6 mituri despre îmbătrânire pe care să nu le mai crezi

6 mituri despre îmbătrânire pe care să nu le mai crezi

Roxana R

Există multe mituri legate de îmbătrânire, iar din fericire cele mai multe nu sunt adevărate. Poți duce o viață sănătoasă la orice vârstă și doar pentru că ai deja niște ani nu înseamnă că ai devenit neputincioasă. 

Ca orice perioadă a vieții, și bătrânețea este prezentată prin multe prejudecăți. Oamenii cred lucruri greșite, mituri care nu au nicio bază reală. Iată care sunt cele mai frecvente mituri legate de îmbătrânire!

6 mituri despre îmbătrânire pe care să le dai uitării

1. Demența este inevitabilă

Demența este o boală, nu o stare normală a bătrâneții. Uneori, faptul că bătrânii încep să uite mai des poate avea legătură cu o dietă incorectă sau cu medicamentele pe care le iau. Nu este automat semn de Alzheimer. De altfel, când medicii au analizat creierul celei mai bătrâne femei din lume, care a murit la 115 ani, nu au găsit semne de demență. Prin urmare, creierul poate funcționa normal și la vârste foarte înaintate.

2. Dacă nu ai făcut sport în tinerețe, este prea târziu să începi acum

Niciodată nu este prea târziu să îți schimbi stilul de viață și să fii activă! Studiile au demonstrat că și persoanele care au peste 50 de ani obțin rezultate dacă fac sport. În doar 10 săptămâni de exerciții, subiecții unui studiu și-au crescut forța mușchilor cu peste 100%. De asemenea, au început să meargă mai repede, iar viteza este un semn bun pentru sănătatea persoanelor în vârstă.

3. Nu mai faci sex

Un studiu realizat pe 3.000 de persoane, cu vârsta între 57 și 85 de ani, arată că viața sexuală are legătură cu starea de sănătate, nu cu vârsta. Astfel, 79% dintre cei care erau sănătoși au declarat că au o viață sexuală activă. Peste 54% dintre subiecții activi sexual au precizat că fac sex de 2-3 ori pe lună.

artrita, maini

4. Îmbătrânirea provoacă depresie

Depresia este o boală care nu ține cont de vârstă. Dacă bolnavul cere ajutor și se tratează, va putea duce o viață mult mai activă și mai fericită. Trebuie să facă tot posibilul să evite depresia, pentru că aceasta crește riscul de atac cerebral și boala Parkinson.

5. Femeile se tem de îmbătrânire

Acest lucru nu este adevărat! Un studiu recent arată că femeile, în comparație cu bărbații, au o atitudine mai pozitivă față de procesul îmbătrânirii și vor să rămână active. Multe nu privesc înaintarea în vârstă ca pe o luptă sau o dramă, ci ca pe o aventură.

6. Durerile provocate de artrită sunt inevitabile

Este adevărat că artrita apare mai frecvent la bătrâni, însă nu vârsta este cea care provoacă boala. Oricine poate lua măsuri ca să evite această problemă. Bătrânii trebuie să aibă o greutate normală, să poarte încălțăminte comodă și să nu facă exerciții care le solicită încheieturile. Mișcarea are, de asemenea, un rol pozitiv și previne artrita.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute mituri legate de îmbătrânire. Este bine să te informezi, ca să știi adevărul despre problemele cu care se confruntă cei dragi după o anumită vârstă și la ce te poți aștepta și tu.

Vezi și 5 boli pe care le poţi face la tinereţe

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Tămâia atacă oasele: mit sau adevăr
Tămâia atacă oasele: mit sau adevăr
Mai eşti îndrăgostită de iubitul tău? Testul care este mai sincer cu tine decât eşti tu însăți!
Incepe quiz
Mai eşti îndrăgostită de iubitul tău? Testul care este mai sincer cu tine decât eşti tu însăți!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.