Fierea pământului: când este recomandată

Fierea pământului: când este recomandată
Redactor Raluca Margean
Joi, 22.05.2025

Fierea pământului este o plantă medicinală cunoscută pentru efectele sale benefice asupra sistemului digestiv. Este adesea utilizată sub formă de ceai, tinctură sau pulbere, având roluri importante în stimularea secrețiilor digestive, combaterea inapetenței și susținerea funcției hepatice. Vom vorbi în acest articol despre proprietățile terapeutice ale acestei plante, dar și care sunt riscurile asociate cu consumul său.

Cuprins

Ce este fierea pământului

Fierea pământului este o plantă anuală mică, originară din Europa, care prosperă în regiunile montane, în special în Alpi, Pirinei și Carpați. Preferă solurile calcaroase și bine drenate.Planta poate atinge până la 1,5 metri înălțime, are frunze ovale de un verde pal, fructul tip capsulă și flori de diverse culori (în special galben).

Planta este cunoscută pentru proprietățile sale digestive încă din Antichitate, când era folosită de greci și romani ca tonic amar pentru a stimula pofta de mâncare și pentru a trata problemele stomacale.

Substanțele amare din rădăcina plantei stimulează secrețiile salivare și gastrice, fapt ce a fost observat inițial empiric, prin ameliorarea simptomelor la persoanele care consumau preparate din plantă. 

Beneficiile pe care le are fierea pământului

Femeie cu durere de burta
Sursa foto: Pexels.com

Unul dintre beneficiile principale ale plantei medicinale fierea pământului este stimularea sistemului digestiv și îmbunătățirea apetitului. Se crede că substanțele amare din această plantă activează receptorii gustativi, declanșând producția de salivă și sucuri gastrice, ceea ce facilitează digestia și absorbția nutrienților. Acest efect este deosebit de benefic pentru persoanele care suferă de inapetență sau alte tulburări digestive funcționale.

Unele persoane consumă regulat de preparate din fierea pământului pentru normalizarea funcțiilor gastrointestinale și reducerea senzațiilor de balonare sau greutate după mese.

De asemenea, fierea pământului este foarte căutată pentru presupusele sale proprietăți antimicrobiene, gastroprotectoare, analgezice, antiinflamatorii, antioxidante și antitumorale.

Conform cercetărilor, efectele benefice ale acestei plante pot proveni din substanțele bioactive pe care le conține, inclusiv compuși fenolici, glicozide secoiridoide precum gentiopicrozidă, swerozidă, swertiamarină, xantone precum di-hidroxi-dimetoxixantonă și quercetină.

Alte utilizări frecvente ale plantei fierea pământului includ:

  • Pierderea poftei de mâncare (anorexie)
  • Indigestie (dispepsie)
  • Colesterol ridicat
  • Viermi
  • Icter
  • Pietre la rinichi
  • Febră
  • Tensiune arterială crescută
  • Diabet
  • Mușcături de șarpe
  • Pistrui și pete
  • Îngrijirea pielii și a părului

Deși este o plantă medicinală populară pentru proprietățile sale terapeutice, oamenii de știință spun că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma cu exactitate beneficiile sale. În plus, aceștia recomandă precauție în consumul ei, pentru a evita potențialele efecte adverse.

Fierea pământului: riscuri și complicații

NU se recomandă consumul de fierea pământului de către persoanele care au oricare dintre următoarele afecțiuni:

  • Aciditate crescută a stomacului
  • Ulcer peptic
  • Boală de reflux gastroesofagian 
  • Diaree
  • Inflamație acută a tractului gastrointestinal
  • Boli inflamatorii precum boala Crohn

De asemenea, este bine ca femeile însărcinate și cele care alăptează să consume cu prudență și în cantități moderate această plantă.

Deși în general, consumul său este sigur, pot exista anumite efecte secundare , precum disconfort abdominal și crampe ușoare.

Gynostema, planta nemuririi: beneficii și mod de utilizare

Cum se administrează corect fierea pământului ?

Fierea pământului se administrează în general sub formă de infuzie, tinctură, capsule sau pulbere. Doza adecvată depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta persoanei, starea de sănătate și afecțiunile de care suferă. În prezent, nu există suficiente informații științifice pentru a determina un dozaj adecvat, de aceea trebuie consumat cu prudență și, cel mai bine, conform recomandării unui specialist.

Iată câteva moduri corecte de administrare:

Infuzie (ceai). Se prepară din 1 linguriță de plantă uscată (în special părțile aeriene sau rădăcina mărunțită) la o cană de apă fierbinte. Se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi se bea cu 15-30 de minute înainte de masă, de regulă de 2 ori pe zi. Ceaiul este extrem de amar, dar eficient pentru stimularea poftei de mâncare și a secrețiilor digestive.

Tinctură. Se administrează câte 20-30 de picături diluate în puțină apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de mese. Tinctura are o concentrație mai mare de principii active și este recomandată pentru efecte rapide.

Capsule sau comprimate. Se găsesc în magazinele naturiste și pot fi luate conform indicațiilor de pe ambalaj, fiind o variantă mai ușor de administrat pentru cei care nu suportă gustul amar.

Pulbere de rădăcină. Se poate consuma câte un vârf de cuțit de pulbere, sublingual, cu 15-20 de minute înainte de masă, apoi se înghite cu apă.

Indiferent sub ce formă se consumă, este esențial să se respecte o cură de maximum 2-3 săptămâni, urmată de o pauză de cel puțin o săptămână.

În concluzie, fierea pământului este o plantă medicinală folosită încă din antichitate pentru efectele sale digestive. Deși beneficiile sale pot fi semnificative, pentru o utilizare corectă,trebuie respectat un dozaj adecvat și se recomandă consultarea unui specialist pentru a obține rezultate optime și a evita eventualele contraindicații.  

Surse foto: Pexels.com

Surse articol: Webmd.comMedicinenet.com

Articolul urmator »
Terapia fotodinamică: ce este și când este recomandată
Terapia fotodinamică: ce este și când este recomandată
Raluca Margean | Miercuri, 17.07.2024
Incepe quiz
Cu ce animal semeni cand te infurii?
Cu ce animal semeni cand te infurii?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Hiperosmie: ce este și când poate fi periculoasă
Raluca Margean | Duminică, 23.03.2025
Anticorpi anti-eritropoietină: ce sunt și când apar
Raluca Margean | Duminică, 24.11.2024
Ce sunt băile cu gheață și când sunt recomandate
Raluca Margean | Sâmbătă, 31.08.2024

Ne găsești pe