14 semne care îți spun că ai lipsă de fier. Când mergi la medic

14 semne care îți spun că ai lipsă de fier. Când mergi la medic

Redactor Andreea Baluteanu

Lipsa de fier este una dintre cele mai des întâlnite forme de deficiențe de vitamine pe care le experimentăm azi. Nivelurile scăzute ale acestui mineral în organism pot produce anemie feriprivă, respectiv cea mai comună formă a acestei afecțiuni.

De aceea, e foarte important să observi cu atenție semnele de mai jos, care îți pot comunica faptul că suferi de lipsă de fier. Vezi care sunt semnalele acestei afecțiuni și descoperă ce trebuie să faci în cazul în care suferi de lipsă de fier!

Cauzele lipsei de fier

Fierul este absolut necesar în organism pentru a produce hemoglobina, o proteină ce intră în alcătuirea celulelor roșii, atât de necesară pentru transportul oxigenului la țesuturi. Prin urmare, deficiența de fier poate afecta fiecare organism, lipsindu-l de atât de necesarul oxigen.

Atunci când lipsa de fier devine acută, poți ajunge să suferi de anemie feriprivă, respectiv cel mai des întâlnită formă a acestei boli.

În ceea ce privește cauzele lipsei de fier, iată care sunt cele mai comune:

  • o dietă săracă în fier, care nu îndeplinește cerințele organismului;
  • boli intestinale inflamatorii;
  • nevoia mai mare de fier a organismului (în timpul sarcinii sau în perioadele în care pierzi mult sânge).

Oricare ar fi cauza sa, deficienţa de fier nu trebuie ignorată, deoarece poate duce la afecțiuni mult mai grave!

Simptomele lipsei de fier

Semnele de mai jos nu vor apărea în rândul tuturor persoanelor care prezintă o deficiență de fier, dar sunt destul de comune. Cu toate acestea, există cazuri în care lipsa acestui mineral trece neobservată, motiv pentru care e recomandat să îți faci întotdeauna analizele de sânge.

Iată care sunt cele mai comune semne ale lipsei de fier!

Oboseala. E dificil să îți dai seama dacă oboseala ta indică spre o lipsă de fier, dat fiind faptul că experimentăm atât de des aceste simptome în complicata societate modernă, cu un stil de viață activ și agitat. Dar oboseala cauzată de lipsa de fier e mai mult decât ceea ce simți în diminețile mohorâte când nu ai dormit suficient și nu ai chef de muncă, reprezintă o stare care te împiedică să îți faci treaba și care îți afectează productivitatea. Explicația constă în faptul că, atunci când organismul nu are suficient fier, transportul oxigenului spre organe este îngreunat, ceea ce determină inima să muncească mai mult și, pe cale de consecință, instalarea stării de oboseală.

Paloare. Trage ușor de pleoape inferioară: dacă interiorul său este de culoare roz sau gălbuie, nu roșu intens, atunci înseamnă că este foarte posibil să suferi de lipsă de fier. Paloarea este explicabilă prin faptul că fierul conferă nuanța de roșu aprins sângelui, iar când acesta lipsește, culoarea se va estompa și semnele se vor vedea și pe pielea ta. Paloarea poate apărea pe față, pe partea inferioară a pleoapelor, dar și pe gingii, partea interioară a buzelor sau pe unghii.

Dificultăți de respirație. Suferi de fenomenul de „respirație scurtă”, în care ai impresia că plămânii tăi nu primesc suficient aer și că obosești chiar și în timpul activităților obișnuite? Fenomenul poate fi pus pe seama lipsei de fier. De ce? Atunci când mușchii nu mai primesc suficient oxigen din cauza absenței hemoglobinei, chiar și urcatul scărilor sau mersul se va dovedi extenuant pentru organism.

Dureri de cap. Da, migrenele pot fi simptom pentru numeroase afecțiuni, dar o cauză a lor este și lipsa de fier. Private de oxigen, vasele de sânge de la nivelul creierului se vor umfla, ceea ce cauzează presiune și provoacă dureri de cap. E posibil să mai resimți și senzația de amețeală.

Palpitații. Precum durerile de cap, și palpitațiile sunt semn pentru numeroase boli, iar lipsa de fier e doar unul dintre factori. De data aceasta, inima trebuie să lucreze mai intens, pentru a acoperi deficitul de oxigen cauzat de nivelurile scăzute de hemoglobină. Trebuie să știi însă că palpitațiile sunt un semn mai puțin comun al lipsei de fier.

Sindromul picioarelor neliniștite. Te-ai dus la culcare și nu poți să adormi fiindcă simți nevoia să îți miști întruna picioarele? S-ar putea ca lipsa de fier să fie de vină. Deși sindromul picioarelor neliniștite nu are explicații clare, s-a constatat că circa 25% dintre persoanele care suferă de această problemă prezintă și deficiențe de fier.

Piele uscată și păr deteriorat. E normal să te confrunți cu uscarea pielii și a părului când vine toamna, dar dacă te hidratezi suficient și ritualul tău de îngrijire e fără pată, ar trebui să arunci un ochi asupra nivelurilor de fier. Atunci când transportul oxigenului la țesuturi e îngreunat, organismul va decide să folosească puținul pe care îl are la dispoziție pentru a ajuta organele cu adevărat vitale, deci pielea și părul vor fi, din păcate, neglijate.

Limbă uscată și iritată. Nu numai hemoglobina e produsă cu ajutorul fierului, ci și mioglobina. Atunci când lipsesc, te vei confrunta cu fenomene precum limba uscată, umflată, palidă sau prea netedă. Dar deficiența de fier poate cauza și senzația de gură uscată, precum și herpes sau ulcere bucale.

Unghii casante sau în formă de lingură. Acest simptom e extrem de rar, dar, dacă îl prezinți, dă fuga la doctor, deoarece poate indica faptul că deficiența de fier e clar severă. Unghiile care se rup ușor sau care cresc în forme ciudate, concave, asemănătoare unei linguri (boală care poartă numele de koilonichie), pot indica faptul că nu ai fier suficient în organism.

Alte semne ale lipsei de fier pot include:

  • lipsa poftei de mâncare (fenomenul e prezent mai ales la copii);
  • pofte ciudate, de gheață, noroi, pământ, cretă sau hârtie (fenomenul poartă numele de pica și se referă la pofta de a mânca lucruri stranii);
  • anxietate: lipsa de oxigen în țesuturi poate cauza o stare de agitație pe care o resimți sub formă de anxietate;
  • mâini și picioare reci: din nou, dat fiind faptul că oxigenul nu mai ajunge la extremități, vei suferi de frig în aceste regiuni;
  • infecții frecvente - fierul e vital pentru buna funcționare a sistemului imunitar, de aceea poți ajunge în situația de a te îmbolnăvi mai des.

Lipsa de fier: când mergi la doctor și ce trebuie să faci

Nu e de glumit cu lipsa de fier și de aceea îți recomandăm să mergi la doctor dacă suspectezi că resimți vreunul dintre simptomele de mai sus. Medicul îți va recomanda analize de sânge și, dacă va constata că într-adevăr nu ai suficient fier, va fi nevoie să faci anumite schimbări în viața ta.

Include mai multe alimente bogate în fier în alimentație. Cele mai bune surse de fier sunt carnea roșie, legumele cu frunze verde închis (spanac, kale), fructe uscate, leguminoase, fructe de mare, alimente fortificate cu fier, nuci și semințe.

Pune accentul și pe vitamina C. Acest nutriment asigură o mai bună absorbție a fierului, de aceea e fundamental. Consumă multe legume și fructe proaspete și bea suc de portocale.

  Ia suplimente. Ca să restaurezi nivelurile de hemoglobină, ai nevoie de suplimente. Recomandarea noastră este Vitoral Ferrum picături, un supliment alimentar sub formă de picături ce conține fier în formă de pirofosfat micronizat și dispersabil și un complex de vitamine D și B6. Doza recomandată este de 2 ml pe zi sau în cantitatea recomandată de medicul tău. Vitoral Ferrum e disponibil la Vavian Pharma!

 

Surse foto: iStock, Pexels

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.