ureche

Vârsta este o altă cauză care poate provoca deteriorarea anumitor părți ale urechii și poate conduce la apariția țiuitului. Otoscleroza, de exemplu, este o boală care duce la rigidizarea oaselor mici din urechea medie și la apariția țiuitului.

Hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, problemele circulatorii, anemia, alergiile, problemele  tiroidei și bolile autoimune pot favoriza apariția țiuitului în ureche. Nu neglija analizele de sânge pe care ar trebui să le faci anual. Doar așa vei putea depista și trata corespunzător cauza problemei.

Leziunile la nivelul capului sau al gâtului pot afecta urechea internă, auzul sau regiunea cerebrală asociată cu auzul. Astfel de leziuni, în general, provoacă țiuit într-o singură ureche. Data viitoare când te confrunți cu această problemă, înainte de a încerca tratamente necorespunzătoare, asigură-te că nu ai suferit o lovitură puternică recent și discută cu medicul despre orice crezi că ar fi putut cauza țiuitul.

Ateroscleroza. Odată cu vârsta și acumularea colesterolului, vasele de sânge de la nivelul urechii medii și ale urechii interne încep să își piardă elasticitatea, lucru care face ca fluxul de sânge să devină mai puternic, iar urechea să detecteze mai ușor orice zgomot.

Tumorile necanceroase se dezvoltă adesea pe nervul cranian care face legătura între creier și urechea internă. Această afecțiune cauzează țiuit puternic într-o singură ureche și apare periodic, până când se stabilizează. Dacă țiuitul urechii persistă, iar alte cauze nu bănuiești, grăbește-te la medic pentru a elimina orice suspiciune!

Stresul, în mod neașteptat, poate mări tensiunea arterială și poate cauza țiuit în urechi. Dacă urmărești cu atenție reacția corpului tău la stres, vei observa cum țiuitul în urechi apare imediat ce te stresezi.

Vezi care sunt efectele grave ale stresului asupra organismului!

Problemele cu articulația temporomandibulară, situație în care maxilarul inferior se întâlnește cu craniul, pot cauza țiuit în urechi. Cauzat de presiunea anormală a fluidului urechii interne, țiuitul ascuțit ar trebui să te trimită urgent la medic!

Cum te poți feri de țiuitul în urechi

Utilizează protecție auditivă! În timp, expunerea la zgomot puternic poate deteriora nervii din urechi, cauzând țiuit și chiar pierderea auzului.

Controlează-ți tensunea arterială și ai grijă de  sănătatea cardiovasculară. Exercițiile regulate și alimentația corectă pot ajuta la prevenirea problemelor auditive.

Totodată, poți încerca DOCUSPRAY, spray auricular, soluție bazată pe substanțe nutritive pentru curățarea frecventă și sigură a urechii, cu un conținut special de oligoelemente de origine marină pentru întreținerea sănătății urechilor.

DOCUSPRAY-spray auricular, produs disponibil pe VavianPharma.ro. Preț 57,12 lei

spray ingrijire urechi

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.