10 vitamine și minerale care te fac fericită

10 vitamine și minerale care te fac fericită

Redactor Andreea Baluteanu

Se spune că dragostea trece prin stomac, iar știința pare să rezoneze mai mult ca niciodată cu acest principiu. Dacă îți cauți fericirea, o poți găsi în farfurie, așa cum demonstrează ultimele cercetări în acest sens. Hrănindu-te cu substanțe nutritive de calitate și incluzând neapărat cele 10 vitamine și minerale pe care ți le prezentăm în rândurile de mai jos, vei combate tendințele depresive și spre anxietate și te vei bucura de o viață plină de veselie.

Descoperă în rândurile de mai jos care sunt vitaminele și mineralele ce vor contribui la fericirea spre care tânjești. Include-le în farfuriile tale colorate și rezultatele nu vor întârzia să apară!

Cum să deguști fericirea: 10 vitamine și minerale de care ai nevoie

Da, fericirea chiar „locuiește” într-o farfurie colorată! Oamenii de știință au descoperit că există alimente care te pot ajută să previi și să combați anxietatea și depresia, dar și să te binedispui instant. Pe lângă fericirea pe care ți-o oferă gustul lor desăvârșit, acestea conțin vitamine și minerale de calitate, care îmbunătăţesc activitatea creierului. Este bine cunoscut faptul că sistemul nervos este cel care reglează și echilibrează dispoziția, așa că acești aliați ai unei bune funcționări ale sale îți vor aduce în dar fericirea.

Am alcătuit pentru tine lista celor 10 vitamine și minerale care te fac fericită:

  1. Calciu

Cel mai răspândit mineral din corpul uman te ajută să ai oase sănătoase și vase de sânge puternice, dar are rol și în conturarea bunei dispoziții. Cum? Se pare că deficitul de calciu te poate sensibiliza în perioada premenstruală, determinând acele schimbări bruște de dispoziție.

E important să administrezi calciul alături de vitamina D, deoarece împreună pot regla aceste fluctuații psihologice.

Cele mai bune surse de calciu sunt: varza Collard, Ricotta (sortiment de brânză produs în Italia), iaurtul, laptele și kale.

  1. Crom

Deși nu este nici pe departe prezent în corp în concentrații la fel de ridicate precum calciul, cromul are un rol esențial în sănătatea organismului. Acesta contribuie la metabolizarea alimentelor, iar un nivel scăzut poate afecta abilitatea corpului de a produce insulină, contribuind la apariția complicațiilor și a diabetului.

De partea cealaltă, cromul susține creierul în secreția serotoninei, a noradrenalinei și a melatoninei, hormoni care echilibrează dispoziția și emoțiile. Astfel, acest mineral devine un „soldat” important în lupta împotriva depresiei.

Îl găsești în următoarele alimente: broccoli, suc de struguri, cartofi, piept de curcan.

  1. Acid folic

Extrem de important nu doar în perioada sarcinii, acidul folic ajută la crearea de noi celule și controlează nivelurile de serotonină, care la rândul ei contribuie la transmiterea mesajelor între celule. De asemenea, serotonina are și rol de susținere a creierului în reglarea comportamentului social și a dispoziției.

Ai nevoie de acid folic și de vitamina B12 și pentru a controla tendințele depresive. De asemenea, s-a demonstrat științific că aceste vitamine sunt utile și pentru a crește eficiența antidepresivelor.

Cele mai bune surse de acid folic sunt: spanacul, fasolea, sparanghelul varza de Bruxelles, avocado.

  1. Fier

Imunitatea, transportul oxigenului între organe și țesuturi, producția de energie, puterea musculară, toate acestea sunt susținute de fier. De partea cealaltă, absența acestui mineral conduce la oboseală și poate cauza și depresie.

Lipsa de fier e mai comună la femei decât la bărbați, din cauza pierderilor de sânge de la menstruație. Tocmai de aceea, acestea sunt mai predispuse la oboseală, schimbări bruște de dispoziție sau depresie.

Îți poți suplimenta rezervele de fier din: ovăz fortificat, soia, linte, carne de vită sau curcan.

  1. Magneziu

Ești epuizată în ultima vreme? S-ar putea să ai lipsă de magneziu! Mineralul contribuie la îndeplinirea a mai mult de 300 de funcții în organism, ceea ce îl face vital.

Deoarece magneziul „pune umărul” la secreția de serotonină, unul dintre hormonii fericirii, lipsa sa este legată de instalarea depresiei, a oboselii, a iritabilității și predispoziției la stres.

Crește nivelurile de magneziu și atinge fericirea consumând: migdale, spanac, caju, arahide sau păstăi de soia verzi.

  1. Acizii Omega-3

Intrăm aici pe un teritoriu „minat”, deoarece acizii Omega-3 nu sunt produși în mod natural de corpul uman, ci trebuie să fie obținuți din surse externe. Ei sunt însă esențiali pentru buna funcționare a creierului, experții estimând că reprezintă circa 18% din greutatea acestuia.

Studiile s-au grăbit să susțină faptul că Omega-3 e un stimul pentru fericire, constatând că nivelul său crescut previne tendințele depresive sau spre suicid.

Consumă cu încredere semințe de chia, somon atlantic, broccoli, hering și spanac, pentru a te alimenta cu aceste minunate ajutoare ale naturii.

  1. Vitamina B6

Această reprezentantă a grupului de B-uri susține producția și transmisia neurotransmițătorilor, așa că lipsa ei poate provoca anemie, un sistem imunitar slăbit, confuzie sau depresie.

De partea cealaltă, rezervele suficiente de vitamina B6 susțin activitatea creierului, reglează emoțiile și sunt considerate utile în tratarea sindromului premenstrual.

Găsești vitamina B6 în: năut, ton, somon, piept de pui și cereale fortificate.

  1. Vitamina B12

E esențială pentru formarea globulelor roșii, alături de fier, cu care se înțelege de minune. Deficiența de vitamina B12 poate provoca, printre altele, oboseală fizică și psihică, paranoia sau depresie. Deoarece în general e prezentă în carne, această vitamină reprezintă o provocare mai ales pentru vegetarieni.

Cum te ajută? Deoarece contribuie la sănătatea sistemului nervos, vitamina B12 susține lupta împotriva depresiei și prilejuiește atingerea acelei stări de fericire la care visezi.

Îmbogățește-ți rezervele consumând păstrăv, somon, brânzeturi elvețiene, mozzarella și ton.

  1. Vitamina D

Vitamina pe care ți-o dăruiește soarele joacă un rol important în formarea noilor celule, în susținerea imunității și în protejarea oaselor, alături de calciu. S-a demonstrat faptul că deficitul de vitamina D conduce la depresie, așa că, de câte ori te simți tristă sau neliniștită, ar trebui să încerci să mănânci mai multe alimente bogate în această vitamină sau să stai mai mult la soare.

Provocarea constă mai ales în sezonul rece, atunci când vedem soarele mai rar la față. De aceea, e esențial ca acum să extragem vitamina D din alimentație.

Cele mai bune surse sunt ouăle, somonul, peștele sabie, ciupercile Chanterelle și laptele.

  1. Zinc

E prezent în aproape fiecare celulă, așa că era de la sine înțeles că ai mare nevoie de el. Zincul sprijină sistemul imunitar și îl protejează de daunele radicalilor liberi, iar lipsa sa poate provoca anemie, căderea părului, apetit redus sau chiar depresie. Vegetarienii trebuie să fie foarte atenți, deoarece zincul din plante e absorbit mult mai greu.

De asemenea, mineralul se dovedește util pentru creșterea eficienței antidepresivelor și pentru contracararea efectelor lor adverse.

Sursele de seamă bogate în zinc sunt reprezentate de: semințe de dovleac, caju, crab, cotlet de porc și brânzeturi elvețiene.

  Vitoral D Spray Oral pentru Adulți e un supliment alimentar cu gust de mentă și de xylithol, sub formă de spray, care este destinat administrării orale. Acesta conține tot necesarul de Vitamina D3 și de Vitamina K, esențiale pentru sănătatea femeilor, ce contribuie în plus la absorbția normală a calciului și la menținerea sănătății sistemului osos și a dinților. Spray-ul este disponibil pe magazinvavianpharma.ro!

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.