3 motive pentru care nu ar trebui să te speli cu săpun în zona intimă

3 motive pentru care nu ar trebui să te speli cu săpun în zona intimă
Redactor Andreea Baluteanu
Miercuri, 06.02.2019

Cuprins

Trăim într-o cultură în care igiena are o importanță fundamentală, așa că suntem încurajate să avem grijă de ea cu sfințenie. Dat fiind faptul că avem tendința de a face mai multă mișcare decât înaintașii noștri, e de la sine înțeles că punem accentul mai mult ca niciodată pe curățenia corpurilor noastre. 

Însă, în același timp, specialiștii consideră că avem tendința de a exagera cu curățenia. În timp ce folosirea excesivă a produselor de igienă pe corp usucă pielea, lucrurile sunt și mai grave în ceea ce privește regiunea intimă. Vezi mai jos care sunt motivele pentru care ar trebui să renunți să te mai speli cu săpun în zona intimă, conform experților!

Ține săpunul departe de zona intimă: 3 argumente în acest sens

Exagerăm cu curățenia corporală: așa sună avertismentul pe care ni-l oferă oamenii de știință. Utilizarea produselor de igienă și, mai ales, a apei fierbinți în exces nu face decât să distrugă uleiurile naturale pe care pielea le produce pentru a se proteja. Iar fenomenul se pare că e și mai alarmant atunci când vine vorba despre zona intimă, mai sensibilă și mai delicată.

Dacă nu depui zilnic eforturi mari din punct de vedere fizic, specialiștii consideră că e mai bine să faci duș o dată la două sau la trei zile. Desigur, menține-ți ritualul zilnic dacă trudești la sală și ieși transpirată de la ora de yoga sau de cycling. Chiar și atunci când practici doar mișcare fizică moderată, acasă, curăță zonele care sunt considerate mai dificile (regiunea intimă, la subraț și sub sâni) zilnic. Dar evită săpunul în cea mai delicată regiune. Află din rândurile de mai jos care sunt cele mai bune motive pentru a asculta de recomandarea oamenilor de știință!

Vaginul se poate curăța singur

De fapt, vaginul tău e extrem de inteligent și are capacitatea de a se curăța pe cont propriu. Acesta conține o floră extrem de dezvoltată de bacterii bune și de bacterii rele care creează un mediu acid în zona intimă, astfel încât agenții patogeni nu au nicio șansă de a supraviețui. Lactobacilii conturează astfel un pH de 4,5 care te ferește cel mai bine de infecții.

Scurgerile vaginale sunt semnul că vaginul tău funcționează perfect și că se curăță așa cum trebuie. Atât timp cât acestea sunt transparente sau albe, nu ai niciun motiv să îți faci griji. Cele foarte dense, cremoase, ce provoacă mâncărimi, pot reprezenta un semn al candidozei. De partea cealaltă, secrețiile gri care miros urât, a pește, ar trebui să te trimită la ginecolog, deoarece te poți confrunta cu o vaginită bacteriană.

Săpunul poate sensibiliza zona intimă

Ne reîntoarcem la ceea ce ți-am spus mai sus, atunci când te-am avertizat că utilizarea produselor de igienă poate nimici uleiurile naturale pe care pielea le secretă. Astfel, ajungi să transformi o zonă intimă ce funcționează normal într-una mult prea delicată, a cărei problemă va deveni tot mai pregnantă pe măsura trecerii timpului.

Săpunul poate provoca iritații și chiar infecții

De vină sunt coloranții și parfumul pe care le conține săpunul și care pot degrada echilibrul delicat al zonei intime. Aceste substanțe au un potențial iritant care poate fi susținut de pielea de pe corp, dar în fața căruia vaginul nu are nicio șansă. Întrerupe imediat folosirea săpunului în cazul în care percepi senzație de usturime sau de arsură, curăță cu apă caldă și, dacă în câteva zile simptomele nu dispar, dă o fugă la ginecolog.

Nu în ultimul rând, utilizarea săpunului în zona intimă poate cauza și infecții. Atunci când vaginul este dezechilibrat, agenții patogeni vor găsi drum liber către zona ta intimă, iar de aici până la vaginite sau candida nu mai e decât un pas minuscul.

Sfaturi pentru o igienă intimă ireproșabilă

Săpunul e interzis în zona intimă și sperăm că te-am convins de acest fapt. Dar asta nu înseamnă că nu avem niciun sfat pentru tine. Descoperă mai jos soluțiile pe care să le iei în considerare pentru o zonă intimă curată și sănătoasă.

Schimbă lenjeria zilnic. Aici nu există compromis: dacă poți renunța la dușul de zi cu zi, conform specialiștilor, nici nu ar trebui să îți treacă prin cap să ai aceeași atitudine față de lenjerie. S-a demonstrat faptul că există mai multe bacterii periculoase și impurități pe haine decât pe pielea noastră.

Folosește hârtie igienică fără parfum. Da, sortimentele care miros ademenitor a piersică sunt cu siguranță o atracție în baia ta, dar pot irita zona intimă. Nu ai nevoie de ele! De asemenea, evită și tampoanele sau absorbantele parfumate.

Epilează-te cât mai rar în zona intimă. Dacă nu suporți deloc părul în această regiune, mai bine ar fi să apelezi la laser decât să iriți zilnic cu lama pielea atât de sensibilă de aici. În cazul în care un pic de pilozitate nu te deranjează, poți tunde părul pubian la anumite intervale.

Consultă imediat un specialist dacă apar iritații în zona intimă. Nu le lăsa să treacă de la sine, mai ales dacă te confrunți cu un disconfort fizic îngrozitor.

Folosește un produs fără parfum și cu ingrediente naturale în zona intimă! Fă-ți o regulă din a te spăla doar cu apă atunci când simți că vaginul tău e curat, dar folosește un produs special conceput pentru această regiune delicată după ce faci sex sau după ce mergi la sală ori de fiecare dată când simți nevoia. 




Noi îți recomandăm Multi-Gyn - Femiwash x 100 ml, o spumă concentrată bio-activă pentru igiena zilnică. Produsul nu conține săpun, parfum sau conservanți, curăță delicat fără a afecta sistemul natural de apărare al vaginului, previne disconfortul vaginal și e recomandat și pentru pielea uscată și foarte sensibilă.

Multi-Gyn Femiwash conține și complexul 2 OR, ce împiedică alipirea bacteriilor de țesutul vaginal, alături de acid lactic, ideal pentru a îmbunătăți aciditatea vaginală. Iar tu vei fi impresionată de eficiența sa: numărul de lactobacili crește, iar protecția zonei intime este amplificată. Multi-Gyn Femiwash este disponibil pe Vavian Pharma!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (5)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Andreea Baluteanu | Miercuri, 20.03.2024

Ne găsești pe