5 cauze ale infecțiilor intime recurente

5 cauze ale infecțiilor intime recurente

Redactor Andreea Baluteanu

Majoritatea femeilor au avut de-a face cu o infecție de natură vaginală pe parcursul vieții lor, iar printre acestea se numără și „ghinionistele” care se confruntă cu acest fenomen recurent. Dacă aceste probleme au devenit pentru tine mai degrabă regulă decât excepție, ai pătruns într-un cerc vicios din care îți este dificil să ieși.

Noi îți prezentăm în rândurile de mai jos cele mai comune cauze ale infecțiilor intime repetate. Descoperă motivele pentru care suferi atât de des de afecțiunile de coșmar ale zonei intime!

5 motive pentru care ești supusă recurenței infecțiilor intime

Majoritatea femeilor au avut de-a face cu o infecție intimă, însă unele dintre noi nu reușim să scăpăm de acest fenomen. Cum recunoști afecțiunea? Infecțiile vaginale se caracterizează prin secreții abundente, cu miros înțepător, mâncărimi în zona intimă, senzație de arsură, uscăciune vaginală și dureri în timpul actului sexual. Acestea sunt cele mai comune simptome ale unora dintre cele mai obișnuite probleme de natură feminină.

Dincolo de semnele care ne sunt familiare, ce anume le declanșează? Noi am adunat în rândurile de mai jos situațiile în care ești predispusă la a contracta infecții intime. Află despre ce e vorba, pentru a putea acționa în consecință!

Urmezi tratamente cu antibiotice și/sau antifungice

E adevărat că, până acum, antibioticele sunt cel mai eficient mijloc de distrugere a agenților patogeni care provoacă bolile și infecțiile. Cu toate acestea, tratamentul medicamentos nu discerne între bacteriile rele și lactobacilii „buni”, ce populează regiunea intimă și care păstrează echilibrul vaginal. În urma acțiunii lor sunt distruse ambele categorii, ceea ce va provoca reinfectarea zonei intime cu microorganisme patogene, lipsită fiind de lactobacilii protectori.

Conform studiilor, se pare că există o rată a recurenței infecțiilor vaginale de 50% după 3 luni de tratament cu antibiotice și de 80% în 12 luni. Ești speriată? Și noi!

Ești însărcinată sau alăptezi

Atunci când tocmai ai dat naștere sau ești pe cale să o faci, în corp au loc tot felul de schimbări care vor denatura, printre altele, și echilibrul vaginal. Este vorba în primul rând despre fluctuațiile hormonale, ce provoacă scăderea nivelului de  glicogen, hrana naturală a lactobacililor. Prin urmare, aceștia din urmă se vor diminua dramatic, ceea ce va conduce la proliferarea infecțiilor vaginale și a fenomenului recurenței lor.

Ești la menopauză

Tot schimbările hormonale sunt răspunzătoare pentru infecțiile vaginale de la menopauză. Scăderea producției de estrogen și de progesteron cauzează un deficit de substanțe nutritive necesare pentru a menține flora bacteriană intimă sănătoasă. Lactobacilii nu se mai dezvoltă în număr optim, lipsiți de „hrana” lor, iar microorganismele patogene au drum liber. De asemenea, mucoasa vaginală se atrofiază și devine mai sensibilă la dezvoltarea infecțiilor. De aici și până la recurența infecțiilor intime nu mai e decât un pas.

Ai suferit recent o intervenție chirurgicală ginecologică

În această situație, cauzele care stau la baza infecțiilor vaginale sunt multiple. Pe de o parte, în timpul acestor intervenții îți sunt administrate doze mari de antibiotice și de antiseptice, despre care am aflat deja că distrug nu numai agenții patogeni, dar și lactobacilii.

Mai departe, unele dintre aceste intervenții, așa cum este histerectomia, provoacă și dezechilibre hormonale în organism. Acest fapt va declanșa scăderea numărului de substanțe nutritive necesare lactobacililor pentru a supraviețui, ceea ce lasă regiunea intimă lipsită de apărare în fața microorganismelor patogene.

Faci des spălături vaginale cu bicarbonat de sodiu și/sau substanțe antiseptice

Ar trebui să reții un fapt important: vaginul are capacitatea de a se curăța și îngriji singur. În afara cazului în care spălăturile interne îți sunt recomandate de un specialist, nu ar trebui să apelezi la ele. Lactobacilii din regiunea intimă au rolul de a produce acid lactic, ce reglează un mediu acid cu pH de 3,5-4,5, care menține vaginul echilibrat.

Atunci când recurgi des la spălături vaginale cu bicarbonat de sodiu, alcalinizezi acest mediu, aducându-l la un pH mai mare de 8. Vei distruge astfel echilibrul vaginal și vei conduce la scăderea numărului de lactobacili din regiune.

Situaţia este la fel de gravă și în cazul utilizării substanțelor antiseptice. Precum antibioticele, acestea nu discern între agenții patogeni și lactobacili. Mai mult, există microorganisme dăunătoare care au devenit rezistente la acțiunea antibioticelor și antisepticelor, spre deosebire de „sărmanii” lactobacili. Concluzia? Dereglezi echilibrul vaginal, cu efecte dezastruoase în timp!

Mastrelle Symbio, soluția împotriva infecțiilor intime repetate

Pentru a scăpa de cercul vicios al recurenței infecțiilor vaginale, trebuie să păstrezi flora microbiană din regiune într-un echilibru perfect. Protejează delicații lactobacili cu ajutorul Mastrelle Symbio, o asociere sinergică formată din complex prebiotic bio-activ și complex probiotic constituit din tulpini lactice specifice florei vaginale (L. rhamnosus + L. reuteri), care mențin sănătatea vaginului tău. 

Capsulele vaginale conțin bacterii bune ce vor distruge astfel bacteriile rele, dar fără a afecta lactobacilii. Pentru cele mai bune rezultate, păstrează suplimentul la frigider.

Mastrelle Symbio tratează astfel infecțiile vaginale recurente (candidoza și vaginita bacteriană), previne reapariția lor și restabilește echilibrul florei vaginale de fiecare dată când numărul lactobacililor este afectat. Mastrelle Symbio crește și eficacitatea tratamentului clasic, un atu pe care nu îl poți trece cu vederea, și poate fi utilizat în condiții de maximă siguranță în timpul sarcinii și alăptării, dar și pe perioade îndelungate.

Află mai multe informații despre Mastrelle de pe site-ul dedicat, mastrelle.ro, și de pe pagina de Facebook Feminitate pură. Este timpul să spui stop infecțiilor intime și recurenței lor cu cel mai bun aliat împotriva lor!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.