10 alimente care sporesc senzația de foame

Foamea este o senzație naturală a corpului care ne semnalează necesitatea de a ne hrăni, însă ceea ce alegem să mâncăm poate influența intensitatea și durata acesteia. Unele alimente au un efect mai puternic asupra apetitului, fie pentru că sunt mai ușor digerabile, fie pentru că au un conținut ridicat de zaharuri sau grăsimi nesănătoase. În acest articol vom afla ce alimente îți sporesc senzația de foame!
Cuprins
Alimente care îți fac foame
Dacă vrei să slăbești sau să păstrezi un nivel optim al greutății corporale, este important să fii atentă la ce mănânci. Trebuie să știi că unele alimente pot stimula foamea și de aceea este bine să le eviți. În locul lor, poți opta pentru alternative mai sănătoase care ajută la creșterea sațietății pe termen lung și îți oferă nutrienții necesari pentru o sănătate generală bună.
Iată o listă cu alimente care îți sporesc senzația de foame:
1. Croissantele

Pufoase, untoase și delicioase, croissantele trebuie evitate dacă vrei să-ți păstrezi o greutate optimă. Aceste produse îți pot stimula rapid foamea din mai multe motive. În primul rând, sunt bogate în carbohidrați rafinați și zahăr care duc la creșteri și scăderi rapide ale glicemiei, făcându-te să te simți din nou flămândă la scurt timp după ce le consumi. În plus, deși sunt bogate în calorii datorită conținutului ridicat de unt și făină, croissantele au un conținut scăzut de proteine și fibre - nutrienți care te ajută să te simți sătulă pentru mai mult timp.
Dacă vrei un mic dejun care să-ți țină de foame cât mai mult timp, poți opta pentru un ou fiert sau pâine prăjită cu avocado.
2. Iaurt cu conținut scăzut de grăsimi

Iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi pare o alegere sănătoasă, dar poate avea efecte nedorite asupra senzației de sațietate. Fiind un aliment care necesită puțină mestecare și având grăsimile naturale înlocuite cu îndulcitori, acesta poate duce la creșteri bruște ale glicemiei fără a oferi senzația de sațietate pe care o aduc grăsimile lactate.
O alternativă mai nutritivă este iaurtul integral natural, îmbogățit cu granola, fructe de pădure și nuci - o combinație care oferă fibre, necesită mestecare îndelungată și asigură o sațietate de durată datorită conținutului echilibrat de nutrienți.
3. Brioșe

Deși sunt adesea considerate o opțiune acceptabilă pentru micul dejun, brioșele sunt de fapt foarte asemănătoare cu prăjiturile din punct de vedere nutrițional. Având la bază făină albă rafinată, zahăr și grăsimi, acestea oferă o cantitate mare de calorii goale fără nutrienți esențiali care să asigure sațietatea.
4. Orez alb

Orezul alb nu ține de foame pentru mult timp, în primul rând pentru că este un carbohidrat rafinat cu indice glicemic ridicat. Acest lucru înseamnă că este digerat rapid și crește brusc nivelul zahărului din sânge, urmat de o scădere la fel de rapidă care poate induce foamea. În plus, are un conținut scăzut de fibre (sub 1g la 100g) comparativ cu orezul brun (aproximativ 3.5g la 100g), iar fibrele sunt cele care ajută la menținerea senzației de sațietate. De asemenea, conține puține proteine, alt nutrient important pentru sațietate.
Pentru a face orezul alb mai sățios, este recomandat să îl combini cu alimente bogate în proteine (pește, carne, leguminoase), legume (pentru fibre) și grăsimi sănătoase. Alternativ, poți opta pentru orez brun sau alte cereale integrale care au un conținut mai mare de fibre și nutrienți.
5. Cereale cu îndulcitori artificiali

Cerealele cu îndulcitori artificiali, chiar și cele etichetate „zahăr redus” pot contribui la stimularea foamei. Îndulcitorii artificiali, precum aspartam sau sucraloză, pot duce la o creștere a apetitului din mai multe motive. În primul rând, consumul de îndulcitori artificiali poate influența semnalele hormonale legate de foame, determinând creierul să perceapă o nevoie mai mare de zahăr sau calorii.
De asemenea, gustul dulce, chiar dacă nu este asociat cu un aport caloric real, poate crea o dorință mai puternică de a consuma mai multe alimente dulci, ducând la o senzație de foame mai intensă după consum. În timp, acest comportament poate contribui la un ciclu nesănătos de consum crescut de alimente.
6. Sucul de fructe

Sucul de fructe poate, de asemenea, să stimuleze foamea, chiar dacă la prima vedere pare o alegere sănătoasă. Deși sucurile 100% de fructe conțin vitamine și minerale, ele sunt adesea lipsite de fibrele naturale care se găsesc în fructele întregi, iar lipsa acestora poate duce la o senzație mai rapidă de foame după consum.
De asemenea, sucurile de fructe, în special cele comerciale, pot conține cantități mari de zaharuri naturale, care pot provoca fluctuații rapide ale nivelului de zahăr din sânge. După o creștere inițială a energiei, se poate produce o scădere rapidă a acestuia, ceea ce poate duce la senzația de foame.
7. Pâine albă

Pâinea albă poate stimula foamea din cauza conținutului său ridicat de carbohidrați rafinați și a lipsei de fibre. După ce consumi pâine albă, nivelul de zahăr din sânge crește rapid, iar organismul eliberează insulină pentru a-l reduce. Această fluctuație poate duce la o scădere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate genera senzația de foame la scurt timp după masă.
Există o soluție ușoară aici: mănâncă în schimb pâine integrală, deoarece conține mai multe fibre și poate ajuta la menținerea senzației de plenitudine pe termen mai lung.
8. Cartofi prăjiți

Dacă gătești cartofii la cuptor sau îi fierbi, ai mai multe șanse să-ți potolești foamea decât atunci cînd îi prăjești în ulei și pe deasupra mai adaugi și multă sare. În plus, cartofii prăjiți au mai multă grăsime decât cei fierți sau copți, așadar nu este o idee prea bună să apelezi la ei dacă vrei să-ți menții sațietatea mai mult timp.
9. Alcool

Oamenii de știință au descoperit că alcoolul trece creierul în modul de foame, crescând pofta de mâncare. În studiile efectuate pe șoareci, alcoolul a activat semnalele creierului care îi spun corpului să mănânce mai multe alimente, iar cercetătorii cred că același lucru este probabil valabil și în cazul oamenilor.
În plus, alcoolul în sine conține multe calorii, un pahar mare de vin, de exemplu, poate avea la fel de multe calorii precum o gogoașă. De aceea, dacă vrei să-ți păstrezi controlul asupra greutății, cel mai bine ar fi să eviți alcoolul.
10. Gogoaşă

Apropos de gogoașă, aceasta este o bombă de zahăr care te face să acumulezi calorii fără să-ți aducă nicio valoare nutrițională. Făina albă se descompune rapid în zahăr, iar glazura contribuie și mai mult la fluctuația nivelului de zahăr din sânge.
Așadar, deși unele alimente par să fie sățioase la prima vedere, ele îți sporesc senzația de foame și pot contribui la un consum excesiv de calorii. În general, produsele procesate, bogate în zaharuri rafinate și carbohidrați simpli, determină fluctuații bruște ale glicemiei, ceea ce duce la o senzație rapidă de foame. Pentru a menține un echilibru alimentar și o stare de sațietate mai îndelungată, este recomandat să optezi pentru alimente bogate în fibre, proteine și grăsimi sănătoase, care susțin o eliberare treptată a energiei.



Surse foto: Pixabay.com
Surse articol: Webmd.com