Nu Skin

5 boli pe care le faci dacă nu dormi suficient

Ionelia Olteanu

Somnul este foarte important pentru sănătatea noastră. De fapt, fiecare oră pe care o piezi noaptea făcând orice altceva contribuie lent, dar sigur, la deteriorarea stării organismului tău. Pe lângă faptul că te ajută să te relaxezi și să scapi de stresul pe care îl întâmpini pe timpul zilei, somnul regenerează creierul, îmbunătățește memoria și repară țesuturile.

Odihna insuficientă împiedică funcționarea corectă a organismului și poate avea efecte serioase asupra sănătății. Vei fi predispusă la a dezvolta afecțiuni medicale grave precum cancer, diabet sau diferite boli ale inimii.

Descoperă în galerie 5 boli pe care le poți face dacă nu dormi suficient!

Cancer la colon

Cancer la colon

Potrivit unor cercetări făcute de oamenii de știință, persoanele care nu își ating norma de somn și care dorm mai puțin de șase ore pe noapte prezintă un risc crescut să dezvolte cancer la colon. Pericolul este cu 50% mai mare în cazul acestora, în comparație cu cei care dorm 7-8 ore pe noapte. Poate că te întrebi care este legătura exactă dintre lipsa somnului și cancerul de colon. Odihna insuficientă împiedică producerea de melatonină, hormonul care are rolul de a repara structura ADN-ului.

Cancer la sân

Cancer la sân

Femeile sunt protejate de cancerul mamar cu ajutorul hormonului melatonină, cunoscut și sub denumirea de hormonul întunericului. Nivelul maxim de producție se atinge în jurul orei patru dimineața, așadar somnul este extrem de important.  Melatonina oprește răspândirea celulelor canceroase și determină autodistrugerea celor bolnave, obstrucționând și fluxul sangvin care alimentează tumora.

Boli cardiovasculare

Boli cardiovasculare

În cazul bolilor cardiovasculare, legătura cu somnul este cunoscută de mult timp. Au fost realizate cercetări din care a rezultat că două treimi dintre persoanele care au suferit de atacuri de inimă se confruntau adesea cu insomnii. În plus, cei care nu reușeau să doarmă suficient erau de două ori mai predispuși la atac miocardic. O contribuție importantă o are nivelul cortizolului sau hormonul stresului, foarte mare în cazul unei persoane care obișnuiește să doarmă doar cinci ore pe noapte.

Probleme cu prostata

Probleme cu prostata

Femeile care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte timp de 5 ani la rând prezintă riscuri cu până la 90% mai ridicate să urineze noaptea mai frecvent sau să dezvolte incontinența. Cercetătorii au ajuns la concluzia că lipsa somnului poate cauza o inflamație care, la rândul său, duce la probleme urinare.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (7)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta